Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Trendy konsumpcyjne i nowe wyzwania w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia – wyniki francuskiego sondażu INCA 3

Kategoria: Biznes

ANSES – francuska Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia, Żywności, Środowiska i Pracy opublikowała wyniki trzeciego sondażu, dotyczącego nawyków konsumpcyjnych i żywieniowych populacji francuskiej.

W badaniach wzięło udział ponad 5800 respondentów - 3157 osób dorosłych w wieku od 18 do 79 roku życia oraz 2698 dzieci w wieku do 17 roku życia. Dane były zbierane w 2014 i 2015 roku przy udziale 200 ankieterów. Każdy z respondentów musiał udzielić odpowiedzi na 150 pytań dotyczących jego stylu życia i zwyczajów konsumenckich.

Dieta francuzów 

Jak wynika z przeprowadzonego sondażu dorośli Francuzi spożywają średnio 2,9 kg żywności dziennie, z czego ponad 50% stanowią napoje. Biorąc pod uwagę przyjmowane płyny, tylko połowa z nich to woda. Przeciętna francuska dzienna racja pokarmowa dostarcza około 2200 kcal. Dzieci do 10 roku życia spożywają średnio 1,6 kg żywności dziennie, włączając napoje. Dla młodzieży w wieku 11-17 lat ilość ta wzrasta do 2,2 kg.

Generalnie mężczyźni spożywają większą ilość pożywienia dziennie. Zauważono, iż kobiety i mężczyźni deklarują zupełnie inne preferencje żywieniowe. Wśród najczęściej spożywanych produktów żywnościowych kobiety wymieniają jogurt, biały ser, dżem, drób, zupy i  gorące napoje. Mężczyźni preferują mięsa, wędliny, sery, produkty zbożowe, ziemniaki i kremowe desery.

Porównując z danymi zebranymi w 2007 roku, na talerzach Francuzów wciąż większość stanowią produkty przetworzone. Problemem jest również zbyt duża, względem zaleceń, zawartość soli w diecie - w przypadku mężczyzn wynosi ona 9 g na dobę, zaś wśród kobiet 7 g na dobę, przy zalecanych odpowiednio 8 i 6,5 g na dobę. Francuzi spożywają natomiast zbyt małą ilość błonnika – tylko 20 g dobowo, przy zalecanych 30 g. W porównaniu z danymi sprzed 7 lat, zdecydowanie zwiększyło się wśród populacji francuskiej spożycie suplementów diety.

Wiek, płeć, poziom wykształcenia i miejsce zamieszkania oraz aktywność fizyczna

Zauważono, iż nawyki konsumenckie nieco różnią się w zależności od wieku, płci, poziomu wykształcenia i miejsca zamieszkania respondenta. Przykładowo dorośli w wieku od 65 do 79 roku życia spożywali większą ilość pokarmów, które były przygotowywane w domu; mężczyźni deklarowali zdecydowanie wyższe spożycie mięsa niż kobiety; respondenci o wyższym wykształceniu jedli więcej owoców, a jednocześnie pili dwukrotnie mniej napojów bezalkoholowych, natomiast mieszkańcy dużych miast częściej wybierali ryby, soki, słodycze, czekolady i owoce niż mieszkańcy obszarów wiejskich, w których diecie dominowały mięsa, wędliny, warzywa i sery.

Biorąc pod uwagę poziom aktywności fizycznej w przypadku większości respondentów był on zbyt niski. Zauważono, iż wciąż wzrasta ilość czasu spędzanego przed ekranem telewizora czy komputera, nie licząc godzin pracy. W ciągu ostatnich 7 lat w przypadku dzieci czas ten uległ wydłużeniu o 20 minut, natomiast w przypadku dorosłych aż o 1 godzinę i 20 minut. 

Niebezpieczne nawyki żywieniowe?

Niektóre nawyki żywieniowe Francuzów mogą być również potencjalnie groźne dla zdrowia. Zgodnie z wynikami sondażu wzrosła ilość spożywanych przez nich surowych produktów pochodzenia zwierzęcego (głównie ryb i mięsa wołowego). Ponadto surowce te były często długo przechowywane przed spożyciem, czy obróbką termiczną w lodówce, w której, zgodnie z doniesieniami, nie zawsze utrzymywana jest odpowiednia temperatura. Przechowywanie ich w niewłaściwych warunkach oraz, dodatkowo, spożywanie na surowo może stwarzać poważne zagrożenie mikrobiologiczne.

Ocena ryzyka żywności i żywienia

Dane, zebrane za pośrednictwem sondażu, są kluczowym narzędziem w ocenie ryzyka żywności i żywienia. Zgromadzone informacje pozwolą ANSES na prowadzenie kolejnych prac w dziedzinie żywności i wydanie właściwych zaleceń dotyczących zdrowia publicznego. Badania INCA 3 bazują na zharmonizowanych europejskich procedurach, co gwarantuje ich wiarygodność i umożliwia wykorzystanie wyników również na szerszą skalę.

Źródło:

ANSES; INCA 3 : Evolution des habitudes et modes de consommation, de nouveaux enjeux en matière de sécurité sanitaire et de nutrition

 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.