Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Trudny sezon przed mrożonymi truskawkami

Kategoria: Biznes

Na całym świecie plantatorzy starają się sprzedać owoce truskawki na bardziej lukratywnym rynku świeżych owoców niż do przetwórstwa. Wybuch Covid-19 przetasował układ, ponieważ nagle konsumenci woleli produkty o długim okresie trwałości, takie jak owoce cytrusowe i jabłka, a nie truskawki.

Początek pandemii

Alarm pandemiczny został podniesiony w marcu i kwietniu, kiedy sezon truskawek hiszpańskich, marokańskich i egipskich był u szczytu, więc zmniejszony zagraniczny i krajowy popyt na świeże truskawki wpłynął na rynek przetwórczy.

Wpływ koronawirusa na rynek truskawek

Marokańskie truskawki do zamrażania potaniały w okresie wybuchu pandemii i jej ceny nie wzrosły zgodnie z oczekiwaniami po Ramadanie. Ceny egipskie skupu truskawek były na niskim poziomie, zanim koronawirus rozprzestrzenił się poza Chinami, ponieważ późny początek sezonu spowodował spadek eksportu świeżych truskawek. Egipscy rolnicy początkowo postanowili zatrzymać owoce, zamiast poddać się presji cenowej, więc zdecydowali się przekierować swój surowiec na stosunkowo mniej rentowny, ale bardziej stabilny rynek przetwórczy. Zwiększona podaż wpłynęła na ceny.

Pogoda w Polsce a truskawki

Bieżący sezon przetwarzania truskawki w Polsce był bardzo krótki. Naznaczony bardzo niską jakością owoców z powodu deszczy nawalnych, burz i gradu oraz dużymi problemami z rozwojem chorób grzybowych.

Wzrost importu z Ukrainy

Jednocześnie zaobserwowano niespotykany dotychczas wzrost zakupów mrożonych truskawek z innych krajów. Zapobiegliwie, europejscy handlowcy i przetwórcy zgromadzili dodatkowy tonaż mrożonej truskawki z Ukrainy. Eksport mrożonych truskawek z tego kraju między styczniem a kwietniem wzrósł o 55%, a Polska, Niemcy i Czechy były głównym rynkiem docelowym tego eksportu.

Egipt na coraz lepszej pozycji

Przemysł mrożonek z truskawek w Polsce stopniowo traci swoją znaczącą pozycję na rzecz konkurentów. W latach 2015-2019 CAGR eksportu polskich mrożonych truskawek spadł o 4,2% do 93,8 tys. t, a w samym 2019 spadł o 5%. Podczas gdy w tym samym okresie eksport z Egiptu CAGR wzrósł prawie 33% z 39,1 tys. t do 163,9 tys. t. i o 53% r/r. Oznacza to że od dwóch lat Egipt jest pierwszym eksporterem mrożonych truskawek na świecie, a Polska spadła na drugą pozycję w ujęciu wolumenowym (choć nadal na pierwszej w ujęciu wartościowym). W 2019 r. Egipt wkroczył na tradycyjne polskie rynki, takie jak Niemcy (+ 120% tonażu) i Niderlandy (+ 28%), a nawet o 77% zwiększył eksport do Polski. Widocznie, choć mniej spektakularnie rośnie też sprzedaż z Maroka - wzrosła o 6,7% r/r do 73 t. i 7,6% CAGR 2015-19.

Prognozy dla Polski

Aby być konkurencyjnym, niestety Polska musi dostosować się do aktualnych cen rynkowych, które Egipt, czy Ukraina utrzymują w przedziale 1,00-1,50 EUR/kg. Zapotrzebowanie na truskawki mrożone w „nowej normalności” może pozostać na niskim poziomie. Są one używane w znaczącej ilości w Foodservice, który ograniczył znacznie swoją aktywność i nic nie wskazują na to, że w najbliższym czasie doświadczy silnego odbicia.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.