Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Tymczasowe wytyczne CDC dla pracowników zajmujących się przetwórstwem mięsa i drobiu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Administracja Bezpieczeństwa i Zdrowia Departamentu Pracy w USA (OSHA) oraz Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) wydały wspólne, tymczasowe wytyczne dotyczące COVID-19 dla pracowników i pracodawców w branży mięsnej, zajmujących się pakowaniem i przetwarzaniem mięsa (wołowego, wieprzowego i drobiu). Wytyczne te obejmują zalecane działania, które pracodawcy powinni podjąć w celu zmniejszenia ryzyka narażenia na kontakt z koronawirusem.

Koronawirus dotknął wielu pracowników zakładów przetwórstwa mięsnego i drobiowego w kilku stanach USA. Ponad 5000 amerykańskich pracowników przemysłu mięsnego zostało narażonych na kontakt z koronawirusem, a 13 z nich zmarło. Podczas gdy same produkty mięsne, z którymi ci pracownicy się obchodzą w swojej pracy nie narażają ich na koronawirusa, to bliski kontakt ze współpracownikami i przełożonymi może przyczynić się do ich potencjalnego narażenia.

Jako pracownicy niezbędni, osoby pracujące w przemyśle mięsnym i przetwórczym muszą być chronione przed koronawirusem dla własnego bezpieczeństwa i zdrowia. Najnowsze wytyczne określają kroki, jakie pracodawcy powinni podjąć w celu zapewnienia bezpiecznego i zdrowego miejsca pracy dla pracowników przemysłu mięsnego i przetwórczego.

Tymczasowe wytyczne OSHA i CDC odnoszą się do:

  • czyszczenia wspólnych narzędzi do pakowania i przetwarzania mięsa;
  • kontrolowania stanu zdrowia pracowników pod kątem występowania koronawirusa przed wejściem na teren zakładu pracy;
  • zarządzania pracownikami, u których wykazują objawy zakażenia koronawirusowego;
  • wdrażania odpowiednich kontroli inżynieryjnych, administracyjnych i praktyki pracy;
  • stosowanie odpowiednich środków ochrony osobistej;
  • praktyki zdystansowania społecznego w miejscu pracy.

Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie i higienie pracy z 1970 r. pracodawcy są odpowiedzialni za zapewnienie bezpiecznych i zdrowych miejsc pracy dla swoich pracowników. Rolą OSHA jest pomoc w zapewnieniu tych warunków dla pracujących mężczyzn i kobiet w Ameryce poprzez ustalanie i egzekwowanie standardów oraz zapewnianie szkoleń, edukacji i pomocy.

Zalecenia dot. zakrywania twarzy przez pracowników zakładów przetwórstwa mięsnego i drobiowego

CDC zaleca noszenie maseczek płóciennych jako środka ochronnego szczególnie w warunkach pracy, gdy dystans społeczny nie jest możliwy do osiągnięcia. Maseczki mogą zmniejszyć ilość dużych kropelek oddechowych, które osoba emituje podczas mówienia, kichania lub kaszlu, co uniemożliwi rozprzestrzenianie się wirusa szczególnie u osób bezobjawowych, które nie wiedzą, że są nosicielami, a powodują jego nieświadome rozprzestrzenianie się na inne osoby. Osłony na twarz mają na celu ochronę innych osób - nie osoby noszącej.

Podczas gdy noszenie płóciennych okryć twarzy jest środkiem ochrony zdrowia publicznego mającym na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się COVID-19 w społecznościach lokalnych, noszenie przez cały czas trwania zmiany roboczej (np. osiem lub więcej godzin) w zakładzie przetwórstwa mięsnego lub drobiowego pojedynczego płóciennego okrycia twarzy może być niepraktyczne, jeżeli podczas zmiany roboczej zostanie ono zmoczone, zabrudzone lub w inny sposób wyraźnie zanieczyszczone. Jeżeli w tych zakładach stosuje się maseczki z płótna, pracodawcy powinni zapewnić pracownikom łatwy dostęp do nich celem częstej ich wymiany.

 

Więcej: Szczegółowo opisane wytyczne dla branży mięsnej w związku z COVID-19

 

Źródło: https://www.dol.gov/newsroom/releases/osha/osha20200426

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.