Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Służba właściwa Filipin poinformowała o zniesieniu nałożonego na Polskę zakazu związanego z HPAI.
W wyniku starań Ambasady RP w Manili oraz Głównego Lekarza Weterynarii strona filipińska zniosła zakaz eksportu mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie z Polski na ww. rynek, wprowadzony po wykryciu na terytorium RP ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Zarządzenie w sprawie zniesienia zakazu, poprzedzone analizą ryzyka przeprowadzoną w oparciu m.in. o dane dotyczące odzyskania przez Polskę statusu kraju wolnego od HPAI przekazane do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt, zostało wydane w dniu 27 października 2020 r. i weszło w życie tego samego dnia.
Źródło: Główna Inspekcja Weterynaryjna
Przeczytaj także
Bioprotekcja polega na wprowadzeniu do produktu spożywczego monokultury lub kultury mieszanej mikroorganizmów i/lub ich metabolitów w celu poprawy bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz wydłużenia okresu trwałości. Duży potencjał w tym zakresie posiadają bakterie kwasu mlekowego, które są bezpieczne do spożycia, a w czasie przechowywania w naturalny sposób dominują mikroflorę w wielu produktach spożywczych.
Podczas wideokonferencji Głównych Lekarzy Weterynarii Polski i Niemiec, omówiono kwestie dwustronnej wymiany doświadczeń w zakresie działań podejmowanych w ramach zwalczania ASF.
Od początku roku ceny skupu indyków w Polsce uległy znacznej obniżce.