Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ujawniono zafałszowania wanilii we Francji – zastępowanie produktami niskiej jakości, maczanie strąków w aromatach, syntetyczne aromaty

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ujawniono zafałszowania wanilii we Francji. DGCCRF (Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Kontroli Nadużyć Finansowych) przebadała 113 próbek, a wskaźnik niezgodności wyniósł 23%.

W związku z trudnościami klimatycznymi i społeczno-gospodarczymi na Madagaskarze (główny kraj produkujący), rynek wanilii doświadczył w ostatnich latach spadku jakości ziaren wanilii w połączeniu z gwałtownym wzrostem ich ceny. W związku z tym, niektórzy operatorzy mogą pokusić się o wprowadzenie konsumenta w błąd co do jakości produktów, poprzez dodawanie tańszych substancji do naturalnej waniliny. Produkty waniliowe niosą ze sobą wysokie ryzyko oszustwa, ze względu na możliwość technologicznego wytwarzania aromatów o smaku waniliowym przy niskich kosztach.

Śledczy DGCCRF skupili się na wszystkich podmiotach w sektorze: producentach (strąków, ekstraktów, naturalnych aromatów waniliowych, aromatów waniliowych i czystej naturalnej wanilinie), importerach, dystrybutorach, sprzedawcach detalicznych i firmach spożywczych. W ten sposób sprawdzili zgodność produktów, identyfikowalność i fakturowanie w 177 zakładach. Dochodzenie przeprowadzono w 2019 r., a jego wyniki opublikowane zostały w styczniu 2022 r.

Próbki zostały pobrane głównie w celu sprawdzenia, czy produkty rzeczywiście zostały wyprodukowane z wanilii

Spośród 22 przebadanych strąków wanilii, jeden na cztery nie spełniał wymagań przepisów

Kilka próbek sprzedawanych konsumentom w rzeczywistości składało się ze zużytych strąków wanilii, czyli odpadów pozbawionych smaku i zapachu w wyniku ekstrakcji substancji aromatycznych.

Jedna z próbek była fasolą zanurzoną w aromacie waniliowym.

Badacze pobrali również próbkę białego proszku oznaczonego „wanilia”, który okazał się być głównie cukrem z syntetyczną waniliną.

Jeden z dwóch sprawdzonych ekstraktów waniliowych był zgodny z przepisami

Próbka ekstraktu waniliowego oznaczona jako „koncentrat waniliowy” była w rzeczywistości aromatem waniliowym zmieszanym z wodą.

Ekstrakty waniliowe były błędnie przedstawiane jako „naturalne ekstrakty waniliowe”, ponieważ termin „ekstrakt” jest używany domyślnie w przypadku naturalnych preparatów - termin „naturalny” nie może być zatem użyty w tym przypadku.

Połowa przebadanych naturalnych aromatów waniliowych była niezgodna

Aromaty te zawierały niewystarczające poziomy waniliny lub zawierały część waniliny (nawet ponad 90%) powstałej w procesie biotechnologicznym.

Cześć aromatów zawierała aromatyczny karmel, który był przedstawiony jako nośnik aromatów, podczas gry w praktyce pełnił rolę barwnika.

13 z 38 próbek aromatyzowanych artykułów spożywczych nie spełniało wymagań

Trzy pobrane próbki cukru waniliowego zawierały bardzo mało waniliny lub wcale.  Jedna próbka zawierała etylowanilinę. W innych, producenci zadeklarowali obecność naturalnego aromatu waniliowego, ale produkty zawierały w większości wanilinę z procesów biotechnologicznych.

Podsumowanie

Śledczy DGCCRF ujawnili oszukańcze praktyki, w szczególności:

  • Zastępowanie produktów waniliowych (takich jak całe strąki) produktami gorszej jakości (zużyte strąki, ekstrakty waniliowe składające się z wody i sztucznego aromatu)
  • Intensyfikację smaku, zapachu i wyglądu wanilii poprzez maczanie strąków w aromacie
  • Odtwarzanie smaku wanilii poprzez dodatek waniliny z biotechnologii w dużej proporcji
  • Ujednolicenie barwy aromatów waniliowych karmelem

Łącznie przebadano 113 próbek, a wskaźnik niezgodności wyniósł 23%. Władze wydały 36 ostrzeżeń, zastosowały 13 działań policyjnych, wystosowały trzy doniesienia kryminalne i cztery raporty o grzywnach administracyjnych.

Źródło: https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/controle-des-produits-de-la-vanille

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.