Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Upcykling odpadów organicznych kuchennych oraz z przemysłu spożywczego do nawożenia upraw

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy w ramach dużego projektu UE (FertiCycle) opracowują technologię, które ułatwi przekształcanie odpadów organicznych wyrzucanych w kompostowalnych workach na śmieci w nawóz. Sektor rolnictwa musi zająć się problemami klimatycznymi i wprowadzać zrównoważone rozwiązania. Według zaangażowanych w projekt FertiCycle wielu międzynarodowych naukowców, nadszedł czas, aby wprowadzić innowacyjne rozwiązania w zakresie bardziej zrównoważonego nawożenia upraw.

Dlaczego nie wykorzystać tego, co mamy na wyciągnięcie ręki - odpadów organicznych?

Europejskie miasta wytwarzają ponad 100 mln ton odpadów organicznych rocznie. Jednak zdecydowana większość krajów źle lub nieefektywnie gospodaruje swoimi odpadami. Prowadzi to do emisji gazów cieplarnianych i amoniaku, które niszczą między innymi klimat i zdrowie mieszkańców. Byłoby dobrze, gdybyśmy opracowali ulepszone i bardziej wydajne sposoby przeróbki odpadów, na przykład w nawozy ”- jest zdania prof. Lars Stoumann Jensen, kierownik projektu badawczego FertiCycle.

W ramach tego projektu do 2023 roku, wraz z 16 europejskimi instytucjami badawczymi, firmami produkującymi nawozy i stowarzyszeniami handlowymi, prof. Lars Stoumann Jensen będzie badał, jak przekształcić ogryzki jabłek, fusy z kawy, skorupki jajek i inne organiczne odpady w zrównoważone nawozy.

Z dala od szkodliwego dla środowiska nadmiaru azotu i fosforu

Większość europejskich rolników nawozi obecnie swoje pola nawozami wyprodukowanymi z syntetycznego azotu, fosforu i potasu. Chociaż ten koktajl jest doskonały dla naszych roślin, jego produkcja pozostawia negatywny wpływ na klimat i środowisko. Prof. Jensen wyjaśnia: „Produkcja syntetycznego azotu wymaga dużych ilości gazu ziemnego, a tym samym obciąża klimat. Co więcej, rośliny nie pochłaniają całego fosforu, który używany jest w nawozach komercyjnych. Większość jego nadmiarów spływa do jezior, rzek i ostatecznie mórz. Zanieczyszcza zasoby, a ostatecznie użyty w nawozach fosfor jest słabo wykorzystany".

Organiczne odpady kuchenne oraz odpady z przemysłu spożywczego – surowcem do produkcji nawozów

Organiczne odpady kuchenne wyrzucane w nadających się do kompostowania workach na śmieci naturalnie zawierają wszystkie 14 niezbędnych roślinnych składników odżywczych, w tym potas, azot, fosfor, żelazo i siarkę, potrzebnych do wzrostu upraw. Tym samym są doskonałą alternatywą komercyjnych nawozów produkowanych przy użyciu szkodliwych dla klimatu paliw kopalnych. Prof. Jensen wyjaśnia: „Po skierowaniu ich do biogazowni, gdzie można je wykorzystać do produkcji energii neutralnej dla klimatu, odpady można przekształcić w wysuszony produkt nawozowy nadający się do rozrzucenia na polach. Jednakże można zrobić więcej niż wykorzystywać w tym celu prawidłowo wysortowane odpady z gospodarstw domowych i wysyłać je do biogazowni. Można w tym celu wykorzystać również resztki przemysłowe, takie jak resztki drożdży z browarów czy produkcji farmaceutycznej, sok z produkcji skrobi ziemniaczanej, odpady poubojowe i inne rodzaje pozostałości od  producentów żywności, a także gnojowicę rolniczą”.

Belgia i Holandia dają przykład jak wykorzystać odpady organiczne

W krajach takich jak Belgia i Holandia „zielone złoto odpadowe” jest już wykorzystywane do uprawy zbóż i warzyw. Oba kraje mają regiony o intensywnej produkcji żywności i są przystosowane do obsługi dużych ilości obornika i bioodpadów.

Natomiast w Danii duże biogazownie mogłyby z łatwością przetwarzać więcej odpadów organicznych w tego typu nawozy, jednak metoda ta jest tu rzadko stosowana. Wynika to prawdopodobnie z tego, że przekształcanie odpadów organicznych w łatwe w użyciu nawozy jest kosztowne oraz dlatego, że wielu rolników, którzy mają dostęp do gnojowicy, nie uważa za opłacalne ekonomicznie kupowanie tego typu produktów, więc nie wykorzystuje się niezbędnych składników odżywczych we wszystkich strumieniach odpadów najlepiej jak jest to możliwe.

Co naukowcy chcą osiągnąć przez realizację projektu?

"Na przykład można by opracować technologię, która z łatwością przekształca gnojowicę w rodzaj nawozu, który pomógłby zoptymalizować jej wykorzystanie i zmniejszyć zanieczyszczenie. Ponadto musimy zakomunikować, że dzięki lepszemu wykorzystaniu naszych odpadów rolnicy będą mieli dostęp do bezpieczniejszych, bardziej zrównoważonych nawozów, które pomagają zapewnić, że metale ciężkie i inne niepożądane substancje nie będą się rozprzestrzeniać. W końcu konsumenci skorzystają na czystszej żywności i przyrody” – podsumowuje prof. Jensen.

Źródło: https://www.science.ku.dk/english/press/news/2021/your-organic-waste-will-be-upcycled-to-fertilise-fields/

 

Wybierz temat: Opakowania Procesy i Technologie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.