Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy w ramach dużego projektu UE (FertiCycle) opracowują technologię, które ułatwi przekształcanie odpadów organicznych wyrzucanych w kompostowalnych workach na śmieci w nawóz. Sektor rolnictwa musi zająć się problemami klimatycznymi i wprowadzać zrównoważone rozwiązania. Według zaangażowanych w projekt FertiCycle wielu międzynarodowych naukowców, nadszedł czas, aby wprowadzić innowacyjne rozwiązania w zakresie bardziej zrównoważonego nawożenia upraw.
Dlaczego nie wykorzystać tego, co mamy na wyciągnięcie ręki - odpadów organicznych?
„Europejskie miasta wytwarzają ponad 100 mln ton odpadów organicznych rocznie. Jednak zdecydowana większość krajów źle lub nieefektywnie gospodaruje swoimi odpadami. Prowadzi to do emisji gazów cieplarnianych i amoniaku, które niszczą między innymi klimat i zdrowie mieszkańców. Byłoby dobrze, gdybyśmy opracowali ulepszone i bardziej wydajne sposoby przeróbki odpadów, na przykład w nawozy ”- jest zdania prof. Lars Stoumann Jensen, kierownik projektu badawczego FertiCycle.
W ramach tego projektu do 2023 roku, wraz z 16 europejskimi instytucjami badawczymi, firmami produkującymi nawozy i stowarzyszeniami handlowymi, prof. Lars Stoumann Jensen będzie badał, jak przekształcić ogryzki jabłek, fusy z kawy, skorupki jajek i inne organiczne odpady w zrównoważone nawozy.
Z dala od szkodliwego dla środowiska nadmiaru azotu i fosforu
Większość europejskich rolników nawozi obecnie swoje pola nawozami wyprodukowanymi z syntetycznego azotu, fosforu i potasu. Chociaż ten koktajl jest doskonały dla naszych roślin, jego produkcja pozostawia negatywny wpływ na klimat i środowisko. Prof. Jensen wyjaśnia: „Produkcja syntetycznego azotu wymaga dużych ilości gazu ziemnego, a tym samym obciąża klimat. Co więcej, rośliny nie pochłaniają całego fosforu, który używany jest w nawozach komercyjnych. Większość jego nadmiarów spływa do jezior, rzek i ostatecznie mórz. Zanieczyszcza zasoby, a ostatecznie użyty w nawozach fosfor jest słabo wykorzystany".
Organiczne odpady kuchenne oraz odpady z przemysłu spożywczego – surowcem do produkcji nawozów
Organiczne odpady kuchenne wyrzucane w nadających się do kompostowania workach na śmieci naturalnie zawierają wszystkie 14 niezbędnych roślinnych składników odżywczych, w tym potas, azot, fosfor, żelazo i siarkę, potrzebnych do wzrostu upraw. Tym samym są doskonałą alternatywą komercyjnych nawozów produkowanych przy użyciu szkodliwych dla klimatu paliw kopalnych. Prof. Jensen wyjaśnia: „Po skierowaniu ich do biogazowni, gdzie można je wykorzystać do produkcji energii neutralnej dla klimatu, odpady można przekształcić w wysuszony produkt nawozowy nadający się do rozrzucenia na polach. Jednakże można zrobić więcej niż wykorzystywać w tym celu prawidłowo wysortowane odpady z gospodarstw domowych i wysyłać je do biogazowni. Można w tym celu wykorzystać również resztki przemysłowe, takie jak resztki drożdży z browarów czy produkcji farmaceutycznej, sok z produkcji skrobi ziemniaczanej, odpady poubojowe i inne rodzaje pozostałości od producentów żywności, a także gnojowicę rolniczą”.
Belgia i Holandia dają przykład jak wykorzystać odpady organiczne
W krajach takich jak Belgia i Holandia „zielone złoto odpadowe” jest już wykorzystywane do uprawy zbóż i warzyw. Oba kraje mają regiony o intensywnej produkcji żywności i są przystosowane do obsługi dużych ilości obornika i bioodpadów.
Natomiast w Danii duże biogazownie mogłyby z łatwością przetwarzać więcej odpadów organicznych w tego typu nawozy, jednak metoda ta jest tu rzadko stosowana. Wynika to prawdopodobnie z tego, że przekształcanie odpadów organicznych w łatwe w użyciu nawozy jest kosztowne oraz dlatego, że wielu rolników, którzy mają dostęp do gnojowicy, nie uważa za opłacalne ekonomicznie kupowanie tego typu produktów, więc nie wykorzystuje się niezbędnych składników odżywczych we wszystkich strumieniach odpadów najlepiej jak jest to możliwe.
Co naukowcy chcą osiągnąć przez realizację projektu?
"Na przykład można by opracować technologię, która z łatwością przekształca gnojowicę w rodzaj nawozu, który pomógłby zoptymalizować jej wykorzystanie i zmniejszyć zanieczyszczenie. Ponadto musimy zakomunikować, że dzięki lepszemu wykorzystaniu naszych odpadów rolnicy będą mieli dostęp do bezpieczniejszych, bardziej zrównoważonych nawozów, które pomagają zapewnić, że metale ciężkie i inne niepożądane substancje nie będą się rozprzestrzeniać. W końcu konsumenci skorzystają na czystszej żywności i przyrody” – podsumowuje prof. Jensen.
Przeczytaj także
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
Zrównoważony rozwój, certyfikowane surowce i optymalizacja procesów będą dominującymi trendem wpływającym na przemysł napojowy w tym roku w branży spożywczej. Według badania grupy Mintel 44% amerykańskich Millenialsów uważa, że marki przyjazne dla środowiska najlepiej odzwierciedlają osobiste wartości ich pokolenia.
Dzisiejszy konsument chętnie korzysta z żywności wygodnej np. różnego rodzaju przekąsek. Często są to jednak produkty niezalecane z punktu widzenia żywieniowego ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego, wysoką zawartość...