Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ustalenie górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL) witamin i składników mineralnych na poziomie unijnym. Kolejny etap prac zakończony.

Kategoria: Prawo Żywnościowe

24 stycznia 2022 r. zostały opublikowane Wytyczne EFSA dotyczące ustalania i stosowania górnych tolerowanych poziomów spożycia witamin i niezbędnych składników mineralnych. Jest to dokument, który będzie w przyszłości miał kluczowe znaczenie dla składu suplementów diety i produktów wzbogacanych.

WPROWADZENIE
Art. 6 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006[1] w sprawie dodawania witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji do żywności oraz art. 5 dyrektywy 2002/46/WE[2] w sprawie suplementów diety stanowią, że ustala się maksymalną ilości witamin i składników mineralnych dodawanych odpowiednio do żywności i suplementów diety. Wyżej wymienione przepisy określają kryteria, które należy wziąć pod uwagę przy ustalaniu tych maksymalnych ilości.

Aby ustalić maksymalne ilości witamin i składników mineralnych w wzbogaconej żywności i suplementach, Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o opracowanie wytycznych oraz dokonanie przeglądu wcześniejszych opinii Komitetu Naukowego ds. Żywności (SCF) i Panelu NDA ds. UL w odniesieniu do witaminy A, kwasu foliowego/folianu, witaminy D, witaminy E, witaminy B6, żelaza, manganu i β-karotenu w celu uwzględnienia ostatnich osiągnięć naukowych i dowodów.

Pojęcie tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL) jest wartością referencyjną opartą na nauce, które zostało wprowadzone, aby wspierać odpowiednie instytucje w zarządzaniu ryzykiem związanym z nadmiernym spożyciem składników odżywczych.

Opracowywane obecnie wytyczne EFSA uwzględniają zaktualizowane dane naukowe. Poprzednie opierały się na danych z 2000 roku.

W celu określenia UL przyjęto ogólne zasady opracowane dla oceny ryzyka substancji chemicznych w żywności (identyfikacja zagrożeń, charakterystyka zagrożeń, ocena spożycia, charakterystyka ryzyka).

ZNACZENIE DLA FIRM
Wytyczne będą miały ogromne znaczenie dla składu suplementów diety i żywności wzbogacanej i stanowią ważny krok w celu ujednolicenia sytuacji w UE.

Opublikowany dokument stanowi projekt wytycznych, które będą stosowane w pracach prowadzonych przez EFSA podczas rocznej fazy pilotażowej i zostaną zmienione i uzupełnione w razie potrzeby. Przed sfinalizowaniem poradnika rozpoczną się konsultacje społeczne.

UL mają być przedstawione oddzielnie dla różnych grup wiekowych od 4/6 miesiąca do 3 roku życia oraz dla populacji ogólnej od 3 roku życia, biorąc pod uwagę, odpowiednio, różne stopnie wrażliwości różnych grup konsumentów.

 

Wytyczne EFSA dostępne są tutaj: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2022.e200102 

[1] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. U. UE. L. z 2006 r. Nr 404, str. 26 z późn. zm.).

[2] Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz. U. UE. L. z 2002 r. Nr 183, str. 51 z późn. zm.).

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: IGI Food Consulting

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.