Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jaki powinien być skład materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością z tworzyw sztucznych
Zgodnie z przepisami rozporządzenia Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. L 12 z 15.1.2011, str. 1, z późn. zm.), mogą być one produkowane wyłącznie z dozwolonych substancji wyjściowych, takich jak monomery, oraz z dopuszczonych dodatków.
Unijny wykaz substancji, które można stosować w produkcji materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, został określony w załączniku I do tego rozporządzenia. Wykaz ten zawiera około 900 różnych substancji, ale nie obejmuje bambusa i wielu podobnych materiałów pochodzenia roślinnego.
Stosowanie innych składników niż wymienione w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 10/2011 do produkcji materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych wymaga uzyskania zezwolenia na podstawie art. 9-11 rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338
z 13.11.2004, str. 4).
Z czego produkuje się materiały i wyroby do kontaktu z żywnością:
Zgodnie z obowiązującymi przepisami materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu
z żywnością mogą być wykonane z różnych materiałów m. in.:
Natomiast – na podstawie przepisów ww. rozporządzenia Komisji (WE) nr 10/2011 – materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością z tworzyw sztucznych nie mogą mieć innych dodatków (składników) takich jak mielony lub sproszkowany bambus oraz inne składniki roślinne takie jak kukurydza i inne substancje roślinne (np. włókna traw, ryż, konopie). Składniki takie są niedozwolone do stosowania w produkcji materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a produkty zawierające te składniki należy traktować jako nielegalne.
Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych przeznaczone do kontaktu z żywnością zawierające nielegalne składniki nie powinny znajdować się w obrocie.
Ponadto ww. produkty zawierające mielony lub sproszkowany bambus lub inne substancje roślinne są fałszywie reklamowane k jako „naturalne”, „organiczne”, „przyjazne dla środowiska” lub „nadające się do recyklingu”, podczas gdy nie nadają się do recyklingu,
ani kompostowania. W związku z tym taka reklama i prezentacja wprowadza konsumentów w błąd.
Działania kontrolne
Komisja Europejska we współpracy z państwami członkowskimi UE rozpoczęła akcję kontrolną dotyczącą materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, importowanych z państw trzecich, zawierających niedozwolony składnik – mielony lub sproszkowany bambus.
Akcja kontrolna rozpoczęła się ze względu na liczne w ostatnim czasie powiadomienia w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) związane z przekroczeniami limitów migracji melaminy i formaldehydu do żywności z wyrobów zawierających w swoim składzie mielony lub sproszkowany bambus, szczególnie przeznaczonych dla niemowląt i dzieci. Produkty te pochodziły z krajów trzecich -
głównie z Chin.
W tej europejskiej akcji kontrolnej biorą udział organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W ramach czynności kontrolnych zwracają szczególną uwagę na skład importowanych z państw trzecich i wprowadzanych do obrotu w Polsce materiałów i wyrobów wykonanych z tworzyw sztucznych oraz z bambusa. Zakres działań administracyjnych obejmuje wnikliwą analizę dokumentacji towarzyszącej tym towarom, a w przypadku stwierdzenia niezgodności wycofanie produktów z obrotu.
Ponadto w ramach tych działań prowadzone są rutynowe kontrole w ramach nadzoru bieżącego rynku w Polsce. Dotyczy to również produktów wprowadzanych do obrotu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W kwietniu br. odbyło się kolejne w tym roku posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowisk dotyczących maksymalnych ilości wapnia oraz potasu oraz preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea możliwych do stosowania w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych. Po dyskusji w gronie ekspertów Zespół przyjął cztery Uchwały.
Kraje Beneluksu wprowadzają zakaz stosowania bambusowych dodatków do plastikowych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Ponadto Holenderskie Centrum Żywienia odradza używanie zastaw stołowych wykonanych w 100% z melaminy do gorących potraw i napojów dla dzieci w wieku od 0 do 3 lat.
W parze z ogromnym zainteresowaniem żywnością naturalną idzie trend przyjaznych dla środowiska opakowań do żywności. Z punktu widzenia prawa żywnościowego stanowią one tzw. materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – FCM (z ang. FCM – food contact materials and articles)