Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Węglowodory olejów mineralnych w żywności – opinia EFSA skierowana do konsultacji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Eksperci EFSA wstępnie doszli do wniosku, że węglowodory nasycone olejów mineralnych (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdzili również, że niektóre substancje z grupy tzw. węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Oto niektóre z wniosków zawartych w projekcie opinii naukowej, która została skierowana do konsultacji społecznych związanych z aktualizacją poprzedniej oceny ryzyka EFSA dotyczącej węglowodorów olejów mineralnych w żywności.

Węglowodory olejów mineralnych (MOH) obejmują szeroką gamę związków chemicznych otrzymywanych głównie z destylacji i rafinacji ropy naftowej. Są one podzielone na dwie główne grupy określane jako MOSH i MOAH.

„W przypadku MOSH zaobserwowano niekorzystny wpływ na wątrobę u określonego szczepu szczurów, ale dowody sugerują, że te skutki nie dotyczą ludzi. Dlatego mogliśmy wykluczyć ryzyko dla zdrowia publicznego” – powiedział James Kevin Chipman, przewodniczący grupy roboczej ds. MOH.

Eksperci przyjrzeli się również dwóm różnym typom MOAH i doszli do wniosku, że jeden z nich może zawierać substancje genotoksyczne, które mogą uszkadzać DNA w komórkach i powodować raka. Dla takich genotoksyn nie jest możliwe ustalenie bezpiecznego poziomu.

Niewiele informacji na temat występowania MOAH w żywności jest dostępnych, więc eksperci pracowali nad dwoma różnymi scenariuszami prognostycznymi, z których oba wskazywały na możliwy problem zdrowotny przy zastosowaniu podejścia marginesu narażenia.

Węglowodory olejów mineralnych w żywności

MOH może dostać się do żywności na wiele sposobów – poprzez zanieczyszczenie środowiska, stosowanie smarów do maszyn, środków antyadhezyjnych, substancji pomocniczych w przetwórstwie, dodatków do żywności lub pasz oraz migracji z materiałów mających kontakt z żywnością. Wykrywane są w różnych produktach spożywczych, które zazwyczaj zawierają wyższy poziom MOSH niż MOAH. Najwyższe poziomy MOH stwierdzono w olejach roślinnych, a najwyższe narażenie oszacowano dla młodych ludzi, zwłaszcza niemowląt, które były karmione wyłącznie mieszanką dla niemowląt zawierającą wysoki poziom MOSH.

Zalecenia

Eksperci EFSA zalecili przeprowadzenie dalszych badań w celu ilościowego określenia obecności MOAH w żywności oraz zebranie danych dotyczących toksyczności w celu lepszej oceny stwarzanych przez nie zagrożeń. Dla MOSH ważne jest, aby dalej badać możliwe długoterminowe skutki dla zdrowia ludzkiego. 

Konsultacje społeczne i co dalej?

Uwagi można przesyłać do 30 kwietnia 2023 r. – LINK

Następnie opinie naukowe EFSA pomogą Komisji Europejskiej i państwom członkowskim UE rozważyć podjęcie działań w zakresie zarządzania ryzykiem. 

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.