Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Eksperci EFSA wstępnie doszli do wniosku, że węglowodory nasycone olejów mineralnych (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdzili również, że niektóre substancje z grupy tzw. węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Oto niektóre z wniosków zawartych w projekcie opinii naukowej, która została skierowana do konsultacji społecznych związanych z aktualizacją poprzedniej oceny ryzyka EFSA dotyczącej węglowodorów olejów mineralnych w żywności.
Węglowodory olejów mineralnych (MOH) obejmują szeroką gamę związków chemicznych otrzymywanych głównie z destylacji i rafinacji ropy naftowej. Są one podzielone na dwie główne grupy określane jako MOSH i MOAH.
„W przypadku MOSH zaobserwowano niekorzystny wpływ na wątrobę u określonego szczepu szczurów, ale dowody sugerują, że te skutki nie dotyczą ludzi. Dlatego mogliśmy wykluczyć ryzyko dla zdrowia publicznego” – powiedział James Kevin Chipman, przewodniczący grupy roboczej ds. MOH.
Eksperci przyjrzeli się również dwóm różnym typom MOAH i doszli do wniosku, że jeden z nich może zawierać substancje genotoksyczne, które mogą uszkadzać DNA w komórkach i powodować raka. Dla takich genotoksyn nie jest możliwe ustalenie bezpiecznego poziomu.
Niewiele informacji na temat występowania MOAH w żywności jest dostępnych, więc eksperci pracowali nad dwoma różnymi scenariuszami prognostycznymi, z których oba wskazywały na możliwy problem zdrowotny przy zastosowaniu podejścia marginesu narażenia.
Węglowodory olejów mineralnych w żywności
MOH może dostać się do żywności na wiele sposobów – poprzez zanieczyszczenie środowiska, stosowanie smarów do maszyn, środków antyadhezyjnych, substancji pomocniczych w przetwórstwie, dodatków do żywności lub pasz oraz migracji z materiałów mających kontakt z żywnością. Wykrywane są w różnych produktach spożywczych, które zazwyczaj zawierają wyższy poziom MOSH niż MOAH. Najwyższe poziomy MOH stwierdzono w olejach roślinnych, a najwyższe narażenie oszacowano dla młodych ludzi, zwłaszcza niemowląt, które były karmione wyłącznie mieszanką dla niemowląt zawierającą wysoki poziom MOSH.
Zalecenia
Eksperci EFSA zalecili przeprowadzenie dalszych badań w celu ilościowego określenia obecności MOAH w żywności oraz zebranie danych dotyczących toksyczności w celu lepszej oceny stwarzanych przez nie zagrożeń. Dla MOSH ważne jest, aby dalej badać możliwe długoterminowe skutki dla zdrowia ludzkiego.
Konsultacje społeczne i co dalej?
Uwagi można przesyłać do 30 kwietnia 2023 r. – LINK
Następnie opinie naukowe EFSA pomogą Komisji Europejskiej i państwom członkowskim UE rozważyć podjęcie działań w zakresie zarządzania ryzykiem.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Jak sytuacja wygląda w systemie RASFF oraz jakie podobne afery związane z paszami miały miejsce w latach ubiegłych? W artykule także komentarz ekspercki - Pestycydy to jedno z większych ryzyk związanych z nielegalnym wykorzystaniem tłuszczy technicznych.
Od kilku lat trwają na szczeblu unijnym dyskusje dotyczące bezpieczeństwa węglowodorów olejów mineralnych (tzw. MOH) obecnych w żywności.
ANSES – francuska Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia, Żywności, Środowiska i Pracy, po niepokojących doniesieniach dotyczących obecności olejów mineralnych w żywności, przeprowadziła ekspertyzę za temat zagrożeń związanych z ich migracją z opakowań do produktów żywnościowych.