Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Większe zbiory zbóż i rzepaku w Polsce

Kategoria: Biznes

Korzystnie na potencjał polskiej produkcji roślinnej w 2020 r. wpłynęło dobre wyrośnięcie i rozkrzewienie zbóż ozimych jesienią ubiegłego roku i niewielkie straty zimowe zbóż ozimych (zaorano jedynie 0,1% zasianej powierzchni zbóż ozimych). Postępująca susza wiosną, spowodowana niedoborem opadów, została zahamowana przez wyjątkowo częste opady w czerwcu i lipcu.

Szacowane plony zbóż

W konsekwencji przeciętne plony zbóż oszacowano na 38,6 dt/ha (o 10% więcej niż w 2019 r., o 6% więcej niż przeciętnie w latach 2015-19). Plony zbóż ozimych powinny wynieść 42,3 dt/ha (wzrost o 8% r/r), a plony zbóż jarych – 32,7 dt/ha (wzrost o 14% r/r). Według szacunków GUS, plony największych wolumenowo kategorii – pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego – mają wzrosnąć odpowiednio o 6% i 12%. Najbardziej dynamiczny wzrost oszacowano dla mieszanek zbożowych jarych i owsa (wzrosty na poziomie 17-18%), które po niższych plonach w ostatnich dwóch latach mają osiągnąć wartości z lat 2016-17 (31 dt/ha dla mieszanek zbożowych jarych, 29 dt/ha dla owsa).

Wzrost zbiorów według zbóż

Według szacunków GUS zbiory zbóż podstawowych z mieszankami wyniosą 27,9 mln ton (wzrost o 11% zarówno w skali roku, jak i w porównaniu do średniej z lat 2015-19). Do wzrostu w dużym stopniu przyczynią się większe o 29% zbiory mieszanek zbożowych jarych oraz większe o 20% zbiory żyta. Zbiory pszenicy ozimej mają wzrosnąć o 4%, a pszenżyta ozimego – o 9%.

Wzrost zbiorów rzepaku

Według szacunków GUS, rzepak pod zbiory w 2020 r. zasiano na obszarze 800 tys. ha czyli o 0,2% mniejszym niż przed rokiem. Mimo nieco mniejszej powierzchni zasiewów, z uwagi na wyższe o 13% plony, GUS spodziewa się, że zbiory rzepaku w Polsce wyniosą 2,6 mln t i będą o 12% większe od ubiegłorocznych.

Stosunek zbiorów do cen

Mimo, spodziewanych większych zbiorów zbóż i rzepaku, pod koniec lipca 2020 r. ceny większości z nich, były wyższe niż przed rokiem. Wg danych MRiRW cena skupu pszenicy w okresie 20-26.07 wyniosła 752 PLN/t i była o 12 % wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Ceny kukurydzy ukształtowały się na poziomie 791 PLN/t, o 14% wyższym (r/r), a ceny rzepaku 1616 PLN/t, o 4% więcej (r/r). Jedynie w przypadku żyta, które ceny w większym stopniu kształtowane są przez czynniki lokalne, z uwagi na spodziewane o 20% większe zbiory, ceny w relacji rocznej były o 11% niższe.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.