Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zapachy na Święta

Kategoria: Składniki Żywności

Zimowy czas, a w szczególności świąteczny, kojarzy się z intensywnym okresem kulinarnych przygotowań i zapachów dań czy wypieków. Od młodości lubiłem różne kulinarne eksperymenty, mieszanie różnych intensywnych składników. Z zimą i Świętami kojarzą się intensywne zapachy, nie tylko orientalnych przypraw, ale też orzechów, karmelu wanilii, rozgrzewającej czekolady czy suszonych owoców.

Święta to także czas zakupów i poszukiwania prezentów dla najbliższych. Jednymi z nich są coraz częściej perfumy. Naturalnym skojarzeniem tych wszystkich zimowych asocjacji są zapachy orientalne i gourmand. Orientalne z racji nut przyprawowych, a gourmand ze względu na słodkie nuty „kulinarne”.

Zapachy Gourmand

Zapachy Gourmand to stosunkowo młoda grupa zapachowa w perfumach. Współcześnie zapachy tej grupy to przede wszystkim nuty karmelu, waty cukrowej, czekolady, toffi, koniaku, wanilii, ambry i migdała, a nawet gumy balonowej. Większość tych nut to tak zwane „brown notes” pochodzą od związków powstałych w wyniku skomplikowanej reakcji Maillarda. W reakcji tej cukry redukujące łączą się z aminokwasami dając intensywnie pachnące związki odpowiedzialne za zapach palonej kawy, czekolady, toffi czy steku lub hamburgera.

Pierwszy zapach powstał w 1955 r. w firmie Molinard z dekadenckiego połączenia nut owocowych (grapefruit, marakuja, mandarynka) z nutami jaśminu oraz intensywnej wanilii oraz migdałowego bobu tonka. W 1992 r. zmarły niedawno Thierry Mugler wypuścił swoje perfumy Angel zawierające intensywnie pachnący etylomaltol - o zapachu karmelu i karmelizowanych owoców. Ponadto w nucie głowy i serca czuć intensywnie owoce: bergamotkę, mandarynkę, marakuję, brzoskwinię i morelę. W nucie bazy jest słodka wanilia, paczula, czekolada. Dla zdecydowanie młodszych odbiorców w 2004 r. powstał zapach Pink Sugar stworzony we włoskiej Aquolina (Paglieri Group). Zapach ten to współczesna wariacja na temat gorzkiej kawy, brandy i rumu. Ponadto zapach ma w sobie soczystą malinę, pomarańczę, liście fig, konwalię i lukrecję.

Drugą grupą zapachów kojarzącą się z zapachem Świąt i zimą to zapachy orientalne

Pierniki pachnące cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, pieprzem, zielem angielskim to przyprawy korzenne, orientalne. Orient to nie tylko przyprawy, to także żywice, piżma. Zapachy „ciężkie”, intensywne czasem słodkie jak piernik, czasem lekko dymne jak śliwki do wigilijnego kompotu.

Zapachy tak zwane orientalne czy też exotic ambers uzyskały popularność na początku XX w. za sprawą romantycznego zafascynowania Wschodem, tym bliskim i dalekim. Współcześni ludzie Zachodu, żądni mistycznych doznań czy przeżyć, zafascynowani byli sztuką Wschodu – modą, architekturą, literaturą i sztuką użytkową. W 1925 r. sławny perfumer Jacques Guerlain stworzył zapach Shalimar. Shalimar/Szalimar to nazwa przepięknych ogrodów w pakistańskim Lahaur i ma związek z dawnym „love story” pomiędzy Szachem Jahan a Mumtaz Mahal. Po śmierci żony zrozpaczony Szach nakazał wznieść sławny pałac Tadż Mahal w Agrze.

Stworzony przez Guerlaina zapach opiera się na cytrusach – mandarynce, bergamotce, cytrynie w nucie głowy podkręconej cedrem. Nuta serca to kwiaty: jaśmin, irys i róża przełamane drzewno-aromatyczną nutą zielonej paczuli. W nucie bazy dominuje skóra, balsam peru, wanilia i słodko balsamiczny benzoin.

Zapachy, w których wyczujemy orientalne przyprawy i żywice to 212 Carolina Herrera – imbir, pieprz, drzewo sandałowe, olibanum; „L” Lolita Lempicka – cynamon, wanilia, gorzka pomarańcza; „1881 BLACK” Cerutti - tu wyraźnie dochodzą do nosa nuty pieprzu, gałki muszkatołowej, czarnego kuminu, marcepanu.

Życzę Wszystkim Radosnych i Pachnących Świąt pełnych aromatycznych doznań!

Autor: Robert Wieprzkowicz, Laboratorium smaku i zapachu

Przeczytaj także

  • 26.08.2022

    Wybrane ekstrakty chmielowe w produkcji piw

    Za pomocą chmielu można kształtować  nie tylko goryczkę piwa ale charakterystyczny profil smakowo zapachowy. Jest dodawany do piwa w postaci rożnego rodzaju ekstraktów szczególnie w browarach rzemieślniczych ze względu na łatwość dozowania i bardzo dużą możliwość kombinacji gatunkowych.

    Czytaj więcej
  • 14.07.2021

    Jak odróżnić cytrynę od pomarańczy?

    Cytrusy to bardzo popularna grupa owoców o mięsistych jagodach zwane hesperidium w kolorze od zielonego (limonka, bergamotka) do pomarańczowego. Najbardziej zewnętrzna, warstwa skórki zwana flavedo zawiera wyspecjalizowane komórki, które zawierają gruczoły olejowe.

    Czytaj więcej
  • 02.03.2021

    Okiem eksperta: Trendy w kategorii produktów "savoury"

    W ostatniej części cyklu przyglądamy się trendom w kategorii produktów „savoury”, która obejmuje zupy (mokre i suche), przyprawy i buliony, oliwy smakowe, sosy do makaronów, dressingi oraz chutney’e. Przy zakupiue klienci zwracają uwagę przede wszystkim na smak, cenę oraz wygodę.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.