Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Cytrusy to bardzo popularna grupa owoców o mięsistych jagodach zwane hesperidium w kolorze od zielonego (limonka, bergamotka) do pomarańczowego. Najbardziej zewnętrzna warstwa skórki zwana flavedo zawiera wyspecjalizowane komórki, które zawierają gruczoły olejowe. Z wyjątkiem owoców kumkwata, skóra cytrusów ze względu na gorzki smak nie jest spożywana, jest za to wykorzystywana jako źródło cennych olejków zapachowych stosowanych w produkcji aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych. Wewnętrzna część skórki zwana albedo jest biała, gąbczasta, gorzka, zasadniczo niejadalna, ale bogata w kwas askorbinowy. Miąższ wewnątrz komory owoców jest wypełniony sokiem komórkowy, który również jest źródłem związków zapachowych. Poniższa tabela prezentuje zawartość wybranych związków tworzących aromaty cytrusowe. Niektóre związki występuję we wszystkich cytrusach, niektóre zaś tylko w kilku bądź jednym.
Składnik |
Nuta |
Bergamotka |
Grapefruit |
Cytryna |
Limonka |
Pomarańcza |
Mandarynka |
Linanyl acetate |
Owocowa, kwiatowa |
35% |
X |
X |
X |
X |
X |
Limonene |
Lekko cytrusowa |
30% |
90% |
63% |
45% |
94% |
93% |
Linanol |
Lekka, lawendowa |
15% |
0,3% |
0,2% |
- |
0,5% |
0,7% |
Geranial |
Cytrynowa |
2% |
0,1% |
1,5% |
3% |
0,1% |
0,04% |
Neral |
Cytrynowa |
2% |
0,1% |
1,0% |
2% |
0,1% |
0,01% |
Myrcene |
Niedojrzałe mango |
1% |
2% |
1,4% |
1,1% |
2% |
2% |
Citronellal |
Zielone citrusy |
X |
0,1% |
0,2% |
X |
0,1% |
X |
Sinensal ß i α |
Silnie dżemowa |
X |
X |
X |
- |
0,03% |
0,2% |
ß-Pinene |
Lekka, sosnaowa |
X |
X |
12% |
14% |
0,5% |
2% |
TABELA Zawartość % wybranych związków aromatycznych składających się na aromat. Podano ilości średnie, uwzględniające różne kraje pochodzenia, gatunki i wahania sezonowe
Cytrusy pomimo ewidentnych różnic smakowo-zapachowych i smakowych, tak naprawdę ciężko jest odróżnić wąchając czyste aromaty. Dodatkowo profil zapachowy aromatu jest różny zależnie od metody jego pozyskania, np. na drodze ekstrakcji czy destylacji. Ponadto profile aromatyczne są różne w zależności od rejony uprawy cytrusów np. Sycylia czy Kalabria, co opisują poniższe wykresy.
Profil zapachowy aromatu cytrynowego:
Kalabria
Włochy
Sycylia