Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak odróżnić cytrynę od pomarańczy?

Kategoria: Składniki Żywności

Cytrusy to bardzo popularna grupa owoców o mięsistych jagodach zwane hesperidium w kolorze od zielonego (limonka, bergamotka) do pomarańczowego. Najbardziej zewnętrzna warstwa skórki zwana flavedo zawiera wyspecjalizowane komórki, które zawierają gruczoły olejowe. Z wyjątkiem owoców kumkwata, skóra cytrusów ze względu na gorzki smak nie jest spożywana, jest za to wykorzystywana jako źródło cennych olejków zapachowych stosowanych w produkcji aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych. Wewnętrzna część skórki zwana albedo jest biała, gąbczasta, gorzka, zasadniczo niejadalna, ale bogata w kwas askorbinowy. Miąższ wewnątrz komory owoców jest wypełniony sokiem komórkowy, który również jest źródłem związków zapachowych. Poniższa tabela prezentuje zawartość wybranych związków tworzących aromaty cytrusowe. Niektóre związki występuję we wszystkich cytrusach, niektóre zaś tylko w kilku bądź jednym.

Składnik

Nuta

Bergamotka

Grapefruit

Cytryna

Limonka

Pomarańcza

Mandarynka

Linanyl acetate

Owocowa, kwiatowa

35%

X

X

X

X

X

Limonene

Lekko cytrusowa

30%

90%

63%

45%

94%

93%

Linanol

Lekka, lawendowa

15%

0,3%

0,2%

-

0,5%

0,7%

Geranial

Cytrynowa

2%

0,1%

1,5%

3%

0,1%

0,04%

Neral

Cytrynowa

2%

0,1%

1,0%

2%

0,1%

0,01%

Myrcene

Niedojrzałe mango

1%

2%

1,4%

1,1%

2%

2%

Citronellal

Zielone citrusy

X

0,1%

0,2%

X

0,1%

X

Sinensal ß i α

Silnie dżemowa

X

X

X

-

0,03%

0,2%

ß-Pinene

Lekka, sosnaowa

X

X

12%

14%

0,5%

2%

TABELA Zawartość % wybranych związków aromatycznych składających się na aromat. Podano ilości średnie, uwzględniające różne kraje pochodzenia, gatunki i wahania sezonowe

 

Cytrusy pomimo ewidentnych różnic smakowo-zapachowych i smakowych, tak naprawdę ciężko jest odróżnić wąchając czyste aromaty. Dodatkowo profil zapachowy aromatu jest różny zależnie od metody jego pozyskania, np. na drodze ekstrakcji czy destylacji. Ponadto profile aromatyczne są różne w zależności od rejony uprawy cytrusów np. Sycylia czy Kalabria, co opisują poniższe wykresy.

 

Profil zapachowy aromatu cytrynowego:

Kalabria

Włochy

Sycylia

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Robert Rzewuski-Wieprzkowicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.