Zapraszamy na Krokusowe XV Sympozjum Naukowe "Probiotyki i Prebiotyki w Żywności"
Z przyjemnością zapraszamy na Krokusowe XV Sympozjum Naukowe z cyklu "Probiotyki i Prebiotyki w Żywności", które odbędzie się w dniach 2–4 kwietnia 2025 r. w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym SGGW „Marymont” w Kirach (k. Zakopanego).
Organizatorem wydarzenia są: Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW, Katedra Dietetyki i Badań Żywności UJD, Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (PTTŻ) wraz z Sekcją „Probiotyki i Prebiotyki” oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN. Wydarzenie odbywa się pod patronatem portalu FoodFakty.pl.
Przewodnicząca Komitetu Naukowego, prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, komentuje:
"W tym roku, już po raz 15., organizujemy Sympozjum Naukowe „Probiotyki i Prebiotyki w Żywności”. Jest to więc sympozjum jubileuszowe. Rozpocznie się 2 kwietnia 2025 r. wieczorem od rejestracji i kolacji powitalnej, a zakończy obiadem 4 kwietnia 2025 r. Zgodnie z naszą tradycją uczestnicy Sympozjum mają możliwość przedstawienia około 15-minutowych ustnych doniesień naukowych, dotyczących wszystkich aspektów zastosowania drobnoustrojów o właściwościach probiotycznych, a także prebiotyków w produktach żywnościowych. Najlepsze wystąpienie zostanie nagrodzone. Na zakończenie Sympozjum przewidziana jest dyskusja okrągłego stołu, poświęcona przyszłości rozwoju nauki w kierunku zastosowania probiotyków i prebiotyków w żywności."
W ramach Sympozjum planowany jest konkurs na najlepszą prezentację, którego zwycięzca otrzyma wyróżnienie.
Ponadto uczestnicy mają możliwość publikacji wygłaszanych doniesień w czasopiśmie ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (20 pkt MNiSW). Publikacja dla uczestników Sympozjum jest bezpłatna, pod warunkiem przygotowania manuskryptu w języku polskim i przesłania go do redakcji do 16 maja 2025 r. poprzez system elektroniczny. Teksty będą podlegały procesowi recenzji zgodnie z wymaganiami czasopisma.
Zgłoszenia uczestnictwa prosimy dokonać do 17 marca 2024 r. poprzez formularz dostępny pod linkiem:
https://forms.office.com/e/3v5KZCCpzR
Serdecznie zapraszamy do udziału!
Komitet Organizacyjny
dr hab. inż. Monika Trząskowska, prof. SGGW
mgr Marcelina Karbowiak
Przeczytaj także
-
27.01.2025
Prebiotyki w Unii Europejskiej: Korzyści zdrowotne, regulacje i przyszłość oświadczeń zdrowotnych
Koncepcja prebiotyków trafiła do szerszego grona odbiorców w 1995 roku, gdy Gibson i Roberfroid zaproponowali jej pierwotną definicję. Współczesna definicja, opracowana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Naukowe ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP), określa prebiotyki jako „substraty selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy gospodarza, przynoszące korzyści zdrowotne”.
-
19.03.2024
Czy prebiotyki mogą wpływać na komunikację między jelitami a mózgiem?
Nowe badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.
-
02.04.2020
Europejski rynek prebiotyków rośnie znacząco– inulina zyskuje na znaczeniu
Wielkość rynku prebiotyków w Europie szacuje się na ponad 250 mln USD w 2019 r.; udział Europy w światowym rynku prebiotyków wyniósł w 2019 r. ok. 1,9 mld USD. Tempo wzrostu inuliny do 2026 r. ma wynieść 9%. Wzrost ten przypisuje się w dużej mierze znaczącej roli inuliny jako kluczowego składnika redukującego użycie cukru przy formulacji produktów oraz możliwość zastępowania nią tłuszczu oraz szerokie wykorzystywanie w szerokiej gamie produktów zdrowotnych.