Europejski rynek prebiotyków rośnie znacząco– inulina zyskuje na znaczeniu
Prebiotyki i ich rola w organizmie
Prebiotyki są rodzajem niestrawialnych włókien spożywczych, które pomagają w utrzymaniu wzrostu zdrowych bakterii w organizmie. Włókna te gromadzą się w żołądku, nie ulegając rozkładowi przez kwasy żołądkowe i enzymy trawienne, które stają się źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii, poprawiających zdrowie jelit. Odgrywają one istotną rolę w regulacji układu odpornościowego, hamują rozwój bakterii wywołujących choroby i poprawiają produkcję cennych witamin w organizmie.
W produktach spożywczych stosowane są w celu poprawy profilu żywieniowego. Pomagają w zapobieganiu chorobom żołądkowo-jelitowym i są szeroko stosowane jako alternatywne substancje słodzące związane z ich słodkim smakiem. Prebiotyki te wspierają zdrowy układ pokarmowy i są stosowane w celu zapobiegania zaparciom, biegunce i wysokiemu poziomowi cholesterolu, które są kluczowymi atrybutami zwiększającymi zapotrzebowanie rynku.
Rynek prebiotyków i prognoza wzrostu
Wielkość rynku prebiotyków w Europie szacuje się na ponad 250 mln USD w 2019 r.; udział Europy w światowym rynku prebiotyków wyniósł w 2019 r. ok. 1,9 mld USD, a przemysł spodziewa się znaczącego wzrostu na poziomie ponad 9,5% do 2026 r.
Popyt rynkowy na żywność i napoje będzie prawdopodobnie świadkiem znacznych zysków na ponad 9% z powodu rosnących preferencji konsumentów w kierunku zdrowych nawyków żywieniowych. Prebiotyki znajdują się w całych ziarnach, cebuli, bananach, czosnku i soi. Zwiększenie inwestycji na badania i rozwój w zakresie innowacji produktowych promujących zdrowszy styl życia może napędzać wzrost wielkości rynku prebiotyków.
Oczekuje się, że popyt na rynku prebiotyków w Niemczech przekroczy 930 mln USD do 2026 r. Produkty te poprawiają funkcjonalność, stabilność i zwiększają wchłanianie wapnia i magnezu w organizmie, które są głównymi czynnikami stymulującymi wzrost rynku. Ponadto, produkty te zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, poprawiają trawienie i wspomagają lepszą równowagę hormonalną, co również będzie stymulować wzrost tego rynku.
Brytyjski rynek prebiotyków stosowanych w paszach dla zwierząt prawdopodobnie odnotuje znaczący wzrost o ponad 10% w przewidywanym okresie czasu. Składniki te ułatwiają funkcjonowanie układu odpornościowego i zapobiegają występowaniu patogenów, co przyczynia się do poprawy zdrowia zwierząt, a tym samym do zwiększenia popytu na produkty.
Cykoria – obiektem zainteresowania
Prebiotyki dostępne na europejskim rynku to fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy, mannanoligosacharydy oraz inulina. Większość z nich to substancje naturalnie występujące w różnych produktach spożywczych, takich jak: owoce, warzywa, ziarna, rośliny strączkowe itp.
Spośród tych prebiotyków na znaczeniu zyskuje inulina, którą pozyskuje się przez ekstrakcje z korzenia cykorii. Inulina oraz cykoria zyskują szerokie uznanie w zastosowaniach spożywczych na całym świecie, a zwłaszcza w Europie.
Biorąc pod uwagę, że przemysł żywności i napojów w Europie wykazał obroty o wartości ok. 1,1 bln EUR, przy wartości dodanej wynoszącej 230 mld EUR szacuje się, że zapotrzebowanie na inulinę będzie bardzo wysokie. Tempo wzrostu inuliny do 2026 r. ma wynieść 9%. Wzrost ten przypisuje się w dużej mierze znaczącej roli inuliny jako kluczowego składnika redukującego użycie cukru przy formulacji produktów oraz możliwość zastępowania nią tłuszczu oraz szerokie wykorzystywanie w szerokiej gamie produktów zdrowotnych.
Inulina z korzenia cykorii w produktach spożywczych pomaga poprawić teksturę żywności i nadaje jej lekko słodki smak.
Źródło:
https://www.graphicalresearch.com/industry-insights/1309/europe-prebiotics-market
Przeczytaj także
-
10.03.2020
Wpływ probiotyków i prebiotyków na teksturę żywności
Zainteresowanie wykorzystaniem probiotyków i prebiotyków w formulacji produktów spożywczych stale rośnie. Niewątpliwie jest to spowodowane tym, że konsumenci poszukują żywności, która będzie miała korzystny wpływ na ich mikrobiom. A jak wpływają one na teksturę żywności?
-
04.03.2020
Aminy biogenne w fermentowanej żywności
Od zarania dziejów człowiek poszukiwał sposobu na przedłużenie trwałości szybko tracących świeżość produktów spożywczych, takich jak mięso, mleko, owoce czy warzywa.
-
12.11.2019
Dieta, a mikroflora jelitowa
Badania sugerują, że mikroflora jelitowa jest niezwykle wrażliwa na przyjmowany pokarm.