Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prebiotyki i ich rola w organizmie
Prebiotyki są rodzajem niestrawialnych włókien spożywczych, które pomagają w utrzymaniu wzrostu zdrowych bakterii w organizmie. Włókna te gromadzą się w żołądku, nie ulegając rozkładowi przez kwasy żołądkowe i enzymy trawienne, które stają się źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii, poprawiających zdrowie jelit. Odgrywają one istotną rolę w regulacji układu odpornościowego, hamują rozwój bakterii wywołujących choroby i poprawiają produkcję cennych witamin w organizmie.
W produktach spożywczych stosowane są w celu poprawy profilu żywieniowego. Pomagają w zapobieganiu chorobom żołądkowo-jelitowym i są szeroko stosowane jako alternatywne substancje słodzące związane z ich słodkim smakiem. Prebiotyki te wspierają zdrowy układ pokarmowy i są stosowane w celu zapobiegania zaparciom, biegunce i wysokiemu poziomowi cholesterolu, które są kluczowymi atrybutami zwiększającymi zapotrzebowanie rynku.
Rynek prebiotyków i prognoza wzrostu
Wielkość rynku prebiotyków w Europie szacuje się na ponad 250 mln USD w 2019 r.; udział Europy w światowym rynku prebiotyków wyniósł w 2019 r. ok. 1,9 mld USD, a przemysł spodziewa się znaczącego wzrostu na poziomie ponad 9,5% do 2026 r.
Popyt rynkowy na żywność i napoje będzie prawdopodobnie świadkiem znacznych zysków na ponad 9% z powodu rosnących preferencji konsumentów w kierunku zdrowych nawyków żywieniowych. Prebiotyki znajdują się w całych ziarnach, cebuli, bananach, czosnku i soi. Zwiększenie inwestycji na badania i rozwój w zakresie innowacji produktowych promujących zdrowszy styl życia może napędzać wzrost wielkości rynku prebiotyków.
Oczekuje się, że popyt na rynku prebiotyków w Niemczech przekroczy 930 mln USD do 2026 r. Produkty te poprawiają funkcjonalność, stabilność i zwiększają wchłanianie wapnia i magnezu w organizmie, które są głównymi czynnikami stymulującymi wzrost rynku. Ponadto, produkty te zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, poprawiają trawienie i wspomagają lepszą równowagę hormonalną, co również będzie stymulować wzrost tego rynku.
Brytyjski rynek prebiotyków stosowanych w paszach dla zwierząt prawdopodobnie odnotuje znaczący wzrost o ponad 10% w przewidywanym okresie czasu. Składniki te ułatwiają funkcjonowanie układu odpornościowego i zapobiegają występowaniu patogenów, co przyczynia się do poprawy zdrowia zwierząt, a tym samym do zwiększenia popytu na produkty.
Cykoria – obiektem zainteresowania
Prebiotyki dostępne na europejskim rynku to fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy, mannanoligosacharydy oraz inulina. Większość z nich to substancje naturalnie występujące w różnych produktach spożywczych, takich jak: owoce, warzywa, ziarna, rośliny strączkowe itp.
Spośród tych prebiotyków na znaczeniu zyskuje inulina, którą pozyskuje się przez ekstrakcje z korzenia cykorii. Inulina oraz cykoria zyskują szerokie uznanie w zastosowaniach spożywczych na całym świecie, a zwłaszcza w Europie.
Biorąc pod uwagę, że przemysł żywności i napojów w Europie wykazał obroty o wartości ok. 1,1 bln EUR, przy wartości dodanej wynoszącej 230 mld EUR szacuje się, że zapotrzebowanie na inulinę będzie bardzo wysokie. Tempo wzrostu inuliny do 2026 r. ma wynieść 9%. Wzrost ten przypisuje się w dużej mierze znaczącej roli inuliny jako kluczowego składnika redukującego użycie cukru przy formulacji produktów oraz możliwość zastępowania nią tłuszczu oraz szerokie wykorzystywanie w szerokiej gamie produktów zdrowotnych.
Inulina z korzenia cykorii w produktach spożywczych pomaga poprawić teksturę żywności i nadaje jej lekko słodki smak.
Źródło:
https://www.graphicalresearch.com/industry-insights/1309/europe-prebiotics-market
Przeczytaj także
Zainteresowanie wykorzystaniem probiotyków i prebiotyków w formulacji produktów spożywczych stale rośnie. Niewątpliwie jest to spowodowane tym, że konsumenci poszukują żywności, która będzie miała korzystny wpływ na ich mikrobiom. A jak wpływają one na teksturę żywności?
Od zarania dziejów człowiek poszukiwał sposobu na przedłużenie trwałości szybko tracących świeżość produktów spożywczych, takich jak mięso, mleko, owoce czy warzywa.
Badania sugerują, że mikroflora jelitowa jest niezwykle wrażliwa na przyjmowany pokarm.