Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Europejski rynek prebiotyków rośnie znacząco– inulina zyskuje na znaczeniu

Kategoria: Składniki Żywności

Prebiotyki i ich rola w organizmie

Prebiotyki są rodzajem niestrawialnych włókien spożywczych, które pomagają w utrzymaniu wzrostu zdrowych bakterii w organizmie. Włókna te gromadzą się w żołądku, nie ulegając rozkładowi przez kwasy żołądkowe i enzymy trawienne, które stają się źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii, poprawiających zdrowie jelit. Odgrywają one istotną rolę w regulacji układu odpornościowego, hamują rozwój bakterii wywołujących choroby i poprawiają produkcję cennych witamin w organizmie.

W produktach spożywczych stosowane są w celu poprawy profilu żywieniowego. Pomagają w zapobieganiu chorobom żołądkowo-jelitowym i są szeroko stosowane jako alternatywne substancje słodzące związane z ich słodkim smakiem. Prebiotyki te wspierają zdrowy układ pokarmowy i są stosowane w celu zapobiegania zaparciom, biegunce i wysokiemu poziomowi cholesterolu, które są kluczowymi atrybutami zwiększającymi zapotrzebowanie rynku.

Rynek prebiotyków i prognoza wzrostu

Wielkość rynku prebiotyków w Europie szacuje się na ponad 250 mln USD w 2019 r.; udział Europy w światowym rynku prebiotyków wyniósł w 2019 r. ok. 1,9 mld USD, a przemysł spodziewa się znaczącego wzrostu na poziomie ponad 9,5% do 2026 r.

Popyt rynkowy na żywność i napoje będzie prawdopodobnie świadkiem znacznych zysków na ponad 9% z powodu rosnących preferencji konsumentów w kierunku zdrowych nawyków żywieniowych. Prebiotyki znajdują się w całych ziarnach, cebuli, bananach, czosnku i soi. Zwiększenie inwestycji na badania i rozwój w zakresie innowacji produktowych promujących zdrowszy styl życia może napędzać wzrost wielkości rynku prebiotyków.

Oczekuje się, że popyt na rynku prebiotyków w Niemczech przekroczy 930 mln USD do 2026 r. Produkty te poprawiają funkcjonalność, stabilność i zwiększają wchłanianie wapnia i magnezu w organizmie, które są głównymi czynnikami stymulującymi wzrost rynku. Ponadto, produkty te zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, poprawiają trawienie i wspomagają lepszą równowagę hormonalną, co również będzie stymulować wzrost tego rynku.

Brytyjski rynek prebiotyków stosowanych w paszach dla zwierząt prawdopodobnie odnotuje znaczący wzrost o ponad 10% w przewidywanym okresie czasu. Składniki te ułatwiają funkcjonowanie układu odpornościowego i zapobiegają występowaniu patogenów, co przyczynia się do poprawy zdrowia zwierząt, a tym samym do zwiększenia popytu na produkty.

Cykoria – obiektem zainteresowania

Prebiotyki dostępne na europejskim rynku to fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy, mannanoligosacharydy oraz inulina. Większość z nich to substancje naturalnie występujące w różnych produktach spożywczych, takich jak: owoce, warzywa, ziarna, rośliny strączkowe itp.

Spośród tych prebiotyków na znaczeniu zyskuje inulina, którą pozyskuje się przez ekstrakcje z korzenia cykorii. Inulina oraz cykoria zyskują szerokie uznanie w zastosowaniach spożywczych na całym świecie, a zwłaszcza w Europie.

Biorąc pod uwagę, że przemysł żywności i napojów w Europie wykazał obroty o wartości ok. 1,1 bln EUR, przy wartości dodanej wynoszącej 230 mld EUR szacuje się, że zapotrzebowanie na inulinę będzie bardzo wysokie. Tempo wzrostu inuliny do 2026 r. ma wynieść 9%. Wzrost ten przypisuje się w dużej mierze znaczącej roli inuliny jako kluczowego składnika redukującego użycie cukru przy formulacji produktów oraz możliwość zastępowania nią tłuszczu oraz szerokie wykorzystywanie w szerokiej gamie produktów zdrowotnych.

Inulina z korzenia cykorii w produktach spożywczych pomaga poprawić teksturę żywności i nadaje jej lekko słodki smak.

 

Źródło:

https://www.graphicalresearch.com/industry-insights/1309/europe-prebiotics-market

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.