Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dieta, a mikroflora jelitowa

Kategoria: Składniki Żywności

Badania sugerują, że mikroflora jelitowa jest niezwykle wrażliwa na przyjmowany pokarm. W rzeczywistości mikroflora jelitowa ma symbiotyczny związek z ludzkim ciałem: mikroflora pozostaje w żywności spożywanej przez ludzi, rozkładając włókna prebiotyczne, których ludzie nie mogliby samodzielnie strawić.

Ostatnio naukowcy ustalili sposób zmiany składu drobnoustrojów jelitowych poprzez przebudowę mikrobiomu bez wykorzystania prebiotyków lub probiotyków.

Prebiotyki

Prebiotyki to pokarmy bogate w błonnik, które przemieszczają się poza żołądek i do jelita grubego, gdzie żyje większość mikroflory jelitowej. Takie pokarmy dostarczają paliwa, którego potrzebują mikroby jelitowe, aby mogły się rozwijać i funkcjonować prawidłowo.

Probiotyki

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po podaniu wypełniają okrężnicę drobnoustrojami, które są korzystne dla gospodarza.

Inne rozwiązanie?

Większość wysiłków na rzecz poprawy składu mikroflory jelitowej wiąże się ze stosowaniem prebiotyków i probiotyków. Jednak naukowcy z Scripps Research Institute opracowali nowy sposób poprawy składu mikroflory jelitowej: przebudowę mikrobiomu.

Reza Ghadiri i jego zespół badawczy w Scripps Research Institute opracowali klasę molekuł zwanych samoorganizującymi się cyklicznymi peptydami D, L-α. Ghadiri i jego zespół zaprogramowali peptydy, aby selektywnie modulowały wzrost niektórych gatunków bakterii w jelitach.

Zła dieta, dobra mikroflora

Naukowcy przetestowali peptyd w modelach testowanych na myszach, aby ustalić, czy będą skuteczne w przebudowie mikroflory jelitowej myszy które otrzymywały nieodpowiednią dietę, tak aby przypominały mikroflorę myszy jedzących dietę niskotłuszczową. Korzystając z peptydów, zespołowi udało się przebudować mikrobiom jelitowy myszy o niskiej diecie, aby przypominał mikrobiom jelitowy myszy spożywających pożywne diety.

Naukowcy uważają, że peptydy zwiększają liczbę pożytecznych drobnoustrojów jelitowych i tłumią poziomy cząsteczek, które zwiększają stan zapalny i przywracają równowagę metabolitu związanego z chorobą.

Źródło:

IFT

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.