Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dieta, a mikroflora jelitowa

Kategoria: Składniki Żywności

Badania sugerują, że mikroflora jelitowa jest niezwykle wrażliwa na przyjmowany pokarm. W rzeczywistości mikroflora jelitowa ma symbiotyczny związek z ludzkim ciałem: mikroflora pozostaje w żywności spożywanej przez ludzi, rozkładając włókna prebiotyczne, których ludzie nie mogliby samodzielnie strawić.

Ostatnio naukowcy ustalili sposób zmiany składu drobnoustrojów jelitowych poprzez przebudowę mikrobiomu bez wykorzystania prebiotyków lub probiotyków.

Prebiotyki

Prebiotyki to pokarmy bogate w błonnik, które przemieszczają się poza żołądek i do jelita grubego, gdzie żyje większość mikroflory jelitowej. Takie pokarmy dostarczają paliwa, którego potrzebują mikroby jelitowe, aby mogły się rozwijać i funkcjonować prawidłowo.

Probiotyki

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po podaniu wypełniają okrężnicę drobnoustrojami, które są korzystne dla gospodarza.

Inne rozwiązanie?

Większość wysiłków na rzecz poprawy składu mikroflory jelitowej wiąże się ze stosowaniem prebiotyków i probiotyków. Jednak naukowcy z Scripps Research Institute opracowali nowy sposób poprawy składu mikroflory jelitowej: przebudowę mikrobiomu.

Reza Ghadiri i jego zespół badawczy w Scripps Research Institute opracowali klasę molekuł zwanych samoorganizującymi się cyklicznymi peptydami D, L-α. Ghadiri i jego zespół zaprogramowali peptydy, aby selektywnie modulowały wzrost niektórych gatunków bakterii w jelitach.

Zła dieta, dobra mikroflora

Naukowcy przetestowali peptyd w modelach testowanych na myszach, aby ustalić, czy będą skuteczne w przebudowie mikroflory jelitowej myszy które otrzymywały nieodpowiednią dietę, tak aby przypominały mikroflorę myszy jedzących dietę niskotłuszczową. Korzystając z peptydów, zespołowi udało się przebudować mikrobiom jelitowy myszy o niskiej diecie, aby przypominał mikrobiom jelitowy myszy spożywających pożywne diety.

Naukowcy uważają, że peptydy zwiększają liczbę pożytecznych drobnoustrojów jelitowych i tłumią poziomy cząsteczek, które zwiększają stan zapalny i przywracają równowagę metabolitu związanego z chorobą.

Źródło:

IFT

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn