Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zawartość sodu w żywności - wytyczne WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała przewodnik dotyczący rekomendowanej zawartości sodu w 18 kategoriach środków spożywczych.

Celem inicjatywy WHO jest ograniczenie stosowania soli w żywności, co w konsekwencji pozwoli na zmniejszenie jej globalnego spożycia o 30% do 2025 roku. Obecnie bowiem większość ludzi spożywa dwa razy więcej soli niż zalecane 5 g dziennie.

Dokument pt: „WHO global sodium benchmarks for different food categories” dostępny jest (w języku angielskim) na stronie internetowej WHO.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn