Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rolnictwo zrównoważone to rolnictwo na miarę XXI wieku. Łączy w sobie najlepsze cechy rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. Takie zoptymalizowanie produkcji żywności jest jedynym sposobem na uzyskanie dużej ilości żywności o wysokiej jakości bez nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych. Przyczyniają się do tego nowoczesne środki ochrony roślin.
Restrykcyjne przepisy
Tworzenie, rozwijanie, rejestrowanie, produkcja, transport, stosowanie i utylizacja środków ochrony roślin podlega wielu restrykcyjnym przepisom prawnym. To sprawia że wprowadzenie jednego produktu na rynek to wieloletnia inwestycja rzędu 250 mln euro. Jednocześnie najsilniej rozwijane przez branżę środków ochrony roślin obszary inwestycji w rolnictwo to innowacyjność i bezpieczeństwo – rolnika, konsumenta i środowiska. W trakcie wykładu dowiedzą się Państwo jak te inwestycje oraz stosowanie środków ochrony roślin przekładają się na zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów oraz rozwój zrównoważonego rolnictwa.
V Kongres Bezpieczeństwa Żywności
Zagadnienia związane z wyzwaniami przed jakimi stoi rolnictwo zrównoważone zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez dr Joannę Gałązkę.
Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Przeczytaj także
Jednym z problematycznych etapów w przypadku produktów świeżych – mięs, warzyw i innych – jest proces analityczny, który ze względu na krótki okres przydatności wyrobów do spożycia musi być maksymalnie skompaktowany w czasie. Istotne w tym wypadku jest zastosowanie jak najmniej czasochłonnych i jak najdokładniejszych technik analitycznych...
Obowiązek identyfikowalności (z ang. traceability) w łańcuchu dostaw nie jest nowością, szczególnie dla takich branż jak: żywność, kosmetyki czy farmaceutyki. Jednak firmy sektora FMCG nie zawsze radzą sobie ze spełnieniem tego wymogu. Często, w sytuacji, gdy należy wycofać określoną partię produktów z rynku, ponieważ okazała się partią o stwierdzonej negatywnej jakości zdrowotnej...
Problem oszustw to nie jest już tylko teoria lub formalne wymogi prawne i standardy jakości, to coraz częściej codzienne wyzwanie producentów żywności, ich ryzyko i straty finansowe oraz wizerunkowe. Co prawda oszustwo żywnościowe jako działalność przestępcza, znana jest od wieków, a pierwsza książka opisująca to zagadnienie została opublikowana w 1820...