Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmowy przetargowe na dostawy owoców i warzyw - podejrzenia UOKiK

Kategoria: Biznes

UOKiK podejrzewa próby ustawienia co najmniej kilkunastu przetargów. W trzech postępowaniach postawił zarzuty ośmiu przedsiębiorcom. W efekcie ich działań szpitale i zakłady karne mogły przepłacać za dostawę produktów spożywczych.

Najczęstszą formą zmowy przetargowej, jaką wykrywa UOKiK jest mechanizm rozstawiania i wycofywania ofert. Jeżeli propozycje uczestników zmowy są najkorzystniejsze, wówczas zwycięzca przetargu rezygnuje z podpisania umowy po to, żeby zamawiający wybrał droższą ofertę drugiego uczestnika zmowy. 

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podejrzewa, że taką metodę stosowało ośmiu przedsiębiorców, którzy startowali w przetargach na dostawę owoców oraz warzyw i ich przetworów do instytucji publicznych, m.in. szpitali i więzień. UOKiK wszczął przeciwko nim trzy postępowania.

  • Pierwsze dotyczy przedsiębiorców, którzy mają siedzibę w miejscowości Mareza (woj. pomorskie). Są to: Mega Coffee, Gospodarstwo Warzywnicze Leszek Kędziora oraz Gospodarstwo Rolne Katarzyna Kućmińska. Mogli oni wpłynąć na m.in. na wyniki przetargów organizowanych przez zakład karny w Sztumie.
  • Kolejne postępowanie prowadzone jest przeciwko dwóm przedsiębiorcom. Pierwszy z nich działa w miejscowości Kamionka (woj. pomorskie) pod nazwami: Gospodarstwo Ogrodnicze Sadownictwo-Warzywnictwo Jarosław Ziółkowski i Cytrus Sprzedaż Hurtowa Warzyw i Owoców, drugi - F.H.U. Bartex - w Ornecie (woj. warmińsko-mazurskie). UOKiK podejrzewa, że mogli oni zawrzeć zmowy w przetargach organizowanych przez: szpital w Starogardzie Gdańskim oraz zakłady karne w Kwidzynie i Czarnem.
  • Trzecia sprawa prowadzona jest przeciwko podmiotom z woj. pomorskiego, które działają pod nazwami:  Gospodarstwo Rolne Mateusz Stobba z miejscowości Kobyle, Gospodarstwo Rolne Michał Stobba (Kobyle) oraz Gospodarstwo Rolne Andrzej Szachta z Podgórek. Urząd posiada dowody, że próbowali wpłynąć na wyniki przetargów organizowanych przez szpitale w Gdańsku i Starogardzie Gdańskim oraz zakład karny w Sztumie.

Za stosowanie praktyk ograniczających konkurencję grozi kara finansowa do 10 proc. obrotu. Przypominamy o naszym programie pozyskiwania informacji od anonimowych sygnalistów, m.in. od byłych i obecnych pracowników firm naruszających prawo. Jeżeli wiesz o praktykach ograniczających konkurencję, zawiadom UOKiK. Skontaktuj się z nami pod numerem telefonu 22 55 60 500 lub adresem sygnalista@uokik.gov.pl. Wszystkie dane na temat programu dla sygnalistów znajdują się na stronie konkurencja.uokik.gov.pl.

Źródło:

- materiały prasowe UOKiK

Autor: UOKiK

Przeczytaj także

  • 18.10.2018

    Decyzja UOKiK – zakłady żywienia zbiorowego

    Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał bardzo interesującą decyzję z dnia 14 sierpnia 2018 r. (znak DIH-1/47/2018) dotyczącą informacji na temat żywności w zakładach żywienia zbiorowego. Organ zauważył m.in., że „Strona podniosła, że rodzice zostali poinformowani o możliwości modyfikacji jadłospisu przez placówkę, lecz Prezes UOKiK nie znalazł potwierdzenia dla tego argumentu w materiale dowodowym sprawy.

    Czytaj więcej
  • 03.08.2018

    UOKiK w ochronie rolników

    Urząd na bieżąco bada rynek rolno- spożywczy na kilku płaszczyznach. Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów informuje, że prowadzą obecnie różne działania mające ułatwić rolnikom funkcjonowanie...

    Czytaj więcej
  • 27.04.2018

    Raport UOKiK dla branży mleczarskiej

    W lipcu ubiegłego roku weszła w życie ustawa o przewadze kontaktowej, mówiąca o znacznej dysproporcji w potencjale ekonomicznym między odbiorcą i nabywcą produktów rolno-spożywczych. Nieprawidłowości umów...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.