Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Belgia odnotowała spadek liczby wydanych wycofań – podsumowanie 2023 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2023 roku odnotowano w Belgii niewielki spadek pod względem liczby wycofywanych od konsumentów produktów. Belgijskie firmy spożywcze wycofały ze sprzedaży w minionym roku 254 produkty, podczas gdy w 2022 r. liczba ta wynosiła 289. Wydano także 85 ostrzeżeń, których główną przyczyną był brak umieszczenia informacji o obecności niektórych alergenów.

Belgijska agencja FASFC (Federal Agency for the Safety of the Food Chain) zaangażowana jest w pomoc firmom spożywczym w komunikacji z konsumentami i czuwa nad przestrzeganiem przez przedsiębiorstwa przepisów. Służby odnotowały prawie 10% spadek odnośnie przypadków informowania konsumentów o stwarzającym ryzyko produkcie. W 2022 r. miało to miejsce 394 razy a w 2023 roku zarejestrowano 339 takich przypadków.

Zagrożenie chemiczne i mikrobiologiczne głównymi powodami wycofań

Prawie połowa produktów (49%) została wycofana z rynku ze względu na identyfikację ryzyka chemicznego. Mowa tu o zbyt wysokim poziomie pozostałości środków ochrony roślin, zbyt wysokim poziomie dodatków oraz o obecności jednego lub więcej niedozwolonych dodatków. Istotny problem stanowiły także zagrożenia mikrobiologiczne, które spowodowały około 34% wycofań. Wynikały one z możliwej obecności bakterii takich jak Listeria, Salmonella lub E. coli STEC. Także obecność ciał obcych (kawałki metalu, szkła) przyczyniła się do wycofania 17% produktów.

Większość z wydanych w 2023 roku 85 ostrzeżeń spowodowana była brakiem informacji o obecnych alergenach (94%) lub nieprawidłową datą ważności.

 

Źródło: https://favv-afsca.be/nl/publications/persberichten/belgische-voedingsbedrijven-stuurden-339-productterugroepingen-en-waarschuwingen-uit-2023

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.