Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!

Mikrobiologia w Polskich Normach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Sektorze Żywności, Rolnictwa i Leśnictwa w PKN/KT 3 ds. Mikrobiologii Żywności oraz w PKN/KT 35 ds. Mleka i Przetworów Mlecznych opracowano trzy normy w polskich wersjach językowych, z których dwie zostały już opublikowane.

PN-EN ISO 21528-2 – Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywa­nia i oznaczania liczby Enterobacteriaceae – Część 2: Metoda liczenia kolonii. Technikę tę stosuje się, kiedy oczekiwana liczba kolonii jest wyższa niż 100 na mililitr lub gram próbki do badań. W Polskiej Normie określo­no metodę oznaczania liczby Enterobacteriaceae. Ma ona zastosowanie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i do żywienia zwierząt oraz próbek środowiskowych pobieranych z obszarów produkcji żywności.

W listopadzie opublikowano PN-EN ISO 22964 – Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania Cronobacter spp. Zawiera ona informacje o sposobie wykrywania pa­togennych pałeczek w produktach spożywczych i składnikach przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz tworzących pasze, a także w próbkach środowi­skowych pobieranych w obszarze produkcji żywności i obrotu żywnością. Jest to pierwsza Polska Norma dotycząca Cronobacter.

Oznaczany w normach parametr mikrobiologiczny, jakim jest liczba drobnoustrojów, to kryterium higieny produkcji obszaru regulowanego przez Rozporządzenie (WE) 2073/2005 dla kategorii żywności takich jak produkty mięsne, mleczne oraz produkty jajeczne. Powyższe rozporządzenie przywołuje przedmiotową normę w statusie metody referencyjnej.

W PN-EN ISO 6887-1 – Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Przygotowanie próbek do badań, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych – Część 1: Ogólne zasa­dy przygotowania zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych określono ogólne zasady przygoto­wania w warunkach tlenowych zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń do badań mikrobiologicznych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi lub zwierzęta. Z uwagi na niektóre aspekty może być zastosowa­ny w metodach molekularnych, w których matryce mogą powodować hamowanie etapów metody PCR i w następstwie wpływać na wyniki badania. Publikacja normy jest planowana na grudzień 2020 roku.

Powyższe normy opisują metodykę stosowaną ru­tynowo przez wszystkie laboratoria inspekcyjne czy zakładowe badające żywność, stąd skala wykorzystania i zapotrzebowania jest bardzo rozległa. Kilkaset labora­toriów posiada akredytację PCA na metodykę liczenia kolonii Enterobacteriaceae. Procedura przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych stosowana jest w całym łańcuchu żywnościowym. W związku z po­trzebą zagwarantowania prawidłowości analiz oraz ochrony konsumenta, system akredytacji stawia szcze­gólny nacisk na ocenę procesów badawczych. Każde laboratorium wykonujące ilościowe badania mikro­biologiczne żywności powinno znać procedury, które opisywane są w wymienionych normach.

Normy można kupić w sklepie PKN.

Autor:Polski Komitet Normalizacyjny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.