Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
PN-ISO 18794:2019-07
Kawa – Analiza sensoryczna – Terminologia
W lipcu 2019 roku Polski Komitet Normalizacyjny opublikował ważną normę terminologiczną z zakresu analizy sensorycznej kawy. Polska wersja językowa została opracowana przez Komitet Techniczny 229 ds. Kawy, Herbaty i Kakao i jest wdrożeniem Normy Międzynarodowej: ISO 18794:2018 Coffee – Sensory analysis – Vocabulary.
W dokumencie uwzględniono definicje odnoszące się do kawy zielonej, kawy palonej, kawy mielonej, ekstraktów kawy i kawy rozpuszczalnej, które podane zostały w następujących rozdziałach:
Jest to pierwsza podjęta przez ISO próba usystematyzowania terminologii związanej z oceną sensoryczną jakości kawy ze względu na brak jednolitej klasyfikacji. Opracowanie wspólnego języka dla zainteresowanych stron związanych z produkcją, obrotem i konsumpcją kawy przyczyni się między innymi do ułatwienia i zwiększenia powtarzalności wyników sensorycznej oceny jakości kawy uzyskanych przez różnych degustatorów.
W Polskiej Normie w załączniku informacyjnym zawarto alfabetyczny wykaz terminów polskich i ich odpowiedników w języku angielskim.
Jest to norma podstawowa, która pozwala usystematyzować terminy stosowane w analizie sensorycznej kawy, dzięki czemu każda jednostka badawcza będzie posługiwała się taką samą terminologią.
Normę PN-ISO 18794:2019 Kawa – Analiza sensoryczna – Terminologia można kupić w sklepie PKN – www.sklep.pkn.pl.
Przeczytaj także
Większość świadomych klientów, zanim kupi produkt żywnościowy, sprawdza jego skład, który obowiązkowo powinien być umieszczony przez producenta na opakowaniu. Niestety nie zawsze deklaracja podana przez producenta na etykiecie, opakowaniu jest zgodna z rzeczywistym stanem. Prawie każdego roku wychodzą na jaw różne nadużycia związane z niewłaściwym składem żywności.
W 1885 roku amerykański weterynarz Daniel E. Salmon odkrył pałeczki salmonelli. Bakterie te rozwijają się w jelitach zwierząt i ludzi, a część z nich wywołuje zatrucie pokarmowe (salmonellozę) albo dur brzuszny (lub rzekomy). Salmonelloza jest chorobą zakaźną.
Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się w XVI wieku. Od początku wzbudzała kontrowersje. Jedni wychwalali jej pobudzające działanie, inni winili za problemy żołądkowe, zawały serca, osteoporozę i raka. W XVII wieku sprzedawano ją tylko w aptekach, uważając za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku...