Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Parówka z ziemniaka – innowacja z Poznania, która może zrewolucjonizować rynek roślinnych zamienników mięsa

Kategoria: Procesy i Technologie

Polska scena innowacyjnej żywności zyskała nowego bohatera – parówkę wykonaną z ziemniaka, opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ten produkt nie tylko wpisuje się w rosnący trend na rynku roślinnych zamienników mięsa, ale również reprezentuje wysoki poziom zaawansowania technologicznego. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technik przetwarzania i wykorzystaniu lokalnych surowców, takich jak ziemniaki, stworzono produkt o wysokich wartościach odżywczych i proekologicznym charakterze.

Technologie produkcji

W procesie produkcji parówki z ziemniaka zastosowano technologię ekstrudowania – metodę, która pozwala na nadanie produktom spożywczym pożądanej konsystencji, a jednocześnie optymalizuje wykorzystanie składników odżywczych. Ekstruzja wykorzystuje ciepło i ciśnienie, by zmodyfikować strukturę skrobi ziemniaczanej, nadając jej właściwości zbliżone do mięsa, takie jak elastyczność i sprężystość. Dzięki temu produkt końcowy przypomina tradycyjne parówki, ale jest w pełni roślinny.

Dodatkowym elementem innowacyjnym było zastosowanie białka ziemniaczanego, które uzyskuje się z soku ziemniaczanego – produktu ubocznego przemysłu skrobiowego. Białko to, ze względu na wysoką zawartość aminokwasów egzogennych, ma wartości odżywcze porównywalne do białek zwierzęcych. Dzięki temu parówka z ziemniaka może stanowić pełnowartościowy element diety, odpowiadając na potrzeby konsumentów, którzy oczekują zarówno roślinnych alternatyw, jak i produktów o wysokiej wartości odżywczej​

Korzyści ekologiczne i zdrowotne

Korzystanie z białka ziemniaczanego, które jest produktem ubocznym, ma istotne znaczenie ekologiczne. W procesach produkcji skrobi ziemniaczanej powstaje duża ilość soku, który dotąd nie był wykorzystywany na szeroką skalę. Wykorzystanie go w produkcji parówek stanowi przykład pełniejszego zagospodarowania surowców, co wpisuje się w filozofię gospodarki cyrkularnej. Co więcej, białko ziemniaczane wykazuje potencjał zdrowotny. Badania nad jego właściwościami sugerują, że może wspierać leczenie stanów zapalnych układu pokarmowego, a nawet mieć działanie przeciwnowotworowe​. Taki produkt łączy więc korzyści ekologiczne z potencjalnym wpływem na zdrowie konsumentów, co jest istotnym argumentem dla rosnącej grupy świadomych konsumentów dbających o swoje zdrowie i środowisko.

Wyjątkowy produkt dla wymagającego rynku

Parówka z ziemniaka to produkt skierowany do szerokiej grupy odbiorców – od wegan, przez osoby ograniczające spożycie mięsa, po tych, którzy poszukują zdrowych i zrównoważonych alternatyw. Globalny rynek roślinnych zamienników mięsa rozwija się dynamicznie, a Polska ma szansę stać się jednym z liderów w tej branży dzięki innowacjom, takim jak parówka z ziemniaka.

Innowacja z Poznania to nie tylko odpowiedź na obecne trendy konsumenckie, ale również przykład zaawansowanego podejścia do projektowania produktów żywnościowych. Naukowcy połączyli tu potrzeby rynku z najnowszymi osiągnięciami w technologii przetwórstwa roślinnego, oferując produkt, który spełnia standardy zarówno smakowe, jak i technologiczne. W przyszłości konieczne będzie skalowanie produkcji i dalsze doskonalenie procesu, by parówki z ziemniaka mogły trafić na półki sklepowe w Polsce i za granicą.

Warto dodać, że doktor habilitowany Przemysław Kowalczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który przewodził zespołowi pracującemu nad opracowaniem innowacyjnej parówki z ziemniaka, będzie prelegentem podczas nadchodzącego FoodFakty Summit 2024. W ramach ścieżki „Żywność Jutra” wygłosi referat zatytułowany „Nowe pomysły na roślinne i bioaktywne składniki żywności – case study: sok z ziemniaka”. To doskonała okazja, aby na własne oczy zobaczyć, jak nauka i technologia kształtują przyszłość żywności. Summit zgromadzi ekspertów z branży spożywczej i będzie świetną platformą do wymiany wiedzy na temat innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie żywności funkcjonalnej i ekologicznej. Zapraszamy wszystkich profesjonalistów do rejestracji i wzięcia udziału w tym inspirującym wydarzeniu!

Źródła: https://www.mdpi.com/2504-3900/91/1/277,

https://www.mdpi.com/2076-3417/14/17/7653

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Nowości rynkowe Procesy i Technologie Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.