Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ponad 200 zachorowań - największy w historii wybuch Listeriozy w Hiszpanii – studium przypadku ku przestrodze polskich operatorów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wybuch epidemii i powód alertu

Kilkanaście dni temu Hiszpańskie Ministerstwo Zdrowia wydało międzynarodowy alert po tym (zgłoszenie RASFF), jak w największym dotąd wybuchu listeriozy w Hiszpanii zachorowało nawet ponad 200 osób i odnotowano śmierć 90-letniej kobiety oraz dwa poronienia. Kolejne 523 podejrzane przypadki są rozpatrywane.

Większość potwierdzonych przypadków miała miejsce w Andaluzji, najbardziej wysuniętym na południe regionie Hiszpanii. Firma Magrudis -  lokalny zakład pakowania wieprzowiny - został przypisany do wybuchu, ale przypadki choroby odnotowano również ponad 500 mil w północno-wschodniej Hiszpanii.

Magrudis przeszedł urzędową kontrolę po tym, jak testy laboratoryjne ujawniły zanieczyszczenie Listerią w jednym z produktów tej firmy. Wszystkie produkty żywnościowe wytwarzane od 1 maja przez zakład w Magrudis zostały wycofane. Konkretnym produktem, o którym mowa w związku ze śmiercią starszej kobiety, była paczka produktu mięsnego, znana jako „mecha”. Występuje nadal obawa, że pomimo wycofania skażone produkty mogą nadal znajdować się na półkach sklepowych, ponieważ mniejsi detaliści mogą nie wiedzieć o wycofaniu, a niektórzy konsumenci mogą nadal mieć skażone produkty w domu.

Zdjęcia produktu

Oczywiście doszło do naruszenia i przestrzegania ustalonych procedur”, mówi pełniąca obowiązki minister zdrowia Maria Luisa Carcedo. „Teraz musimy przeprowadzić inspekcje i dochodzenia, aby dowiedzieć się dokładnie, gdzie miała miejsce ta niezgodność”.

Alert został wysłany zarówno do UE, jak i do Światowej Organizacji Zdrowia. Według doniesień Hiszpanię co roku odwiedza ponad 80 milionów turystów, więc obawy przed powszechną infekcją spowodowały alarm.

Brytyjski turysta może być pierwszym przypadkiem listeriozy poza Hiszpanią:

Hiszpańskie Ministerstwo Zdrowia uważa się, że mężczyzna zjadł „carne mechada” w miejscu wybuchu choroby podczas jego pobytu w Andaluzji przed podróżą do Francji, gdzie był hospitalizowany. W poniedziałek 26.08 Ministerstwo potwierdziło pierwszy możliwy przypadek listeriozy poza Hiszpanią w ramach obecnego wybuchu, który do tej pory dotknął 200 osób w całym kraju. Potencjalną ofiarą jest Brytyjczyk, który mógł zarazić się bakteriami w Andaluzji, zanim udał się do Francji, gdzie zdiagnozowano u niego listeriozę i spędził tam kilka dni w szpitalu.

EL PAÍS dowiedział się również, że badania półki z piekarnika używanej w sewilskiej firmie przypisanej do wywołania kryzysu dały wynik pozytywny na obecność bakterii Listeria monocytogenes. Podano również, że ​​testy przeprowadzone na igłach do smalcu używanych przez Magrudis do wytworzenia produktu ze schabu zwanego carne mechada również dały pozytywne wyniki na obecność bakterii. To właśnie ten produkt, spożył brytyjski turysta będąc w Hiszpanii.

Wstępne wyniki badań elementów z piekarnika (wózek)  zostały uzyskane przez miejskie laboratorium ratusza w Sewilli, które nadal analizuje dziesiątki próbek pobranych z zakładu w celu ustalenia źródła i daty wybuchu epidemii.

Wózek piekarniczy jest kluczowym elementem w zakładzie spożywczym i jest używany na różnych etapach łańcucha produkcyjnego, zarówno przed, jak i po upieczeniu produktów. Próbki, które wykazały pozytywny wynik na bakteriach, zostały pobrane po procesie prażenia mięsa. Potwierdza to fakt, że listerię znaleziono w całym zakładzie

Carne mechada powstaje poprzez gotowanie schabu we własnym tłuszczu. Smalec wprowadza się do mięsa za pomocą igieł smalcowych przed jego ugotowaniem. Następnie jest zwykle podawany na zimno i w cienkich plasterkach.

Według dodatkowych informacji, okazuje się że władze nie były świadome, że produkt był sprzedany do 21 sierpnia, sześć dni po ogłoszeniu wstępnego ostrzeżenia zdrowotnego. Co więcej, produkt sprzedawany przez Martínez León  został nieprawidłowo oznakowany, na etykiecie nie było żadnej marki, a jedynie informacje o wartości odżywczej,

Źródła:

  • Elpais
  • Food Safety magazine
  • RASFF

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn