Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Protokół pobierania próbek referencyjnych miodu do budowy baz danych wykorzystywanych do oceny autentyczności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rząd Wielkiej Brytanii opracował protokół pobierania próbek referencyjnych miodu w celu utworzenia baz danych do oceny autentyczności. Pierwszy tego rodzaju protokół opisuje proces pobierania próbek referencyjnych w różnych punktach łańcucha dostaw miodu. Ponadto opracowanie określa jakie powiązane zapisy, dokumenty i inne względy są niezbędne, aby próbkę można było uznać za dopuszczalną do umieszczenia w bazie danych autentyczności miodu.

Wysokie ryzyko zafałszowań miodu

Miód to naturalna złożona mieszanina różnych cukrów wytwarzana w całości przez pszczoły. Obowiązują surowe przepisy, które ustalają wysokie standardy dotyczące składu i etykietowania produktów miodowych sprzedawanych w Wielkiej Brytanii, UE oraz wielu innych krajach.

Produkty o statusie premium mają wysoką cenę wagową, złożone łańcuchy dostaw lub podlegają gwałtownemu wzrostowi popytu i mogą być szczególnie podatne na oszustwa. Miód to towar o wysokiej wartości, który może mieć bardzo długie, złożone łańcuchy dostaw. Należy do środków spożywczych najczęściej zgłaszanych jako zafałszowane, głównie poprzez dodatek tanich syropów cukrowych.

Nowy protokół pomoże w ujednoliceniu sposobu tworzenia i kontrolowania baz danych

Do oceny autentyczności miodu wykorzystuje się wiele metod analitycznych, obejmujących zarówno metody oznaczające jeden analit, jak i większą liczbę analitów. Interpretacja danych analitycznych odnoszących się do oceny nieznanej próbki miodu pod kątem autentyczności, opiera się na porównaniu z istniejącymi danymi próbek referencyjnych. Dane te zazwyczaj są przechowywane w komercyjnych referencyjnych bazach danych. Interpretacje dokonywane przez laboratoria mogą się różnić ze względu na wykorzystanie różnych referencyjnych baz danych, co może powodować zamieszanie przy ocenie autentyczności badanej próbki. Dlatego istotne jest, aby zapewnić jednorodność, integralność i pochodzenie próbek referencyjnych miodu, wykorzystywanych do tworzenia baz danych dotyczących autentyczności, a także aby bazy te miały określony zakres, wystarczającą przejrzystość i były dostosowane do potrzeb.

Aby zbudować zaufanie do baz danych, konieczne jest zdefiniowanie i zebranie „autentycznych” próbek referencyjnych zgodnie z ustalonym protokołem, najlepiej przez strony trzecie, niezależne od właściciela bazy danych. Do tej pory nie opublikowano takiego protokołu dla miodu. Rząd Wielkiej Brytanii ma nadzieję, że nowy protokół pomoże w ujednoliceniu sposobu tworzenia i kontrolowania baz danych dotyczących autentyczności, a także doprowadzi do wzrostu zaufania.

Rząd Wielkiej Brytanii realizuje program poświęcony autentyczności miodu

Chemik Rządu Wielkiej Brytanii, brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (DEFRA), Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) i Standardy Żywności Szkocji (FSS) realizują znaczący program prac poświęcony autentyczności miodu. Ich celem jest zaangażowanie i współpraca ze społecznością producentów miodu, w tym badaczami, organami wykonawczymi, przemysłem i organami międzynarodowymi, w celu udoskonalenia obecnych metod badania autentyczności.

Źródła:

1. https://www.gov.uk/government/news/protocol-for-the-collection-of-honey-reference-samples

2. https://assets.publishing.service.gov.uk/media/6527cbcb2548ca0014ddf1ab/Published_Protocol-_GC_honey_sampling.pdf

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.