Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Stanowisko NIZP-PZH na temat rzekomych przekroczeń poziomów azotanów w produktach spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny przedstawił stanowisko dotyczące informacji rozpowszechnianych w mediach, w tym społecznościowych, dotyczących rzekomych przekroczeń poziomów azotanów w warzywach, owocach, mięsie i produktach mięsnych i przeprowadzania testów zawartości azotanów przez konsumentów za pomocą przenośnego urządzenia (tzw. testera).

Stanowisko NIZP-PZH

"Pojawiające się ostatnio w mediach informacje i filmy dot. rzekomych przekroczeń poziomów azotanów i azotynów w warzywach, owocach, mięsie i produktach mięsnych są oparte na wynikach testów przeprowadzanych przez osobę prezentującą działanie aparatu przeznaczonego do doraźnych testów wykonywanych przez konsumenta.

Tego typu urządzenia  nie były opiniowane przez NIZP-PZH, a zatem nie jest możliwa ocena, czy wyniki zawartości azotanów  generowane przez ww. urządzenia są wiarygodne."

Pełna informacja dostępna na stronie NIZP-PZH

Źródło: NIZP-PZH

Autor: NIZP-PZH

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.