Stanowisko NIZP-PZH na temat rzekomych przekroczeń poziomów azotanów w produktach spożywczych
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny przedstawił stanowisko dotyczące informacji rozpowszechnianych w mediach, w tym społecznościowych, dotyczących rzekomych przekroczeń poziomów azotanów w warzywach, owocach, mięsie i produktach mięsnych i przeprowadzania testów zawartości azotanów przez konsumentów za pomocą przenośnego urządzenia (tzw. testera).
Stanowisko NIZP-PZH
"Pojawiające się ostatnio w mediach informacje i filmy dot. rzekomych przekroczeń poziomów azotanów i azotynów w warzywach, owocach, mięsie i produktach mięsnych są oparte na wynikach testów przeprowadzanych przez osobę prezentującą działanie aparatu przeznaczonego do doraźnych testów wykonywanych przez konsumenta.
Tego typu urządzenia nie były opiniowane przez NIZP-PZH, a zatem nie jest możliwa ocena, czy wyniki zawartości azotanów generowane przez ww. urządzenia są wiarygodne."
Pełna informacja dostępna na stronie NIZP-PZH
Źródło: NIZP-PZH
Przeczytaj także
-
23.08.2019
Ponad 150 zachorowań w wyniku zakażenia Listerią – zgłoszone zgony
Liczba osób dotkniętych wybuchem zatruć związanych z Listerią w Hiszpanii wzrosła do prawie 150. Przypadki zachorowań związane są z schłodzoną pieczoną wieprzowiną.
-
21.08.2019
Nadzór nad chorobami zakaźnymi zwierząt i ludzi w 2018 r. – Raport Narodowego Instytutu Weterynarii w Szwecji
W ramach cyklu prezentującego najważniejsze obserwacje i wnioski z programów monitoringu bezpieczeństwa żywności krajów EU, po przedstawieniu sytuacji w Danii, Holandii, Irlandii i Niemczech, przedstawiamy Państwu najważniejsze informacje...
-
19.08.2019
Raport roczny 2018 dotyczący epidemii chorób zakaźnych w Niemczech - Robert Koch Instytut
Według Instytutu Roberta Kocha (RKI) Norovirus i Campylobacter należą do najczęstszych chorób podlegających zgłoszeniom w Niemczech w 2018 roku. w 2018 r. odnotowano ogółem 67 872 zakażeń Campylobacter, co było o 2 procent niższą ilością niż rok wcześniej. Czytaj więcej…