Usprawnij analizę patogenów w żywności za pomocą zautomatyzowanej metody Thermo Scientific™ SureTect™
Zastosowanie Thermo Scientific SureTect Automation Workflow pozwala przenieść analizę patogenów w żywności na jeszcze wyższy poziom. Jest to możliwe dzięki całkowitemu zautomatyzowaniu etapów lizy (izolacji DNA) oraz etapów przygotowania PCR.
Wykorzystanie aparatu CyBio FeliX pozwala na skrócenie czasu potrzebnego do wykonania czynności manualnych, jednocześnie zwiększając dokładność i powtarzalność wyników.
Zautomatyzowana procedura jest w pełni zwalidowana przez AFNOR i AOAC dla wszystkich testów SureTect. Elastyczne oprogramowanie, przyjazny dla użytkownika interfejs i łatwa konfiguracja zapewniają maksymalną wydajność, a kompaktowa konstrukcja pozwala zaoszczędzić miejsce w laboratorium.
Korzyści:
- Oszczędność czasu:
- w pełni zautomatyzowany etap lizy oraz przygotowania PCR
- szybka, 5-minutowa konfiguracja urządzenia i odczynników
- Intuicyjne oprogramowanie:
- wstępnie zaprogramowane przebiegi analiz umożliwiające szybką konfigurację
- przyjazny dla użytkownika interfejs, niewymagający specjalistycznego szkolenia
- Elastyczność:
- możliwość jednoczesnego oznaczania do 6 różnych rodzajów patogenów i do 96 próbek
- wbudowany blok grzewczy oraz chłodzący
- możliwość wyboru pomiędzy głowicą 8-kanałową CHOICE oraz Head R 96 do jednoczesnego pipetowania 96 próbek
- kompaktowe wymiary: 650x450x700mm, 58 kg
- Dokładność i identyfikowalność:
- wprowadzanie próbek do systemu za pomocą kodów kreskowych zapewnia ich pełną identyfikowalność
- niezwykle precyzyjne pipetowanie
- godny zaufania i fabrycznie skalibrowany aparat
Wdrożenie zautomatyzowanej metody Thermo Scientific™ SureTect™ w laboratorium mikrobiologicznym pozwala na zwiększenie dokładności analiz, wydajności oraz identyfikowalności próbek, a w konsekwencji usprawnienie metodyki badań bezpieczeństwa żywności.
TEN ARTYKUŁ JEST CZĘSCIĄ OPRACOWANIA FOODFAKTY NAWIGATOR, KTÓRY DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM MERYTORYCZNYM WARSZTATÓW I FORUM WIEDZY MANAGERSKIEJ FOODFAKTY SCIENCE 4 BUSINESS - ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE I BIOLOGICZNE ŻYWNOŚCI ORAZ INNE UZUPELNIAJĄCE ZAGADNIENIA (4-5 WRZEŚNIA 2024, ŁÓDŹ)
Przeczytaj także
-
16.07.2024
Postępy i wyzwania w redukcji chorób przenoszonych drogą pokarmową: analiza danych z 2023 roku - raport CDC
W 2023 r. częstość występowania ośmiu zakażeń przenoszonych powszechnie przez żywność wzrosła lub pozostała stabilna w porównaniu z latami 2016–2018, czyli punktem odniesienia stosowanym do śledzenia postępów w realizacji celów redukcji zachorowań. Częstość występowania zakażeń zdiagnozowanych przez niezależne od hodowli testy diagnostyczne również wzrosła w 2023 r.
-
15.07.2024
Nowe badania potwierdzają, że pasteryzacja dezaktywuje wirusa H5N1 w mleku
Nowe badania potwierdzają, że pasteryzacja skutecznie dezaktywuje wysoce zakaźnego wirusa H5N1, znanego jako ptasia grypa, w mleku.
-
09.07.2024
Sytuacja epidemiologiczna w Szwecji: wzrost zakażeń Salmonellą i niedobór jaj w 2023 r.
W 2023 roku Szwecja zmagała się z intensywną falą zakażeń Salmonellą, wywołującą poważne problemy zdrowotne i ekonomiczne, oraz niedoborem jaj.