Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według badania opublikowanego w czasopiśmie JAMA Pediatrics prawie jedna czwarta młodych dorosłych i jedna piąta nastolatków w Stanach Zjednoczonych cierpi na stan przedcukrzycowy
Stan przedcukrzycowy
To stan, w którym poziom cukru we krwi jest podwyższony, ale nie wystarczająco wysoko, aby uzasadnić rozpoznanie cukrzycy typu 2. Stan taki oszacowano dla 18% populacji wśród nastolatków w wieku od 12 do 18 lat i 24% wśród młodych dorosłych w wieku od 19 do 34 lat.
Zdaniem ekspertów
Eksperci twierdzą, że liczba ta wzrosła w ciągu ostatniej dekady, narażając młodych ludzi na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca i innych dolegliwości. Pediatrzy popierają przeprowadzanie operacji odchudzania dla bardzo otyłych dzieci i nastolatków.
„Do niedawna małe dzieci i nastolatki prawie nigdy nie chorowały na cukrzycę typu 2, dlatego też nazywano ją cukrzycą dorosłych”, donosi Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Z Centrum współpracuje większość autorów nowego badania. „Teraz około jedna trzecia amerykańskiej młodzieży ma nadwagę. Problem jest ściśle związany ze wzrostem liczby dzieci z cukrzycą typu 2, niektóre nawet w wieku 10 lat”.
Cukrzyca u dzieci
Częściej kojarzona z dziećmi jest cukrzyca typu 1, choroba autoimmunologiczna, w której trzustka nie wytwarza lub wytwarza niewystarczajace ilości insuliny. W cukrzycy typu 2, która rozwija się przez lata i jest powiązana z otyłością, organizm staje się mniej wrażliwy na insulinę, której organizm potrzebuje do zrównoważenia poziomu glukozy we krwi.
Wyniki badań
Analizując prawie 5800 osób biorących udział w krajowej ankiecie dotyczącej zdrowia w latach 2005–2016, autorzy badania stwierdzili, że „częstość występowania cukrzycy u mężczyzn była prawie dwukrotnie większa niż u kobiet” - 22,5% vs. 13,4% w grupie nastolatków i 29,1% vs 18,8% w grupie młodych dorosłych. Stan przedcukrzycowy występował również częściej u nastolatków jak i młodych dorosłych z otyłością. Stwierdzono, że ponad jedna czwarta otyłych nastolatków i ponad jedna trzecia otyłych młodych dorosłych ma stan przedcukrzycowy - w porównaniu z mniej niż 17% osób o normalnej wadze w obu grupach wiekowych.
U młodych ludzi stwierdzono występowanie stanu przedcukrzycowego na podstawie dowolnego testu z kilku dostępnych – badania glukozy na czczo, tolerancji glukozy lub hemoglobiny A1c. Jako grupa, osoby ze stanem przedcukrzycowym miały wyższe skurczowe ciśnienie krwi, więcej tkanki tłuszczowej wokół brzucha, wyższy cholesterol inny niż HDL i niższą wrażliwość na insulinę niż ich rówieśnicy z normalną tolerancją glukozy.
Dorośli
Ogólne liczby są jeszcze wyższe dla dorosłych. Według CDC około jedna trzecia dorosłych - lub 84 milionów Amerykanów - ma stan przedcukrzycowy. Dziewięciu na dziesięciu nie wie, że go mają.
Autorzy nowego badania twierdzą, że uzyskane wyniki podkreślają potrzebę działań prewencyjnych pierwotnych i wtórnych, dostosowanych do tej grupy wiekowej populacji USA. CDC twierdzi, że zmiany stylu życia, takie jak dieta i ćwiczenia fizyczne, mogą„zapobiegać cukrzycy typu 2 i innym poważnym problemom zdrowotnym lub opóźniać je.
Źródło:
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2755415
Przeczytaj także
W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie
Naukowcy z Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBEROBN) w Hiszpanii odkryli, że u dzieci z cukrzycą typu 1 mikroflora jelitowa wykazuje znaczące różnice w porównaniu z dziećmi zdrowymi. Wyniki badań stanowią ważny krok na drodze do rozwoju nowych terapii, które mogą...
W nowym badaniu przeprowadzonym w Turcji porównano profil kwasów tłuszczowych w diecie, skłonność do spożywania tłustych produktów oraz ilość receptorów komórkowych kwasów tłuszczowych u osób zdrowych oraz cierpiących...
W badaniach przeprowadzonych przez grupę badawczą Inserm (Centrum Badań Epidemiologicznych i Zdrowia Populacji , Villejuif, Francja), opublikowanych w The European Association for the Study of Diabetes (EASD) zaobserwowano, że...