Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

UWAGA: Badania pokazują, że 1 na 5 nastolatków w Stanach Zjednoczonych ma stan przedcukrzycowy

Kategoria: Składniki Żywności

Według badania opublikowanego w czasopiśmie JAMA Pediatrics prawie jedna czwarta młodych dorosłych i jedna piąta nastolatków w Stanach Zjednoczonych cierpi na stan przedcukrzycowy

Stan przedcukrzycowy

To stan, w którym poziom cukru we krwi jest podwyższony, ale nie wystarczająco wysoko, aby uzasadnić rozpoznanie cukrzycy typu 2. Stan taki oszacowano dla 18% populacji wśród nastolatków w wieku od 12 do 18 lat i 24% wśród młodych dorosłych w wieku od 19 do 34 lat.

Zdaniem ekspertów

Eksperci twierdzą, że liczba ta wzrosła w ciągu ostatniej dekady, narażając młodych ludzi na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca i innych dolegliwości. Pediatrzy popierają przeprowadzanie operacji odchudzania dla bardzo otyłych dzieci i nastolatków.

Do niedawna małe dzieci i nastolatki prawie nigdy nie chorowały na cukrzycę typu 2, dlatego też nazywano ją cukrzycą dorosłych”, donosi Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Z Centrum współpracuje większość autorów nowego badania. „Teraz około jedna trzecia amerykańskiej młodzieży ma nadwagę. Problem jest ściśle związany ze wzrostem liczby dzieci z cukrzycą typu 2, niektóre nawet w wieku 10 lat”.

Cukrzyca u dzieci

Częściej kojarzona z dziećmi jest cukrzyca typu 1, choroba autoimmunologiczna, w której trzustka nie wytwarza lub wytwarza niewystarczajace ilości insuliny. W cukrzycy typu 2, która rozwija się przez lata i jest powiązana z otyłością, organizm staje się mniej wrażliwy na insulinę, której organizm potrzebuje do zrównoważenia poziomu glukozy we krwi.

Wyniki badań

Analizując prawie 5800 osób biorących udział w krajowej ankiecie dotyczącej zdrowia w latach 2005–2016, autorzy badania stwierdzili, że „częstość występowania cukrzycy u mężczyzn była prawie dwukrotnie większa niż u kobiet” - 22,5% vs. 13,4% w grupie nastolatków i 29,1% vs 18,8% w grupie młodych dorosłych. Stan przedcukrzycowy występował również częściej u nastolatków jak i młodych dorosłych z otyłością. Stwierdzono, że ponad jedna czwarta otyłych nastolatków i ponad jedna trzecia otyłych młodych dorosłych ma stan przedcukrzycowy - w porównaniu z mniej niż 17% osób o normalnej wadze w obu grupach wiekowych.

U młodych ludzi stwierdzono występowanie stanu przedcukrzycowego na podstawie dowolnego testu z kilku dostępnych – badania glukozy na czczo, tolerancji glukozy lub hemoglobiny A1c. Jako grupa, osoby ze stanem przedcukrzycowym miały wyższe skurczowe ciśnienie krwi, więcej tkanki tłuszczowej wokół brzucha, wyższy cholesterol inny niż HDL i niższą wrażliwość na insulinę niż ich rówieśnicy z normalną tolerancją glukozy.

Dorośli

Ogólne liczby są jeszcze wyższe dla dorosłych. Według CDC około jedna trzecia dorosłych - lub 84 milionów Amerykanów - ma stan przedcukrzycowy. Dziewięciu na dziesięciu nie wie, że go mają.

Autorzy nowego badania twierdzą, że uzyskane wyniki podkreślają potrzebę działań prewencyjnych pierwotnych i wtórnych, dostosowanych do tej grupy wiekowej populacji USA. CDC twierdzi, że zmiany stylu życia, takie jak dieta i ćwiczenia fizyczne, mogą„zapobiegać cukrzycy typu 2 i innym poważnym problemom zdrowotnym lub opóźniać je.

Źródło: 

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2755415

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.