Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania żywności ujęte w wymaganiach nowej wersji Standardu IFS 6.1

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

IFS Food Standard  w celu zgodności standardu z wymaganiami GFSI (Global Food Safety Initiative), zdecydował na publikację nowej wersją o nazwie 6.1 w listopadzie br. Pełny tekst dostępny jest w języku angielskim. Główną przyczyną opracowania wersji 6.1 była publikacja nowego dokumentu zawierającego wytyczne GFSI w kwietniu 2017 r. Aby upewnić się, że IFS Food Standard nadal spełnia wymagania benchmarkingowe GFSI, IFS musiał wprowadzić szereg dodatkowych wymogi, w szczególności w odniesieniu do zapobiegania oszustwom w branży spożywczej.

Wersja 6.1 zawiera zupełnie nową sekcję poświęconą zapobieganiu oszustwom w branży spożywczej, która obejmuje trzy główne wymagania:

  • Należy udokumentować ocenę podatności na fałszowanie wszystkich surowców, dodatków oraz opakowań i procesów zewnętrznych, w celu określenia ryzyka nieuczciwej działalności związanej z zastąpieniem, nieprawidłowym oznakowaniem, zafałszowaniem lub podrabianiem. Kryteria brane pod uwagę w ramach oceny podatności na zagrożenia powinny zostać określone.
  • Należy opracować udokumentowany plan ograniczania oszustw w branży spożywczej, w odniesieniu do oceny podatności na zagrożenia, a także wdrożyć go, aby kontrolować wszelkie zidentyfikowane ryzyko. Należy określić i wdrożyć metody kontroli i monitorowania.
  • Oceny podatności podlegają przeglądowi co najmniej raz w roku. Jeżeli ocena wrażliwości wskazuje na zwiększone ryzyko, wymogi kontroli i monitorowania planu ograniczania oszustw w branży spożywczej zostaną poddane przeglądowi i odpowiednio zmienione.

Wersja 6.1 ma została wydana w listopadzie 2017 r. Wejdzie w życie 1 czerwca 2018 r, bez okresu przejściowego.

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: IFS

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn