Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
IFS Food Standard w celu zgodności standardu z wymaganiami GFSI (Global Food Safety Initiative), zdecydował na publikację nowej wersją o nazwie 6.1 w listopadzie br. Pełny tekst dostępny jest w języku angielskim. Główną przyczyną opracowania wersji 6.1 była publikacja nowego dokumentu zawierającego wytyczne GFSI w kwietniu 2017 r. Aby upewnić się, że IFS Food Standard nadal spełnia wymagania benchmarkingowe GFSI, IFS musiał wprowadzić szereg dodatkowych wymogi, w szczególności w odniesieniu do zapobiegania oszustwom w branży spożywczej.
Wersja 6.1 zawiera zupełnie nową sekcję poświęconą zapobieganiu oszustwom w branży spożywczej, która obejmuje trzy główne wymagania:
Wersja 6.1 ma została wydana w listopadzie 2017 r. Wejdzie w życie 1 czerwca 2018 r, bez okresu przejściowego.
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
IFS jest asocjacją przedsiębiorstw handlowych i przemysłowych, które dążą do wspólnego celu. Ich zadaniem jest oparta na jednolitych standardach kontrola producentów, przedsiębiorstw...