Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nanocząstki mogą pomóc w łagodzeniu alergii na orzeszki ziemne

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych pracują nad „szczepionką” przeciwko alergii na orzeszki ziemne.

Zagrożenie szokiem anafilaktycznym

Alergia na orzeszki ziemne należy do najpowszechniej występujących nadwrażliwości pokarmowych na świecie. Według niektórych szacunków dotyka ona 1 na każde 50 dzieci – w niektórych przypadkach odpowiedź układu odpornościowego na alergen może skutkować szokiem anafilaktycznym, a w konsekwencji nawet zgonem.

Nowa metoda leczenia?

Obecnie jedyna skuteczna metoda leczenia, która łagodzi reakcję alergiczną organizmu na orzeszki arachidowe, jest uciążliwa i trwa wiele miesięcy. Sytuacja ta może jednak ulec zmianie dzięki pracy zespołu immunologów z Uniwersytetu Kalifornijskiego (UCLA) w Stanach Zjednoczonych.

Inspiracja szczepionkami mRNA

Naukowcy z UCLA, zainspirowani niektórymi szczepionkami przeciwko COVID-19 oraz własnymi badaniami, opracowali innowacyjną nanocząstkę lipidową, która dostarcza mRNA kodujące fragmenty antygenów z orzeszków do komórek wątroby. Te z kolei „oswajają” układ odpornościowy z białkami wywołującymi reakcję alergiczną. Przeprowadzone doświadczenia na zwierzętach wskazują, że metoda ta pozwala w skuteczny sposób uniknąć wstrząsu anafilaktycznego.

Nie tylko orzeszki ziemne

„O ile nam wiadomo, mRNA nigdy do tej pory nie było wykorzystywane w walce z alergią”, mówi prof. Andre E. Nel z UCLA, jeden z współautorów publikacji, w której opisano nowatorskie badania. „Udało nam się wykazać, że opracowana przez nas metoda jest w stanie łagodzić reakcję alergiczną na orzeszki ziemne. Jesteśmy przekonani, że może ona znaleźć zastosowanie również w kontekście innych alergii – na pokarmy czy leki – a także w leczeniu schorzeń autoimmunologicznych”, podsumowuje amerykański badacz.

Źródła:

  1. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.2c12420#
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46440/nanoparticulas-para-prevenir-y-tratar-alergias?fbclid=IwAR3gBiMpGQolJXUAqZCD0eAwz4XXy1BlxMoX_upvkKQ8E_Xxc0rUYFHoHBc

 eKONFERENCJA ALERGENY W ŻYWNOŚCI


 

Wybierz obszar: Alergeny Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.