Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nanocząstki mogą pomóc w łagodzeniu alergii na orzeszki ziemne

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych pracują nad „szczepionką” przeciwko alergii na orzeszki ziemne.

Zagrożenie szokiem anafilaktycznym

Alergia na orzeszki ziemne należy do najpowszechniej występujących nadwrażliwości pokarmowych na świecie. Według niektórych szacunków dotyka ona 1 na każde 50 dzieci – w niektórych przypadkach odpowiedź układu odpornościowego na alergen może skutkować szokiem anafilaktycznym, a w konsekwencji nawet zgonem.

Nowa metoda leczenia?

Obecnie jedyna skuteczna metoda leczenia, która łagodzi reakcję alergiczną organizmu na orzeszki arachidowe, jest uciążliwa i trwa wiele miesięcy. Sytuacja ta może jednak ulec zmianie dzięki pracy zespołu immunologów z Uniwersytetu Kalifornijskiego (UCLA) w Stanach Zjednoczonych.

Inspiracja szczepionkami mRNA

Naukowcy z UCLA, zainspirowani niektórymi szczepionkami przeciwko COVID-19 oraz własnymi badaniami, opracowali innowacyjną nanocząstkę lipidową, która dostarcza mRNA kodujące fragmenty antygenów z orzeszków do komórek wątroby. Te z kolei „oswajają” układ odpornościowy z białkami wywołującymi reakcję alergiczną. Przeprowadzone doświadczenia na zwierzętach wskazują, że metoda ta pozwala w skuteczny sposób uniknąć wstrząsu anafilaktycznego.

Nie tylko orzeszki ziemne

„O ile nam wiadomo, mRNA nigdy do tej pory nie było wykorzystywane w walce z alergią”, mówi prof. Andre E. Nel z UCLA, jeden z współautorów publikacji, w której opisano nowatorskie badania. „Udało nam się wykazać, że opracowana przez nas metoda jest w stanie łagodzić reakcję alergiczną na orzeszki ziemne. Jesteśmy przekonani, że może ona znaleźć zastosowanie również w kontekście innych alergii – na pokarmy czy leki – a także w leczeniu schorzeń autoimmunologicznych”, podsumowuje amerykański badacz.

Źródła:

  1. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.2c12420#
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46440/nanoparticulas-para-prevenir-y-tratar-alergias?fbclid=IwAR3gBiMpGQolJXUAqZCD0eAwz4XXy1BlxMoX_upvkKQ8E_Xxc0rUYFHoHBc

 eKONFERENCJA ALERGENY W ŻYWNOŚCI


 

Wybierz temat: Alergeny Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.