Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych pracują nad „szczepionką” przeciwko alergii na orzeszki ziemne.
Zagrożenie szokiem anafilaktycznym
Alergia na orzeszki ziemne należy do najpowszechniej występujących nadwrażliwości pokarmowych na świecie. Według niektórych szacunków dotyka ona 1 na każde 50 dzieci – w niektórych przypadkach odpowiedź układu odpornościowego na alergen może skutkować szokiem anafilaktycznym, a w konsekwencji nawet zgonem.
Nowa metoda leczenia?
Obecnie jedyna skuteczna metoda leczenia, która łagodzi reakcję alergiczną organizmu na orzeszki arachidowe, jest uciążliwa i trwa wiele miesięcy. Sytuacja ta może jednak ulec zmianie dzięki pracy zespołu immunologów z Uniwersytetu Kalifornijskiego (UCLA) w Stanach Zjednoczonych.
Inspiracja szczepionkami mRNA
Naukowcy z UCLA, zainspirowani niektórymi szczepionkami przeciwko COVID-19 oraz własnymi badaniami, opracowali innowacyjną nanocząstkę lipidową, która dostarcza mRNA kodujące fragmenty antygenów z orzeszków do komórek wątroby. Te z kolei „oswajają” układ odpornościowy z białkami wywołującymi reakcję alergiczną. Przeprowadzone doświadczenia na zwierzętach wskazują, że metoda ta pozwala w skuteczny sposób uniknąć wstrząsu anafilaktycznego.
Nie tylko orzeszki ziemne
„O ile nam wiadomo, mRNA nigdy do tej pory nie było wykorzystywane w walce z alergią”, mówi prof. Andre E. Nel z UCLA, jeden z współautorów publikacji, w której opisano nowatorskie badania. „Udało nam się wykazać, że opracowana przez nas metoda jest w stanie łagodzić reakcję alergiczną na orzeszki ziemne. Jesteśmy przekonani, że może ona znaleźć zastosowanie również w kontekście innych alergii – na pokarmy czy leki – a także w leczeniu schorzeń autoimmunologicznych”, podsumowuje amerykański badacz.
Źródła:
eKONFERENCJA ALERGENY W ŻYWNOŚCI