Niemieckie Towarzystwo Higieny i Mikrobiologii (DGHM) wydało zalecenia w sprawie wartości orientacyjnych i ostrzegawczych mikroorganizmów
Na początku marca 2025 roku DGHM przyjęło ostateczne poziomy wskaźnikowe i poziomy ostrzegawcze dla mikrobiologii. Należy podkreślić, że zalecenia DGHM nie są prawnie wiążące. Mają charakter przewodnika dla przemysłu w ocenie żywności dla której brak wymogów prawnych. Sporządzono kryteria dla 3 kategorii produktów:
- Kiełbasy gotowane przeznaczone do sprzedaży
Mikroorganizm |
Forma produktu |
Poziom wskaźnikowy [jtk/g] |
Poziom ostrzegawczy [jtk/g] |
Liczba bakterii tlenowych, mezofilnych a) |
RS |
5 x 10 4 |
- |
DJ |
5 x 10 6 |
- |
|
Enterobacteriaceae |
RS |
1 x 10 2 |
1 x 10 3 |
DJ |
1 x 10 3 |
1 x 10 4 |
|
Escherichia coli |
RS i DJ |
1 x 10 1 |
1 x 10 2 |
Bakterie kwasu mlekowego b) |
RS |
5 x 10 4 |
- |
DJ |
5 x 10 6 |
- |
|
Drożdże |
DJ |
1 x 10 4 |
- |
Gronkowce koagulazo-dodatnie |
RS i DJ |
1 x 10 1 |
1 x 10 2 |
Clostridium perfringens |
RS i DJ |
1 x 10 2 |
1 x 10 3 |
Salmonella |
RS i DJ |
- |
nie wykryte w 25 g |
Listeria monocytogenes c) |
RS i DJ |
- |
nie wykryte w 25 g, odp. 1 x 102 w in. pr. |
- a)Jeżeli w charakterze kultury ochronnej stosuje się żywe mikroorganizmy, należy to uwzględnić w ocenie.
- b)W przypadku przekroczenia wartości dopuszczalnych, w ocenie należy uwzględnić analizę sensoryczną.
- c)W celu zbadania i oceny Listeria monocytogenes należy przestrzegać wymogów Rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, ze zmianami. Ponadto można zapoznać się z postanowieniami Artykułu 14 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 w aktualnie obowiązującym brzmieniu.
Nie wykryte w 25 g. odp. 1 x 102 w in. pr. = Nie wykryte w 25 g próbki, odpowiednio 100 jednostek w innej próbce lub w innym warunku badań.
RS = rozsmarowywalna forma
DJ = dojrzała i jędrna forma
- Wędliny surowe przeznaczonych do sprzedaży
Mikroorganizm |
Forma produktu |
Poziom wskaźnikowy [jtk/g] |
Poziom ostrzegawczy [jtk/g] |
Enterobacteriaceae |
RS |
1 x 10 3 |
1 x 10 4 |
DJ |
1 x 10 2 |
1 x 10 3 |
|
Escherichia coli |
RS i DJ |
1 x 10 1 |
1 x 10 2 |
Escherichia coli produkujące toksynę Shiga |
RS i DJ |
- |
nie wykryte 25g |
Gronkowce koagulazo-dodatnie |
RS i DJ |
1 x 10 2 |
1 x 10 3 |
Salmonella |
RS i DJ |
- |
nie wykryte 25g |
Listeria monocytogenes c) |
RS i DJ |
- |
nie wykryte 25g, odp. 1 x 102 w in. pr. |
- c)W celu zbadania i oceny Listeria monocytogenes należy przestrzegać wymogów Rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, ze zmianami. Ponadto można zapoznać się z postanowieniami Artykułu 14 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 w aktualnie obowiązującym brzmieniu.
RS = rozsmarowywalna forma
DJ = dojrzała i jędrna forma
- Sałatki delikatesowe zgodnie z wytycznymi z 2024 r.
Mikroorganizm |
Poziom wskaźnikowy [jtk/g] |
Poziom ostrzegawczy [jtk/g] |
Liczba bakterii tlenowych, mezofilnych a) |
1 x 10 6 |
- |
Enterobacteriaceae b) |
1 x 10 3 |
1 x 10 4 |
Escherichia coli |
1 x 10 1 |
1 x 10 2 |
Bakterie kwasu mlekowego a) |
1 x 10 6 |
- |
Drożdże c) |
1 x 10 5 |
- |
Gronkowce koagulazo-dodatnie |
1 x 10 2 |
1 x 10 3 |
Salmonella |
- |
nie wykryte w 25 g |
Listeria monocytogenes d) |
- |
nie wykryte w 25 g, odp. 1 x 102 w in. pr. |
- a)Jeśli jako kulturę startową dodaje się żywe mikroorganizmy lub stosuje się składniki, takie jak ser lub jogurt, które zawierają żywe organizmy, należy to uwzględnić w ocenie.
- b)Jeśli dodaje się surowe składniki roślinne, należy to uwzględnić w ocenie.
- c)Jeśli wartość wytyczna zostanie przekroczona, ocena musi również obejmować analizę sensoryczną.
- d)W przypadku badania i oceny Listeria monocytogenes należy przestrzegać wymogów Rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w aktualnie obowiązującym brzmieniu. Ponadto można stosować przepisy z art. 14 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 w aktualnie obowiązującym brzmieniu.
Nie wykryte w 25 g. odp. 1 x 102 w in. pr. = Nie wykryte w 25 g próbki, odpowiednio 100 jednostek w innej próbce lub w innym warunku badań.
Przeczytaj także
-
14.04.2025
Podsumowanie raportu EFSA dotyczącego oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w bakteriach zoonotycznych i wskaźnikowych (2022–2023)
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (ang. Antimicrobial Resistance - AMR) jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata.Czytaj więcej -
25.03.2025
Nowa metoda testowania żywności na obecność Listeria monocytogenes skraca czas wykrywania do 8 h
Naukowcy przedstawili usprawniony obieg pracy, który pozwala na wykrywanie niewielkich ilości bakterii Listeria monocytogenes w próbkach żywności w ciągu zaledwie 8 godzin.
-
24.03.2025
Eksperci FAO ocenili ryzyko mikrobiologiczne związane z gatunkami Clostridium w żywności
Spotkanie to stanowiło istotny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa żywności na poziomie globalnym, poprzez lepsze zrozumienie i kontrolę zagrożeń związanych z bakteriami Clostridium. Wnioski i rekomendacje ze spotkania mają na celu wspieranie krajów członkowskich FAO w opracowywaniu i wdrażaniu skutecznych strategii zarządzania ryzykiem związanym z tymi patogenami.