Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził kontrole pakowanych produktów rybnych, w wyniku których stwierdził niepoprawne etykietowanie w 24 z 29 przebadanych przypadków.
Służby norweskie od 10 lat przeprowadzają ,,kontrolę etykietowania” popularnych produktów spożywczych. W tym roku działaniami objęto paczkowane produkty rybne, takie jak: paluszki rybne, kulki rybne, puddingi rybne oraz burgery, wytwarzane głównie przez norweskich producentów.
Najczęstsze błędy w etykietowaniu
Do najczęściej występujących nieprawidłowości Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaliczył:
- brak określenia ,,składniki” przy liście składników,
- niewyróżnione alergeny,
- pomijanie niektórych informacji dotyczących zawartości składników, masy netto produktu,
- brak umieszczenia opisowej nazwy produktu,
- brak informacji o wartościach odżywczych,
- używanie niepoprawnych słów i wyrażeń w przypadku informowania o dacie przydatności do spożycia.
Dodatkowo, brak deklaracji alergennego glutenu wykryto na etykietach 12 produktów. Służby stwierdziły także, że większość błędów polegała na używaniu słów i wyrażeń, które naruszały wymogi regulacyjne dotyczące dokładnego informowania o produkcie.
Wobec przedsiębiorstw w przypadku których wykazano błędy etykietowania podjęto dodatkowe działania.
Pełny raport kontroli: https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/merking-av-mat/merkesjekken/merkesjekken-2023--fiskematprodukter
Źródło: https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/18017073/mye-feilmerking-av-fiskematprodukter?publisherId=10773547&lang=no
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.