Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prawie 83% z przebadanych w Norwegii produktów rybnych nie spełniło wymogów etykietowania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził kontrole pakowanych produktów rybnych, w wyniku których stwierdził niepoprawne etykietowanie w 24 z 29 przebadanych przypadków.

Służby norweskie od 10 lat przeprowadzają ,,kontrolę etykietowania” popularnych produktów spożywczych. W tym roku działaniami objęto paczkowane produkty rybne, takie jak: paluszki rybne, kulki rybne, puddingi rybne oraz burgery, wytwarzane głównie przez norweskich producentów.

Najczęstsze błędy w etykietowaniu

Do najczęściej występujących nieprawidłowości Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaliczył:

- brak określenia ,,składniki” przy liście składników,

- niewyróżnione alergeny,

- pomijanie niektórych informacji dotyczących zawartości składników, masy netto produktu,

- brak umieszczenia opisowej nazwy produktu,

- brak informacji o wartościach odżywczych,

- używanie niepoprawnych słów i wyrażeń w przypadku informowania o dacie przydatności do spożycia.

 

Dodatkowo, brak deklaracji alergennego glutenu wykryto na etykietach 12 produktów. Służby stwierdziły także, że większość błędów polegała na używaniu słów i wyrażeń, które naruszały wymogi regulacyjne dotyczące dokładnego informowania o produkcie.

Wobec przedsiębiorstw w przypadku których wykazano błędy etykietowania podjęto dodatkowe działania.

Pełny raport kontroli: https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/merking-av-mat/merkesjekken/merkesjekken-2023--fiskematprodukter

Źródło: https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/18017073/mye-feilmerking-av-fiskematprodukter?publisherId=10773547&lang=no

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz temat: Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.