Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Prawie 83% z przebadanych w Norwegii produktów rybnych nie spełniło wymogów etykietowania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził kontrole pakowanych produktów rybnych, w wyniku których stwierdził niepoprawne etykietowanie w 24 z 29 przebadanych przypadków.

Służby norweskie od 10 lat przeprowadzają ,,kontrolę etykietowania” popularnych produktów spożywczych. W tym roku działaniami objęto paczkowane produkty rybne, takie jak: paluszki rybne, kulki rybne, puddingi rybne oraz burgery, wytwarzane głównie przez norweskich producentów.

Najczęstsze błędy w etykietowaniu

Do najczęściej występujących nieprawidłowości Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaliczył:

- brak określenia ,,składniki” przy liście składników,

- niewyróżnione alergeny,

- pomijanie niektórych informacji dotyczących zawartości składników, masy netto produktu,

- brak umieszczenia opisowej nazwy produktu,

- brak informacji o wartościach odżywczych,

- używanie niepoprawnych słów i wyrażeń w przypadku informowania o dacie przydatności do spożycia.

 

Dodatkowo, brak deklaracji alergennego glutenu wykryto na etykietach 12 produktów. Służby stwierdziły także, że większość błędów polegała na używaniu słów i wyrażeń, które naruszały wymogi regulacyjne dotyczące dokładnego informowania o produkcie.

Wobec przedsiębiorstw w przypadku których wykazano błędy etykietowania podjęto dodatkowe działania.

Pełny raport kontroli: https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/merking-av-mat/merkesjekken/merkesjekken-2023--fiskematprodukter

Źródło: https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/18017073/mye-feilmerking-av-fiskematprodukter?publisherId=10773547&lang=no

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz obszar: Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.