Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
DG SANTE przedstawiła wnioski z dwóch audytów dotyczących kontroli ryb w Meksyku i Belgii.
Wnioski z audytu przeprowadzonego w Meksyku
W listopadzie 2022 r. audytorzy DG Sante przeprowadzili w Meksyku ocenę systemów kontrolujących produkty rybołówstwa eksportowanych do Europy. Choć system obejmował cały łańcuch produkcji i obsługiwany był przez organ z niezbędnymi uprawnieniami to stwierdzono niedociągnięcia w kluczowych obszarach. Dodatkowo, na stronach RASFF od stycznia 2018 r. pojawiły się 3 zgłoszenia dotyczące produktów z tuńczyka z Meksyku, w których stwierdzono naruszenia związane z obecnością histaminy, rtęci oraz z łańcuchem chłodniczym.
Główną kwestią jest fakt, że wymogi prawne, którymi zobligowani są eksporterzy w Meksyku, nie obejmują wszystkich wymogów obecnych w UE. Różnice widoczne są m.in. w ustalonych limitach kadmu i ołowiu, wymaganiach dotyczących pobierania próbek histaminy oraz parametrach procesu zamrażania. Wśród inspektorów i urzędników certyfikujących, niekiedy wykazano także braki w znajomości najnowszych zmian w przepisach UE oraz brak umiejętności i wiedzy niezbędnych do oceny procesu zamrażania.
Władze Meksyku w ramach odpowiedzi na postawione zarzuty zaproponowały szereg działań obejmujących szkolenia, zaktualizowanie wytycznych, dokumentów oraz współpracę z operatorami w celu spełnienia wymogów UE.
Wnioski z audytu przeprowadzonego w Belgii
Działania przeprowadzone w listopadzie i grudniu 2022 r. w Belgii wykazały dość skuteczną organizację i przebieg kontroli urzędowych. Do naruszeń zaliczono:
- zezwolenie kilku firmom na produkcję na podstawie zatwierdzenia innego podmiotu,
- wydanie zatwierdzeń statkom przetwórczym pomimo braku możliwości wykazania przez operatorów zgodności ze wszystkimi wymaganiami prawnymi (obiekty te nie są zobowiązane do posiadania procedur opartych na HACCP, pomimo obróbki cieplnej krewetek i produkcji żywności RTE).
W systemie RASFF pojawiło się także 5 zgłoszeń dotyczących produktów rybołówstwa z Belgii, w tym trzy w 2020 r. i dwa w 2021r. Stwierdzone naruszenia dotyczyły wtedy nieprawidłowego oznaczenia daty przydatności do spożycia oraz obecność dioksyn i Listerii w krewetkach.
Dodatkowo zauważono często praktykowane, niehigieniczne zachowania na halach aukcyjnych, które stwarzają zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności. Wśród nich wymieniono: umieszczanie pojemników z produktami rybołówstwa bezpośrednio na podłodze, przesuwanie ich przez kałuże oraz układanie tych pojemników jeden na drugim, co sprzyja rozwojowi zanieczyszczeń.
Żródła:
Przeczytaj także
W ramach tegorocznej operacji OPSON wydano rekordową liczbę 143 nakazów aresztowania związanych z przypadkami fałszowania żywności i napojów.
Służby NAS Carabinieri przeprowadziły 960 kontroli, które doprowadziły do stwierdzenia niezgodności w 24% przypadków i zajęcia ponad 300 000 litrów produktów winnych.
Naukowcy przebadali DNA 672 próbek ryb i owoców morza, które pobrano w australijskich supermarketach, restauracjach i na targach rybnych. Niezgodność informacji na etykiecie stwierdzono w przypadku 11,8% próbek.