Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Skutki chorób przenoszonych przez żywność oszacowane na 9 mld funtów w skali roku – 5 lat badań

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stanowisko FSA

Rada Agencji ds. Norm Środków Spożywczych przyjęła raport oraz dogłębnie przeanalizowała efekty trwających ponad 5 lat badań nad znaczeniem chorób przenoszonych przez żywność. W wyniku brytyjskiego programu badawczego udało się wielowymiarowo oszacować i lepiej zrozumieć jakie zagrożenia niosą ze sobą drobnoustroje patogenne takie jak: Norowirus, Campylobacter czy Listeria. Po raz pierwszy, w badaniu uwzględnione zostały również wartości zebrane z przypadków nieprzypisanych, gdzie konkretny patogen nie został zidentyfikowany, chociażby z powodu nie zwrócenia się o pomoc lekarską.

Jak wyglądały badania?

We współpracy z naukowcami z wiodących brytyjskich uniwersytetów, ekonomiści FSA opracowali model kosztu choroby (COI-Cost of Illness), którego celem była identyfikacja i pomiar wszystkich kosztów konkretnej choroby, w tym wymiarów bezpośrednich, pośrednich i niematerialnych. Na podstawie wywiadu z grupą ponad 4000 osób, oceniono również tzw. „koszty ludzkie", takie jak ból i cierpienie oraz zmiany jakości i długości życia na skutek choroby.

Wynik wyrażony w kategoriach pieniężnych jest oszacowaniem całkowitego obciążenia społecznego spowodowanego przez FBD (Foodborne Disease).

Co ustalono?

W oparciu o najnowsze badania (2018) dotyczące 2,4 mln przypadków dotkniętych chorobą przenoszoną przez żywność rocznie, eksperci pieniężnie oszacowali całkowite obciążenie Wielkiej Brytanii na około 9 mld GBP (3 mld GBP w przypadku znanych przypadków i 6 mld GBP w przypadku przypadków nieprzypisanych) .

Spośród zidentyfikowanych przypadków norowirus nakłada największe obciążenia gospodarcze i społeczne przy szacowanym rocznym koszcie 1,68 mld £, a następnie Campylobacter spp. (0,71 mld £) i Salmonella spp. (0,21 mld £).

VTEC O157 (0,04 mld £) i Cryptosporidium (0,02 mld £) stanowią najmniejsze obciążenie.

Jak otrzymane wyniki mają się do wcześniejszych badań?

Jest to znaczny wzrost w stosunku do poprzednich szacunków. Poprzedni model FSA przypisywał roczny koszt FBD w Wielkiej Brytanii, który przekraczał 1 miliard funtów, na podstawie około 1 miliona przypadków chorób przenoszonych przez żywność.

Członkowie Agencji komentują:

Heather Hancock, przewodnicząca FSA: „Z zadowoleniem przyjmuję te ważne badania. Odkrycie możliwości przeliczenia na pieniądze obciążeń osobistych, społecznych i ekonomicznych wywołanych zatruciami pokarmowymi, stanowi kamień milowy dla FSA”.

„Po raz pierwszy model ten daje FSA i innym partnerom znacznie bardziej szczegółowy obraz tego, w jaki sposób choroby przenoszone przez żywność mogą wpływać na społeczeństwo”, powiedział profesor Rick Mumford, szef działu badań naukowych i badań naukowych w FSA.

 

Źródło: The Burden of Foodborne Disease in the UK 2018

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Aleksandra Sokołowska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.