Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Warsaw Food Expo – targi nie tylko dla biznesu

Kategoria: Biznes

24-26 maja 2018 roku w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo w warszawskim Nadarzynie odbędzie się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Żywności Warsaw Food Expo 2018.

Wydarzenie jest platformą spotkań producentów branży rolno-spożywczej z kraju i zagranicy z potencjalnymi partnerami - odbiorcami żywności, w tym sieciami handlowymi, dystrybutorami oraz grupami zakupowymi Horeca z Polski i zagranicy.

Ambicją organizatorów jest stworzenie największej w Europie Środkowo-Wschodniej platformy spotkań biznesowych o zasięgu międzynarodowym, skierowanej do szerokiego grona przedsiębiorstw branży spożywczej, a także pokazanie potencjału krajowej produkcji spożywczej – zarówno gościom z kraju, jak i z zagranicy.  Sprzyja temu infrastruktura Ptak Warsaw Expo (143 tys. m. kw. powierzchni w halach wystawienniczych, 500 tys. m. kw. powierzchni zewnętrznej, 15 tys. miejsc parkingowych) i lokalizacja – zaledwie 10 minut jazdy od międzynarodowego lotniska im. F. Chopina, 15 minut od centrum Warszawy. W tym miesiącu zostaliśmy przyjęci do elitarnego grona członków Światowej Organizacji Przemysłu Wystawienniczego (UFI – the Global Association of Exhibition Industry) co znacznie ułatwia nam kontakty z kontrahentami z zagranicy.

W dobie rozwijającej się masowej produkcji towarów spożywczych globalne sieci handlowe coraz częściej poszukują na swoje półki „premium” produktów regionalnych i tradycyjnych, dlatego Ptak Warsaw Expo prezentując produkty z większości regionów Polski oraz organizując spotkania zakupowe w strefie B2B, pomiędzy producentami i przedstawicielami działów zakupowych pomoże polskim producentom w uzyskaniu zamówień od sieci handlowych.

Na Warsaw Food Expo nie zabraknie również producentów żywności z innych niż Polska krajów, w tym m.in. z Włoch, Portugalii, Ukrainy, Wietnamu, Indii, Korei Południowej, Kamerunu, RPA, Łotwy, Bośni i Hercegowiny, Holandii, Austrii czy Wielkiej Brytanii, którzy szukają kontaktów handlowych w Europie Środkowo-Wschodniej, a Polska z uwagi na swoje położenie geopolityczne stanowi najlepsze miejsce do realizacji tego celu.

W szczególności dla nich swoją obecność na targach w strefie indywidualnych rozmów biznesowych potwierdzili dyrektorzy i kierownicy zakupów m.in. z Carrefour Polska, sieci Jeronimo Martins, Tesco, Kaufland, Euro Cash and Carry, Polo Market, Piotr i Paweł, Lidl Polska oraz przedstawiciele Horeca, w tym m.in. Dyrektor zakupów w sieci Radisson Polska, Courtyard i Mariott, Mazurkas, Best Western, Sane Chem (Kuchnie Świata) czy Stacji Paliw LOTOS.

Polski sektor spożywczy cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem u zagranicznych odbiorców, a nasz eksport bije kolejne rekordy. W 2017 roku według danych GUS eksport polskiej żywności wyniósł 24,18 mld euro. Aby dalej się rozwijać, polskie firmy powinny skupić się na ekspansji zagranicznej, zarówno na rynki europejskie, azjatyckie, jak i arabskie oraz intensyfikować działania na rzecz szerszej promocji swoich produktów. Doskonałą okazję ku temu stwarzają właśnie Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2018. Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa wraz z Ptak Warsaw Expo realizując program „Hosted Buyer” w specjalnej strefie B2B organizuje spotkania polskich producentów żywności z importerami – sieciami handlowymi oraz dystrybutorami z zagranicy. Specjalnie dla polskich producentów żywności targi odwiedzą zakupowcy z kilkunastu krajów z całego Świata m.in. ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Indii, Iranu, Federacji Rosyjskiej, Mołdawii, Mongolii, Ukrainy, Chin, Hongkong, Egiptu, Ghany, Serbii, Białorusi czy Litwy.

W ramach konkursu Spożywczy przebój targów Warsaw Food Expo 2018 Jury składające się z przedstawicieli organizacji reprezentujących sektor produkcji, handlu oraz gastronomii wybierze 15 produktów prezentowanych na targach, które w trakcie Gali wyróżnione zostaną medalem targowym oraz nagrodami specjalnymi ufundowanymi przez Ptak Warsaw Expo.

Targi to także możliwość bezpośredniej promocji produktów wśród konsumentów i wielkie święto kulinarne. To także liczne pokazy, degustacje i testy konsumenckie, seminaria, konferencje, debaty, konkursy. Profesjonalistów z branży zainteresują przede wszystkim na debaty związane ze zmianami w przepisach dotyczących sektora produkcji i przetwórstwa.

W dniach 24-25 maja br. w strefie Pokazów Kulinarnych pokazy i warsztaty z Szefami Kuchni najlepszych polskich restauracji i hoteli organizowane z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni pod hasłem SEZON I PRODUKTY SEZONOWE. W piątek swój kunszt kulinarny na scenie zaprezentuje Robert Sowa.

Targi to także liczne prelekcje na temat zdrowych nawyków żywieniowych, trendów produkcyjnych czy dietetyki.

W sobotę, 26 maja, wspólnie z firmą SANTE zapraszamy na wspólne, rodzinne gotowanie z okazji Dnia Mamy, w którym udział wezmą Pascal Brodnicki i Agnieszka Mielczarek. Na targowej scenie pojawi się Robert Makłowicz. W programie również Akademia Polski w grillowaniu.

Międzynarodowe Targi Żywności "Warsaw Food Expo" odbędą się w dniach 24-26 maja 2018, w Ptak Warsaw Expo, w warszawskim Nadarzynie. Na Targi niezmotoryzowanych dowiozą bezpłatne autobusy z centrum Warszawy. Szczegóły na stronie internetowej organizatora: www.warsawfoodexpo.pl 

Autor: Warsaw Food Expo

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.