Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ wojny w Ukrainie na patogeny przenoszone drogą pokarmową

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Formalny nadzór nad chorobami zakaźnymi w Ukrainie został zakłócony przez inwazję Rosji w 2022 r., co doprowadziło do problemów ze śledzeniem i powstrzymywaniem epidemii.

Konflikt spowodował spadek zaopatrzenie w wodę, która szczególnie w dużych miastach jest niebezpieczne do picia, a mimo to wiele osób nadal spożywa skażoną wodę. Brak bezpiecznych schronień zmniejszył spożycie kalorii, a słaba higiena i warunki sanitarne zwiększyły ryzyko chorób zakaźnych.

Naukowcy odkryli, że w Ukrainie nastąpił wzrost zachorowań na botulizm i salmonellozę w porównaniu do okresu przed inwazją Rosji.

Po lutym 2022 r. formalny nadzór nad większością chorób zakaźnych jest zakłócony, a zgłaszanie chorób podlegających obowiązkowi zgłoszenia zostało ograniczone. Stąd wiele liczb jest prawdopodobnie niedoszacowanych.

Dane ukraińskiego Ministerstwa Zdrowia pokazują, że od początku 2024 r. do połowy lipca zarejestrowano 39 przypadków zatrucia jadem kiełbasianym, w porównaniu do 45 przypadków w tym samym okresie ubiegłego roku. W czerwcu 15 osób zostało przyjętych do szpitali z rozpoznaniem zatrucia jadem kiełbasianym, głównie po zjedzeniu suszonych ryb i domowych konserw mięsnych.

Szczegółowe wyniki badań zostały opublikowali w czasopiśmie Emerging Inectious Diseases.

Metodyka badań

Aby przeanalizować skutki wojny na epidemiologię chorób zakaźnych australijscy naukowcy z University of New South Wales wykorzystali dane z otwartych źródeł z EPIWATCH, systemu wczesnego ostrzegania opartego na sztucznej inteligencji.

Przeanalizowano wzorce chorób zakaźnych i zespołów chorobowych przed (1 listopada 2021 r.–23 lutego 2022 r.) i w trakcie konfliktu zbrojnego (24 lutego–31 lipca 2022 r.). Porównano liczbę przypadków najczęściej zgłaszanych chorób z liczbami z oficjalnych źródeł i stwierdziliśmy wzrost ogólnej liczby zgłoszeń chorób zakaźnych oraz liczby przypadków cholery, zatrucia jadem kiełbasianym, gruźlicy, HIV/AIDS, wścieklizny i salmonellozy w porównaniu z okresem przed inwazją. Podczas konfliktu, chociaż wywiad z otwartych źródeł rejestrował liczbę przypadków epidemii, takie dane (z wyjątkiem błonicy) były niedostępne/niedoszacowane przez formalny nadzór. W obliczu braku formalnego nadzoru podczas konfliktów zbrojnych, dane ze źródeł otwartych stanowią źródło informacji epidemiologicznych, przydatnych w zwalczaniu chorób zakaźnych.

Ustalenia australijskich naukowców odnośnie botulizmu i salmonelli

Naukowcy twierdzą, że byli w stanie zidentyfikować epidemie, takie jak zatrucie jadem kiełbasianym, które miały miejsce w trakcie konfliktu.

Zidentyfikowali 805 zgłoszeń o ogniskach w EPIWATCH od 24 lutego do 31 lipca 2022 r. Dla porównania, na trzy miesiące przed konfliktem - 259. Od 24 lutego do 31 lipca 2021 r. 180 zgłoszeń wskazywało na duży wzrost w trakcie wojny.

W okresie wojny liczba zgłoszeń botulizmu wzrosła z 22 do 122, a salmonellozy z 4 do 39. W przypadku botulizmu liczba przypadków zidentyfikowanych za pomocą EPIWATCH była niższa niż liczba stwierdzona w ramach formalnego nadzoru.

Źródło: CDC

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 20.08.2024

    Kryteria mikrobiologiczne dla organizmów patogennych

    Mikroorganizmy, jakimi są bakterie, drożdże i pleśnie towarzyszą ludziom od zawsze. Człowiek nauczył się jak je wykorzystywać najpierw w gospodarstwie domowym, a później już na skalę przemysłową. Potrafimy dodawać kultury bakterii do jogurtów, produkujemy fantastyczne sery pleśniowe, a piekarze wykorzystują drożdże w uwielbianych przez wszystkich drożdżówkach. Dlaczego jednak nie potrafimy sobie radzić z bakteriami, które wywołują wiele groźnych chorób i stanowią ogromne niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi?

    Czytaj więcej
  • 13.08.2024

    Niewidzialne zagrożenie w żywności: STEC

    Zakażenia Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga stanowią poważny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Według WHO w 2010 r. bakterie STEC spowodowały ponad milion chorób i 128 zgonów. Aby odpowiednio zapobiegać zakażeniom przenoszonym przez żywność, ważne jest zwiększenie świadomości społecznej na temat potencjalnych źródeł i sposobów przenoszenia patogenów.

    Czytaj więcej
  • 09.03.2022

    Jak konflikt Rosja-Ukraina wpłynie na sytuację branży rolno-spożywczej?

    24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.