Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Z powodu globalnego ocieplenia grozi niedobór truskawek – ostrzegają naukowcy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu w Waterloo ostrzegają, że truskawek może być mniej i będą droższe z powodu wyższych temperatur spowodowanych zmianami klimatycznymi.

Plony truskawek mogę być mniejsze nawet o 40%

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Sustainability. A aby przeprowadzić badanie, naukowcy wykorzystali nową metodę analizy, obserwując, że wzrost temperatury o 3 stopnie Fahrenheita może zmniejszyć plony truskawek nawet o 40%.Truskawki są niezwykle cennym towarem dla gospodarki Kalifornii i USA, a wartość ich rynku w 2022 r. przekroczyła 3 mld USD.

Jak zmiana klimatu może bezpośrednio wpływać na żywność

Te badania pokazują, jak zmiana klimatu może bezpośrednio wpływać na żywność, podkreślając znaczenie zrównoważonych praktyk rolniczych dla utrzymania stabilnych dostaw żywności dla wszystkich. Zrównoważone praktyki rolnicze mogą obejmować optymalizację nawadniania w celu utrzymania zaopatrzenia w wodę podczas fal upałów, stosowanie nawadniania kropelkowego, planowanie działań w celu uniknięcia szczytowych upałów oraz stosowanie roślin i konstrukcji dających cień w celu zmniejszenia stresu cieplnego.

Badania prowadzili naukowcy, m.in. Unnikrishnan, dr Kumaraswamy Ponnambalam, który również wykłada na wydziale inżynierii projektowania systemów na uniwersytecie Waterloo, oraz dr Fakhri Karray z Uniwersytetu Sztucznej Inteligencji im. Mohameda bin Zayeda w Abu Zabi.

Ale dlaczego badać truskawki?

Według zespołu chcieli oni przeanalizować ten owoc ze względu na jego popularność i niesławnie krótki okres przydatności do spożycia.

Ogólnie rzecz biorąc, wyniki badania sugerują potencjalne implikacje dla dostępności wszystkich produktów importowanych z Kalifornii.

Naukowcy zastosowali model, który przewiduje prawdopodobieństwo utraty plonów poprzez korelację anomalii temperatury powietrza z plonami truskawek. To podejście umożliwiło pomiar większej zmienności w czasie, co zaowocowało jak dotąd najdokładniejszymi wynikami.

Lepsze zrozumienie wpływu rosnących temperatur na plony pomoże w opracowaniu zrównoważonych reakcji rolniczych ze strony rządu i rolników. Istnieje pilna potrzeba, aby rolnicy przyjęli nowe strategie radzenia sobie z globalnym ociepleniem.

Źródło: https://www.mdpi.com/2071-1050/16/9/3523

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Owoce i warzywa

  • 18.07.2024

    Biofilm – geneza, przyczyny, usuwanie

    Tworzenie się biofilmu stanowi poważny problem dla zakładów produkujących żywność, ponieważ najczęściej powoduje infekcje, często występujące punktowo, incydentalnie przez co są trudne do zlokalizowania. Dodatkowo ze względu na swoją budowę są bardzo trudne do usunięcia i mogą powodować uszkodzenia powierzchni urządzeń i infrastruktury. Z naszego doświadczenia wynika, że kiedy zaczynamy usuwać biofiim drastycznie rośnie liczebność mikroorganizmów na wymazach mikrobiologicznych.

    Czytaj więcej
  • 16.07.2024

    Wyższe cła na wybrane rosyjskie i białoruskie produkty rolne

    1 lipca br. weszło w życie rozporządzenie Rady Unii Europejskiej podwyższające cła na rosyjskie i białoruskie zboża, nasiona oleiste i produkty pochodne, a także inne produkty.

    Czytaj więcej
  • 30.06.2020

    Skąd pochodzą supermarketowe ogórki i truskawki?

    Co dziesiąta partia warzyw i owoców w sklepach sprawdzonych przez Inspekcję Handlową miała błędną informację o kraju pochodzenia lub nie miała jej wcale. Największy odsetek takich nieprawidłowości wystąpił w supermarketach Delikatesy Centrum, E.Leclerc, Intermarche, Lewiatan i Lidl oraz w sklepach niesieciowych.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.