Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zakaz stosowania „mięsnych” nazw dla produktów vege - PE zagłosował

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

W środę 8 października 2025 r. Parlament Europejski głosował nad propozycją zmian w zakresie znakowania żywności. Przedmiotem debaty była możliwość stosowania oznaczeń potocznie używanych w odniesieniu do produktów mięsnych takich jak np. „kurczak”, „skrzydełka” i „kiełbasa" dla produktów wegetariańskich i wegańskich. Zdaniem zwolenników wprowadzenia zakazu, stosowanie nazw tego typu w odniesieniu do produktów bezmięsnych może wprowadzać konsumentów w błąd. Poparcie dla zakazu ma być także wyrazem wsparcia dla branży produktów mięsnych. Glosowanie stanowiło element prac nad szerszą strategią dotyczącą poprawy pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności. 

Nie jest to jednak pierwsza dyskusja dotycząca znakowania produktów wegańskich i wegetariańskich prowadzona na unijnym szczeblu. W 2024 r. podobna kwestia pojawiła się w sporze przed Trybunałem Europejskim, który orzekł, że w sytuacji „braku nazwy przewidzianej w przepisach, państwo członkowskie nie może zakazać stosowania terminów tradycyjnie związanych z produktami pochodzenia zwierzęcego w celu oznaczenia produktu zawierającego białko roślinne”. 

Więcej na ten temat znajdziesz w artykule:

https://foodfakty.pl/tsue-unijne-prawo-nie-zakazuje-stosowania-okreslen-miesnych-w-odniesieniu-do-produktow-plant-based 

Wyniki głosowania i dalsze kroki 

Za zakazem opowiedziało się 355 posłów, a przeciwko było 247 osób. Przedmiotem głosowania były poprawki zaproponowane przez Komisję, polegające na dodaniu nowej części (Ia) do załącznika VII (definicje, oznaczenia i opisy handlowe produktów, o których mowa w art. 78) rozporządzenia nr 1308/2013. W konsekwencji określenie „mięso” miałoby odnosić się wyłącznie do jadalnych części zwierzęcia, a ”produkty mięsne" oznaczałyby produkty uzyskane wyłącznie z mięsa, przy założeniu, że można dodawać substancje niezbędne do ich produkcji, pod warunkiem że substancje te nie są stosowane w celu zastąpienia, w całości lub w części, jakiegokolwiek składnika mięsa. Termin „mięso” (i podobne) odnosiłby się zatem do produktów złożonych, których żadna część nie zastępuje ani nie ma zastępować żadnego składnika mięsa i których mięso stanowi zasadniczą część zarówno pod względem ilości, jak i charakterystyki produktu.

Warto przy tym podkreślić, iż przedmiotem głosowania było sprawozdanie w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającego rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2021/2115 i (UE) 2021/2116 w odniesieniu do poprawy pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności. Oznacza to, iż zakaz nie stanowi jeszcze powszechnie obowiązującego prawa, ponieważ odpowiednie w tym zakresie przepisy dopiero zostaną wydane. 

Szczegółowe wyniki glosowania są dostępne pod adresem (punkt drugi): 

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PV-10-2025-10-08-VOT_PL.html 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Przemysł mięsny Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.