Ogólny kontekst
W środę 8 października 2025 r. Parlament Europejski głosował nad propozycją zmian w zakresie znakowania żywności. Przedmiotem debaty była możliwość stosowania oznaczeń potocznie używanych w odniesieniu do produktów mięsnych takich jak np. „kurczak”, „skrzydełka” i „kiełbasa" dla produktów wegetariańskich i wegańskich. Zdaniem zwolenników wprowadzenia zakazu, stosowanie nazw tego typu w odniesieniu do produktów bezmięsnych może wprowadzać konsumentów w błąd. Poparcie dla zakazu ma być także wyrazem wsparcia dla branży produktów mięsnych. Glosowanie stanowiło element prac nad szerszą strategią dotyczącą poprawy pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności.
Nie jest to jednak pierwsza dyskusja dotycząca znakowania produktów wegańskich i wegetariańskich prowadzona na unijnym szczeblu. W 2024 r. podobna kwestia pojawiła się w sporze przed Trybunałem Europejskim, który orzekł, że w sytuacji „braku nazwy przewidzianej w przepisach, państwo członkowskie nie może zakazać stosowania terminów tradycyjnie związanych z produktami pochodzenia zwierzęcego w celu oznaczenia produktu zawierającego białko roślinne”.
Więcej na ten temat znajdziesz w artykule:
https://foodfakty.pl/tsue-unijne-prawo-nie-zakazuje-stosowania-okreslen-miesnych-w-odniesieniu-do-produktow-plant-based
Wyniki głosowania i dalsze kroki
Za zakazem opowiedziało się 355 posłów, a przeciwko było 247 osób. Przedmiotem głosowania były poprawki zaproponowane przez Komisję, polegające na dodaniu nowej części (Ia) do załącznika VII (definicje, oznaczenia i opisy handlowe produktów, o których mowa w art. 78) rozporządzenia nr 1308/2013. W konsekwencji określenie „mięso” miałoby odnosić się wyłącznie do jadalnych części zwierzęcia, a ”produkty mięsne" oznaczałyby produkty uzyskane wyłącznie z mięsa, przy założeniu, że można dodawać substancje niezbędne do ich produkcji, pod warunkiem że substancje te nie są stosowane w celu zastąpienia, w całości lub w części, jakiegokolwiek składnika mięsa. Termin „mięso” (i podobne) odnosiłby się zatem do produktów złożonych, których żadna część nie zastępuje ani nie ma zastępować żadnego składnika mięsa i których mięso stanowi zasadniczą część zarówno pod względem ilości, jak i charakterystyki produktu.
Warto przy tym podkreślić, iż przedmiotem głosowania było sprawozdanie w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającego rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2021/2115 i (UE) 2021/2116 w odniesieniu do poprawy pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności. Oznacza to, iż zakaz nie stanowi jeszcze powszechnie obowiązującego prawa, ponieważ odpowiednie w tym zakresie przepisy dopiero zostaną wydane.
Szczegółowe wyniki glosowania są dostępne pod adresem (punkt drugi):
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PV-10-2025-10-08-VOT_PL.html