Wyniki wyszukiwania
-
23.05.2018
Zafałszowania żywności - przegląd dokumentu technicznego GFSI (Food Fraud)
9 maja 2018 r. Global Food Safety Initiative (GFSI) opublikował dokument techniczny dotyczący fałszowania żywności pod tytułem "Przeciwdziałanie fałszowaniu żywności za pośrednictwem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności"...
-
24.04.2024
Raport tygodniowy RASFF (15.04-21.04.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
03.04.2024
Raport tygodniowy RASFF (25.03-31.03.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
31.01.2024
Metody szybkiej analizy z chemometrią wykorzystywane do wykrywania zafałszowań żywności
W styczniu 2024 r. opublikowano badanie przeglądowe, podsumowujące stan technologii szybkiej analizy autentyczności żywności z przedstawieniem reprezentatywnych metod chemometrii. Przegląd ma na celu promowanie rozwoju technologii szybkiej analizy w dziedzinie autentyczności żywności.
-
07.12.2023
Praktyczne podejście w analizie mykotoksyn: Jak badać, aby uzyskać wiarygodne wyniki?
Przygotowanie próbki jest jednym z kluczowych etapów dokładnej detekcji mykotoksyn. Nie bez powodu, kiedy mówimy o mykotoksynach, na pierwszy rzut idzie analiza naszego próbkobrania – w jaki sposób to robiliśmy do tej pory, a może jak powinniśmy zacząć to robić. Dlaczego? Istotę problemu przybliża artykuł.
-
06.12.2023
Kontrola suplementów diety na stawy w Czechach – 50% zafałszowanych produktów z powodu błędnych deklaracji odnośnie składu
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza (SZPI) opublikowała 10 listopada 2023 r. wyniki akcji kontrolnej, dotyczącej suplementów diety na kondycję stawów.
-
11.10.2023
Opublikowano wytyczne laboratoryjne ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano wytyczne laboratoryjne, ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy.
-
07.07.2023
Strefa Managera: Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. I
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „wiejskie”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat regulacji zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
-
23.06.2023
FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - nagranie
FoodFakty Safety Week: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - dzień 5 - nagranie z dnia 16.06.2023 r.
-
31.03.2023
Coroczny przegląd systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w organizacji wspomagany danymi z systemu RASFF
Jak co roku FoodFakty dla klientów Strefy Managera przygotowały pełną i szczegółową analizę notyfikacji w systemie RASFF. Raport za 2022 rok jest już gotowy.
-
09.03.2023
Raport tygodniowy RASFF (27.02-05.03.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
01.03.2023
Przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka
Badanie opublikowane w styczniu 2023 r. przedstawia przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka.