Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Austriacka wytwórnia win Heribert Bayer wprowadziła na rynek amerykański wino Zeronimo — pierwsze na świecie wino bezalkoholowe z oceną 98 punktów.
Mała, ale potężna Austria produkuje światowej klasy wina Blaufrankisch i Gruner Veltliner
Rodzinna austriacka winnica stworzyła ZERONIMO Leonis Blend ze swojego najpopularniejszego czerwonego wina, rodzimej mieszanki odmian Blaufränkisch, Zweigelt i Cabernet Sauvignon. Wino dojrzewa przez dwa lata w nowych beczkach z francuskiego dębu z winogronami pochodzącymi z ponad 70-letnich winorośli sięgających korzeniami 30 metrów w dół. Niedawno ten kupaż został wyróżniony 98 punktami przez Petera Mosera w przewodniku po winach Falstaff.
Innowacja kryjąca się za winem bezalkoholowym
Kiedy Katja i Patrick Bernegger, właściciele winnicy Heribert Bayer postanowili pozbyć się alkoholu z Leonis Blend, odkryli, że nie jest to łatwe zadanie. Usunięcie alkoholu powoduje zagęszczenie wina i głęboko wpływa na zmysłową percepcję kwasowości i innych aromatów. Dlatego zespół wykorzystał wysoce aromatyczną dealkoholizację proces wykorzystujący destylację próżniową i opatentowaną metodę odzyskiwania aromatu, aby zachować autentyczne szlachetne aromaty wina, którymi są: słodka ciemna wiśnia, ściółka, przyprawy dębowe i liść figowy.
Czy konsumenci są skłonni zapłacić cenę niezbędną do wytworzenia tak wysokiej klasy wina bezalkoholowego?
Mając pod ręką świetny produkt, wciąż pozostawało pytanie: czy ludzie są skłonni zapłacić cenę niezbędną do wytworzenia tak wysokiej klasy wina bezalkoholowego? Dziewięć miesięcy po premierze odpowiedź stała się jasna. Mając w swoim katalogu cztery wina ZERONIMO, Heribert Bayer musiał czterokrotnie zwiększyć ich ilość. Wytrawny, bogaty w smak i wielowarstwowy profil degustacyjny wina przemawia zarówno do osób pijących trunki alkoholowe, jaki i bezalkoholowe. Wreszcie jest to idealna opcja dla miłośników wina i tych, którzy szukają wina w starym stylu, które wyjątkowo dobrze komponuje się z jedzeniem.
ZERONIMO Leonis Blend zachwyca rynek amerykański
Wraz ze wzrostem popularności ich nowego produktu, właściciele winnicy dostrzegli ogromny potencjał w zaspokajaniu pragnień osób pijących bezalkoholowo i miłośników wina w USA. Promotorem tego kierunku eksportu był Joshua James, uznany zawodowy barman i właściciel Ocean Beach Café – NA Bar + Bottle Shop w San Francisco. Po degustacji win ZERONIMO od razu wiedział, że jego misja znalezienia najlepszego wina bezalkoholowego na świecie dobiegła końca – i był podekscytowany możliwością podzielenia się nią z masami.
Wino zyskało także zainteresowanie Douglasa Wattersa i Alexa Highsmitha, założycieli słynnego sklepu z napojami bezalkoholowymi Spirited Away w Nowym Jorku. I od sierpnia będą dostępne w całych Stanach Zjednoczonych.
Przeczytaj także
Kontrola została przeprowadzona na etapie produkcji. Łącznie objęła ona 55 producentów na terenie całej Polski. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 19 podmiotów (34,5% skontrolowanych).
Dosyć nieoczekiwanie do unijnego prawa żywnościowego zostały wprowadzone nowe wymogi dotyczące wina odalkoholizowanego. Na czym one polegają?
Procesy służące dealkoholizacji piwa stosowane są od ponad 30 lat, lecz konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Napoje o małej zawartości alkoholu nie miały ani wysokiej jakości ani przyjemnego smaku. Dzięki właściwej technologii usunięcie alkoholu już nie oznacza utraty smaku.