Bezalkoholowe wino premium z Austrii zdobywa uznanie
Austriacka wytwórnia win Heribert Bayer wprowadziła na rynek amerykański wino Zeronimo — pierwsze na świecie wino bezalkoholowe z oceną 98 punktów.
Mała, ale potężna Austria produkuje światowej klasy wina Blaufrankisch i Gruner Veltliner
Rodzinna austriacka winnica stworzyła ZERONIMO Leonis Blend ze swojego najpopularniejszego czerwonego wina, rodzimej mieszanki odmian Blaufränkisch, Zweigelt i Cabernet Sauvignon. Wino dojrzewa przez dwa lata w nowych beczkach z francuskiego dębu z winogronami pochodzącymi z ponad 70-letnich winorośli sięgających korzeniami 30 metrów w dół. Niedawno ten kupaż został wyróżniony 98 punktami przez Petera Mosera w przewodniku po winach Falstaff.
Innowacja kryjąca się za winem bezalkoholowym
Kiedy Katja i Patrick Bernegger, właściciele winnicy Heribert Bayer postanowili pozbyć się alkoholu z Leonis Blend, odkryli, że nie jest to łatwe zadanie. Usunięcie alkoholu powoduje zagęszczenie wina i głęboko wpływa na zmysłową percepcję kwasowości i innych aromatów. Dlatego zespół wykorzystał wysoce aromatyczną dealkoholizację proces wykorzystujący destylację próżniową i opatentowaną metodę odzyskiwania aromatu, aby zachować autentyczne szlachetne aromaty wina, którymi są: słodka ciemna wiśnia, ściółka, przyprawy dębowe i liść figowy.
Czy konsumenci są skłonni zapłacić cenę niezbędną do wytworzenia tak wysokiej klasy wina bezalkoholowego?
Mając pod ręką świetny produkt, wciąż pozostawało pytanie: czy ludzie są skłonni zapłacić cenę niezbędną do wytworzenia tak wysokiej klasy wina bezalkoholowego? Dziewięć miesięcy po premierze odpowiedź stała się jasna. Mając w swoim katalogu cztery wina ZERONIMO, Heribert Bayer musiał czterokrotnie zwiększyć ich ilość. Wytrawny, bogaty w smak i wielowarstwowy profil degustacyjny wina przemawia zarówno do osób pijących trunki alkoholowe, jaki i bezalkoholowe. Wreszcie jest to idealna opcja dla miłośników wina i tych, którzy szukają wina w starym stylu, które wyjątkowo dobrze komponuje się z jedzeniem.
ZERONIMO Leonis Blend zachwyca rynek amerykański
Wraz ze wzrostem popularności ich nowego produktu, właściciele winnicy dostrzegli ogromny potencjał w zaspokajaniu pragnień osób pijących bezalkoholowo i miłośników wina w USA. Promotorem tego kierunku eksportu był Joshua James, uznany zawodowy barman i właściciel Ocean Beach Café – NA Bar + Bottle Shop w San Francisco. Po degustacji win ZERONIMO od razu wiedział, że jego misja znalezienia najlepszego wina bezalkoholowego na świecie dobiegła końca – i był podekscytowany możliwością podzielenia się nią z masami.
Wino zyskało także zainteresowanie Douglasa Wattersa i Alexa Highsmitha, założycieli słynnego sklepu z napojami bezalkoholowymi Spirited Away w Nowym Jorku. I od sierpnia będą dostępne w całych Stanach Zjednoczonych.
Przeczytaj także
-
11.01.2024
IJHARS skontrolował napoje bezalkoholowe w III kw. 2023
Kontrola została przeprowadzona na etapie produkcji. Łącznie objęła ona 55 producentów na terenie całej Polski. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 19 podmiotów (34,5% skontrolowanych).
-
26.01.2022
Nowe unijne wymogi znakowania wina bezalkoholowego
Dosyć nieoczekiwanie do unijnego prawa żywnościowego zostały wprowadzone nowe wymogi dotyczące wina odalkoholizowanego. Na czym one polegają?
-
09.06.2021
Moda na piwo bezalkoholowe. Pełny smak, 0,0% alkoholu dzięki technologii rektyfikacji próżniowej SIGMATEC
Procesy służące dealkoholizacji piwa stosowane są od ponad 30 lat, lecz konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Napoje o małej zawartości alkoholu nie miały ani wysokiej jakości ani przyjemnego smaku. Dzięki właściwej technologii usunięcie alkoholu już nie oznacza utraty smaku.