Salmonella w produktach drobiowych z Polski
W dniu 29.10.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w produktach mięsnych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: skrzydełka kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie władz
Data zgłoszenia: 29.10.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: pierś z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie władz
Data zgłoszenia: 29.10.2019
Link: RASFF