Wycofania z rynku
-
19.12.2024
Uszka z mięsem i uszka z grzybami wycofane z powodu bombażu
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktów, z uwagi na wystąpienie bombażu.
-
18.12.2024
Niezadeklarowany alergen - wycofanie Roślinnych kotletów mielonych
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na obecność niezadeklarowanego alergenu – białka soi.
-
16.12.2024
Wycofanie musztardy ze względu na błędne oznakowanie oraz brak informacji o alergenie musztardy – gorczycy
Firma Auchan po otrzymaniu informacji od dostawcy, została zobligowana do wycofania produktu Musztarda French’s Classic Yellow 218 g.
-
13.12.2024
Zmiany organoleptyczne czekoladek umieszczonych w niektórych partiach kalendarzy adwentowych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Millano Sp. z o.o. S.K.A. Zakład produkcyjny KDC Pomorzanka w Słupsku, ul. Koszalińska 9, 76-200 Słupsk dobrowolnym wycofaniu kalendarzy adwentowych, o podanych w komunikacie numerach partii, ze względu na nieprawidłowy smak i zapach umieszczonych w nich czekoladek.
-
12.12.2024
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzia z porem.
-
09.12.2024
Wycofanie partii Fasoli białej w związku ze stwierdzeniem przekroczenia pestycydu
Sieć Auchan po otrzymaniu informacji od firmy CENOS, została zobligowana do wycofania partii produktu, w związku ze stwierdzeniem przekroczenia pestycydu o nazwie Fosetyl AI.
-
06.12.2024
Możliwa obecność metalowych elementów w suplemencie diety
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Farmina sp. z o.o. dobrowolnym wycofaniu jednej serii suplementu diety pn. Propolis Forte ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
-
03.12.2024
Niemcy: mniej ognisk zakażeń w 2023, ale więcej zachorowań i ofiar
W 2023 roku Niemcy odnotowały spadek liczby ognisk zakażeń przenoszonych przez żywność, jednak liczba zachorowań i ofiar wzrosła. Norowirus, Salmonella i Bacillus cereus były najczęstszymi przyczynami wybuchów, które dotknęły tysiące osób i ujawniły problemy związane z higieną i przechowywaniem żywności.
-
03.12.2024
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w konserwie mięsnej
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
-
02.12.2024
Alkaloidy pirolizydynowe w określonej partii herbatki rumiankowo-koperkowej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w Herbatce fix rumiankowo-koperkowej.
-
29.11.2024
Możliwa obecność metalowych elementów w odżywce białkowej
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofaniu z rynku w Polsce jednej partii odżywki białkowej ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
-
25.11.2024
Salmonella w rukoli i szpinaku z Włoch: międzynarodowy wybuch zakażeń w Europie
Wybuch zakażeń Salmonellą Umbilo w dziewięciu krajach europejskich, w tym w Niemczech, Austrii i Danii, został powiązany z rukolą i młodym szpinakiem pochodzącymi z Włoch. Skażone produkty doprowadziły do około 200 przypadków zachorowań, w tym jednej ofiary śmiertelnej.
-
25.11.2024
Stwierdzenie pozostałości pestycydu (antrachinonu) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej
Producent zobowiązał się do wycofania produktów z rynku i poinformowania swoich odbiorów.
-
19.11.2024
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki do kontaktu z żywnością
Firma TEDi Sp. z o.o. zadeklarowała, że produkt został usunięty z sali sprzedaży we wszystkich sklepach tej sieci w dniu 19.11.2024 r.
-
18.11.2024
Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.
-
18.11.2024
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii produktu pt. Boczek Duński Wędzony.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
15.11.2024
Wycofanie wody źródlanej Alfred
Dwie partie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.
-
13.11.2024
Analiza danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
-
12.11.2024
Przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.
-
07.11.2024
Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
Nasi partnerzy