Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dzięki międzynarodowej konferencji NewAgVentures CEE Food Innovators Meetup, Warszawa stała się centrum innowacji w sektorze agrospożywczym.
21 marca 2024 roku, Warszawa stała się epicentrum innowacji w sektorze agrospożywczym, goszcząc wydarzenie NewAgVentures CEE Food Innovators Meetup. Konferencja zgromadziła polskich i zagranicznych pionierów technologii, inwestorów, przedstawicieli startupów oraz ekspertów branżowych, aby wspólnie dyskutować o przyszłości i potencjale rolnictwa oraz technologii w branży spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej.
Marja-Liisa Meurice, Dyrektorka EIT Food North and East Region, otworzyła konferencję, podkreślając potencjał innowacji w regionie CEE. „Środkowo-Wschodnia część Europy dysponuje ogromnym potencjałem innowacyjnym. Musimy wykorzystać naszą różnorodność i wspólnie stawić czoła globalnym wyzwaniom,” zachęcała Meurice.
„EIT Food, od 2017 roku wsparło ponad 500 startupów, które łącznie pozyskały niemal miliard euro finansowania, rozwijając innowacje, które zmieniają system żywnościowy w Europie Środkowo-Wschodniej,” dodał Benoit Buntinx, Dyrektor EIT Food ds. Business Creation.
Jednym z głównych punktów programu konferencji było zaprezentowanie nowego Raportu EIT Food o stanie sektora FoodTech i AgriTech w Europie Środkowo-Wschodniej w 2023 r., dostarczającego uczestnikom wyjątkowego wglądu w ekosystem agrospożywczy regionu.
„W kontekście globalnych analiz i raportów staje się jasne, że nasz region, mimo że zaznacza swoją obecność, nie jest tak zauważany, jakbyśmy tego chcieli. Brakuje nam widoczności dla różnorodności, pomysłów i zaawansowanych technologii, nad którymi pracują nasi innowatorzy. Stąd pomysł na ten raport. Został on stworzony nie tylko, aby świętować osiągnięcia startupów z portfolio EIT Food, ale także by pokazać inwestorom, nad jakimi rozwiązaniami pracujemy. Liczymy, że raport, odsłaniający wzrost liczby startupów i ich coraz większy udział w ekosystemie regionu, zwróci uwagę na dynamikę Europy Środkowo-Wschodniej,” mówiła Ewa Karólewska, starszy menedżer ds. startupów w EIT Food.
Raport The State of the CEE FoodTech & AgriTech 2023 jest dostępny do pobrania tutaj: https://www.eitfood.eu/reports/the-state-of-the-cee-foodtech-agritech-report-2023-report
Podczas konferencji NewAgVentures CEE Food Innovators Meetup w Warszawie, uczestnicy mieli okazję uczestniczyć w serii fascynujących paneli dyskusyjnych, które zgłębiały różnorodne aspekty innowacji w sektorze agrospożywczym.
Pierwszy panel, zatytułowany „Seeding Innovation: Exploring Agri-food Tech Trends in Central and Eastern Europe”, skupił się na przedstawieniu najnowszych trendów w technologii spożywczej i rolniczej. Eksperci podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat rosnącego wpływu startupów w regionie, podkreślając ich kluczową rolę w kształtowaniu przyszłości branży, zwracając również uwagę na wyzwania.
„Jakość żywności i skutki zmian klimatu to kluczowe czynniki, które zmieniły sposób, w jaki rozmawiamy o żywności dzisiaj. Raport 'The State of the CEE FoodTech & AgriTech Report 2023' rzuca światło na gwałtowny wzrost liczby startupów FoodTech, np. w regionie, który został poważnie dotknięty przez zmiany klimatyczne, czyli na Bałkanach.” – powiedział Miloš Milićsevics z VC leaders, podkreślając rolę innowacji płynących właśnie z Bałkanów.
Drugi panel, „Green Pathways: Reducing GHG Emissions in the Agrifood Sector”, poświęcony strategiom zmniejszania emisji gazów cieplarnianych w całym sektorze agrospożywczym, był pełen praktycznych rozwiązań.
„Dlaczego pozwalamy na marnowanie ponad 70% potencjału kawy?” – pytała Monika Radomska, menadżerska ds. komunikacji EcoBean. Każdego dnia, w samej tylko Europie, generujemy ponad 9,000 ton zużytych fusów kawy. Każdego dnia używamy też różnych produktów, do których wytworzenia potrzebne są surowce naturalne lub oparte na paliwach kopalnych. A przecież możemy wykorzystać odpady-jak np. zużyte fusy kawy jako surowiec i tym samym zmniejszyć zużycie surowców, a co za tym idzie emisję gazów cieplarnianych.”
Trzeci panel, „Transforming the Future: The Role of AI in the Agrifood Sector”, koncentrował się na potencjale sztucznej inteligencji i jej roli w optymalizacji łańcuchów dostaw, zwiększania wydajności produkcji i wprowadzania zrównoważonych innowacji, które mogą zrewolucjonizować branżę. Jedna z panelistek, prof. Aleksandra Przegalińska z Uniwersytetu Koźmińskiego, w unikatowy sposób wzięła udział w dyskusji, występując jako awatar AI.
Każdy z tych paneli nie tylko dostarczył wglądu w aktualne i przyszłe kierunki rozwoju sektora agrospożywczego, ale także stanowił platformę do wymiany pomysłów i budowania współpracy między innowatorami, inwestorami i przedstawicielami branży. Różnorodność tematów i głębia dyskusji podkreśliły wagę innowacji i współpracy w dążeniu do zrównoważonego rozwoju i sprostania wyzwaniom, przed którymi stoi współczesny świat.
Podczas NewAgVentures CEE Food Innovators Meetup w Warszawie startupy zajęły ważne miejsce, prezentując swoje projekty. Na scenie pojawiło się Mewery, które przedstawiło swoje podejście do zrównoważonych alternatyw dla mięsa. ÄIO zaprezentowało technologię mającą na celu zastąpienie oleju palmowego, kokosowego oraz tłuszczów zwierzęcych bardziej zrównoważonymi i zdrowszymi alternatywami. NapiFeryn BioTech zaprezentował swój nowatorski koncept ekstrakcji białek roślinnych. Na koniec Rebread opowiedział o swojej wizję walki z marnowaniem żywności poprzez innowacyjne techniki upcyklingu, przekształcając nadwyżki chleba w produkty o pełnej wartości.
Podsumowując, konferencja NewAgVentures CEE Food Innovators Meetup nie tylko podkreśliła innowacyjność i kreatywność w branży spożywczej, ale także zaangażowanie w dalsze poszukiwanie zrównoważonych rozwiązań kształtujących przyszłość sektora agrospożywczego. Uczestnicy wrócili z nowymi pomysłami i kontaktami, zainspirowani do dalszego dążenia do innowacji w swoich przedsięwzięciach.
Zachęcamy wszystkich zainteresowanych kontynuowaniem dyskusji, poszukujących współpracy lub chcących wziąć udział w kolejnej edycji do z EIT FOOD. Relacja z wydarzenia dostępna jest na stronie: https://www.eitfood.eu/news/new-ag-ventures-meetup-unveils-cees-bright-horizon-in-agri-food-tech
O EIT Food
EIT Food to największa na świecie i najbardziej dynamiczna społeczność zajmująca się innowacjami w branży spożywczej. Przyspieszamy innowacje, aby zbudować przyszłościowy system żywnościowy, produkujący zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich.
Wspierani przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ Unii Europejskiej, inwestujemy w projekty, organizacje i osoby, które podzielają nasze cele dotyczące zdrowego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Odblokowujemy potencjał innowacyjny w przedsiębiorstwach i na uniwersytetach oraz tworzymy i skalujemy startupy rolno-spożywcze, aby wprowadzać na rynek nowe technologie i produkty. Wyposażamy przedsiębiorców i specjalistów w umiejętności potrzebne do przekształcenia systemu żywnościowego i umieszczamy konsumentów w centrum naszej pracy, pomagając budować zaufanie poprzez ponowne połączenie ich z pochodzeniem żywności.
Jesteśmy jedną z dziewięciu innowacyjnych społeczności, utworzonych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE, który powstał w 2008 r. w celu pobudzania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.
Dowiedz się więcej na: http://www.eitfood.eu lub obserwuj nas w mediach społecznościowych: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube i Instagram.