Zrównoważone wykorzystanie kluczowych zasobów naturalnych
5 lipca 2023 roku przejdzie do historii jako bardzo ważna data w kontekście Zielonego Ładu. Tego dania Komisja Europejska przyjęła pakiet środków na rzecz zrównoważonego wykorzystania kluczowych zasobów naturalnych, zwiększający również odporność systemu żywnościowego i rolnictwa w UE.
Czym jest Zielony Ład i o co w nim chodzi?
W listopadzie 2019, Parlament ogłosił kryzys klimatyczny, wzywając Komisję Europejską do tego, by wszystkie jej wnioski legislacyjne były zgodne z celem ograniczenia globalnego ocieplenia do poziomu poniżej 1,5 °C i z celem znacznego ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Więcej na ten temat można przeczytać w naszych wcześniejszych publikacjach znajdujących się np. tu:
https://foodfakty.pl/pe-popiera-projekt-dyrektywy-ws-transformacji-ekologicznej
https://foodfakty.pl/dyrektywa-w-sprawie-zielonych-oswiadczen-projekt-opublikowany
Dlaczego pakiet środków przyjętych 5 lipca 2023 roku jest taki istotny?
Po raz pierwszy w historii UE powstał akt dotyczący gleby. Zawiera on zharmonizowaną definicję zdrowia gleby, wprowadza kompleksowe i spójne ramy monitorowania oraz wspiera zrównoważone gospodarowanie glebą i rekultywację terenów zanieczyszczonych.
Środki przyjęte 5 lipca 2023 roku, dotyczą także:
- innowacji – nowe techniki genomowe, dzięki którym system żywnościowy może stać się bardziej zrównoważony i odporny poprzez opracowywanie ulepszonych odmian roślin, które są odporne na zmianę klimatu i agrofagi, wymagają mniejszej ilości nawozów i pestycydów oraz zapewniają wyższe plony.
- nasiennictwa – uproszczenie i unowocześnienie przepisów, z których część została opracowana ponad 50 lat temu.
- ograniczenia marnotrawienia żywności i tekstyliów.
Jak wskazano w treści komunikatu prasowego Komisji "Działania te przyniosą wszystkim długoterminowe korzyści gospodarcze, społeczne, zdrowotne i środowiskowe. Zwiększając odporność zasobów naturalnych, nowe przepisy wspierają w szczególności osoby żyjące bezpośrednio z ziemi i przyrody. Przyczynią się one do zwiększenia dobrobytu na obszarach wiejskich i bezpieczeństwa żywnościowego oraz do pobudzenia odpornej i prosperującej biogospodarki. Zapewnią też UE czołową pozycję w dziedzinie innowacji i rozwoju oraz pomogą w odwróceniu procesu utraty różnorodności biologicznej i przygotowaniu się na skutki zmiany klimatu.".
Z całością można zapoznać się tu: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/pl/ip_23_3565
Wkrótce na naszym portalu omówimy szczegółowo ten temat.
Przeczytaj także
-
30.06.2023
Etykietowanie - Komisja proponuje kolejne zmiany
Nowelizacja przepisów miałaby dotyczyć takich produktów jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy
-
07.02.2023
Co to są ostrzeżenia publiczne i jaki jest ich cel?
Co jakiś czas pojawiają się w środkach masowego przekazu informacje o wycofaniu poszczególnych partii jakiegoś produktu z uwagi na wykrycie podwyższonego poziomu danej substancji, czy też ostrzeżenia o możliwej obecności ciała obcego w produkcie. W tym artykule przybliżę Państwu ten temat.
-
16.12.2022
Nowe kompetencje pracowników IJHARS
Znowelizowano przepisy stawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o ochronie roślin przed agrofagami. Zmiana m.in. poszerzyła uprawnienia pracowników Inspekcji w zakresie kontroli
Artykuł opublikowany dzięki firmie:
-
Paweł Borek
36