Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bieżące wyzwania sektora suplementów diety w Polsce - podsumowanie konferencji KRSiO

Kategoria: Biznes

Krajowa Rada Suplementów i Odżywek zorganizowała w Warszawie konferencję poświęconą bieżącym wyzwaniom sektora suplementów diety w Polsce.

Przedstawiciele branży spotkali się w Centrum Zielna by poznać najnowsze dane na temat rynku suplementów diety w Polsce oraz Unii Europejskiej, a także wysłuchać interesujących wystąpień na temat aktualnego stanu rynku i poznać najnowsze trendy, które mają wpływ na projektowanie suplementów i preferencje konsumentów. Reprezentanci biznesu mieli między innymi okazję dowiedzieć się, jak prawidłowo zabezpieczyć prawnie innowacyjny suplement diety oraz jak postępować w przypadku naruszeń. Niezwykle cenne były praktyczne wskazówki dotyczące implementacji Dyrektywy Omnibus i odpowiedzi na pytania dotyczące tej kwestii.

Rozmiar rynku suplementów diety na świecie oraz w Unii Europejskiej i Polsce stabilnie rośnie, co świadczy o dużym i rosnącym zaufaniu konsumentów do tej kategorii produktów.

Według źródła IQVIA, światowy rynek suplementów diety osiągnął w 2022 roku wartość 173 miliardów dolarów, natomiast europejski rynek suplementów diety oszacowano na 30 miliardów dolarów. Z raportu PMR "Rynek suplementów diety w Polsce 2022" wynika, że wartość rynku suplementów diety w Polsce w 2022 roku wyniosła 7,7 miliarda złotych, a nominalna dynamika wzrostu wyniosła okol 14%.

Przedsiębiorstwa działające w sektorze suplementów diety zdają sobie sprawę z kluczowej roli jakości i bezpieczeństwa oferowanych produktów. Branża suplementów diety nieustannie dąży do zapewnienia najwyższej jakości produktów, aby sprostać rosnącym oczekiwaniom konsumentów oraz realnie przyczyniać się do długotrwałego i pozytywnego wpływu diety na zdrowie i dobrostan społeczeństwa. Suplementacja diety to także ważny czynnik ekonomiczny, pozwalający zachować ten dobrostan jak najdłużej i oddalać perspektywę stawania się beneficjentami publicznego sytemu ochrony zdrowia.

Jakość i bezpieczeństwo produktów są najważniejszymi determinantami wyborów konsumenckich, dlatego odpowiedzialna branża sama wprowadza nowe standardy i samoograniczenia. Przykładem dzielenia się tymi doświadczeniami i wiedzą jest trzecie, najnowsze wydanie Przewodnika Jakości EHPM tzw. „Quality Guide” zaprezentowanego podczas konferencji. Jest to dokument obejmujący wszystkie aspekty zachowania najwyższej jakosci w produkcji i dystrybucji suplementów diety w przedsiębiorstwach działających na obszarze Unii Europejskiej, od koncepcji produktu po wytwarzanie, kontrolę jakości, pakowanie, dystrybucję i magazynowanie. Najnowsze wydanie tego dostępnego dla każdego przewodnika uwzględnia najlepsze praktyki jakościowe zebrane z kilkunastu państw członkowskich UE.

Suplementy diety muszą spełniać ogólne wymagania dotyczące jakości i bezpieczeństwa stosowane do wszystkich środków spożywczych. Muszą być zarówno bezpieczne w użyciu, jak i zgodne z prawdą w odniesieniu do korzyści, które zapewniają, tak aby zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa i stałą jakość produktów dla rosnącej liczby obywateli Europy którzy codziennie stosują te preparaty.

Autor:KRSiO
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Konferencja zorganizowana przez:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.