Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Brazylia rośnie w siłę na światowym rynku mięsa

Kategoria: Biznes

Brazylia jest jednym z największych producentów i eksporterów mięsa na świecie. W 2021 r. całkowity eksport mięsa z Brazylii ma wzrosnąć o 5% w stosunku do 2020 r., co oznacza dziesiąty rok wzrostu z rzędu.

Brazylia największym producentem wołowiny na świecie z 17% udziałem w globalnej produkcji

W ostatnich latach najbardziej widoczny jest wzrost udziału Brazylii w światowym eksporcie wołowiny. Według szacunków USDA w 2021 roku wyniesie on 25%. Eksport wołowiny z Brazylii wzrósł gwałtownie po pojawieniu się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach w 2018 r. i nadal rósł w ubiegłym roku, pomimo globalnego kryzysu i ograniczenia funkcjonowania foodservicu, w związku z pandemią COVID-19. Ożywienie popytu na wołowinę w Unii Europejskiej i na Bliskim Wschodzie, jak również utrzymujący się popyt importowy ze strony Chin będą wpływać na dalszy wzrost eksportu wołowiny z Brazylii w 2021 roku.

Brazylia jest największym producentem wołowiny na świecie, z 17-procentowym udziałem w światowej produkcji. Według szacunków USDA, w 2021 r. produkcja wołowiny w Brazylii wyniesie 10,4 mln t, czyli o 3% więcej r/r.

Brazylia największym eksporterem mięsa drobiowego na świecie

Brazylia od lat jest największym eksporterem mięsa drobiowego, odpowiadając z blisko jedną trzecią globalnego handlu, a rozwój produkcji mięsa drobiowego w Brazylii jest wspierany przez wzrost globalnej, jak i krajowej konsumpcji drobiu . Najważniejszymi przewagami konkurencyjnymi brazylijskich eksporterów jest niska cena i możliwość dostarczenia dużych wolumenów mięsa.

Według prognoz USDA, w 2021 r. produkcja mięsa kurcząt brojlerów w Brazylii wyniesie 14,15 mln. t, czyli o 1,9% więcej r/r, z czego 3,88 mln. t zostanie wyeksportowane.

Brazylia coraz silniej zaznacza swoją pozycję na światowym rynku wieprzowiny

Dotychczas Brazylia była bardzo silnym graczem na rynku drobiu i wołowiny, jednak w ostatnich trzech latach coraz silniej zaznacza swoją pozycję również na rynku wieprzowiny, wywołując presję w kierunku spadku cen.

Brazylia jest czwartym, po Chinach, UE i USA światowym producent wieprzowiny. W 2020 roku produkcja wieprzowiny w Brazylii wyniosła 4,13 mln t, czyli o 3,8% więcej r/r. Udział Brazylii w światowym eksporcie wieprzowiny w ostatnich latach stale się zwiększał i prognozuje się, że w 2021 r. wyniesie 11%. Jednocześnie mimo, że w porównaniu z eksportem innych głównych gatunków mięs, brazylijski eksport wieprzowiny jest stosunkowo niewielki, to produkcja rośnie, głównie z przeznaczeniem na eksport. W 2020 r. wyeksportowano 1,18 mln t produktów wieprzowych, czyli 37% więcej r/r, a w 2021 r. oczekuje się wzrostu o 6% do poziomu 1,25 mln t.

Według prognoz USDA produkcja wieprzowiny w Brazylii w 2021 r. wyniesie 4,25 mln t, co oznacza wzrost o 2,9% r/r. Biorąc pod uwagę niskie koszty produkcji mięsa w Brazylii, co wynika między innymi z niższych, niż w UE standardów dobrostanu zwierząt, czy też niższych kosztów produkcji, oczekujemy, że w najbliższych latach Brazylia będzie umacniać swoją pozycję na światowym rynku mięsa.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.