Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Codex Alimentarius zaktualizował GSFA - Ogólny Standard dot. Dodatków do Żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Ogólny standard dotyczący dodatków do żywności (GSFA) opisuje warunki, w jakich dodatki do żywności mogą być stosowane we wszystkich produktach spożywczych. Jest to największy dokument w Kodeksie Żywnościowym i jest aktualizowany za każdym razem, gdy Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjmuje nowe maksymalne poziomy (ML) stosowania odpowiednich dodatków do żywności.

Aktualizacja bazy danych GSFA to wysiłek zespołowy, nad którym wspólnie pracowali Lingping Zhang, specjalistka ds. standardów żywności w Codex, Roberto Sciotti, webmaster w Codex oraz Dan Folmer z Agencji ds. Żywności i Leków (FDA).

W miarę jak coraz więcej krajów na całym świecie przyjmuje GSFA jako wytyczne dotyczące przepisów dotyczących dodatków do żywności, kompletna i aktualna baza GSFA staje się jeszcze ważniejsza.

Jakie znaczenie ma GSFA?

GSFA jest kluczowym produktem Komitetu Kodeksu ds. Dodatków do Żywności (CCFA), obejmującym dopuszczalne użycie dodatków do żywności i maksymalne poziomy ich stosowania w różnych produktach w trzech tabelach, które obecnie zajmują łącznie 535 stron. Jak wiadomo wg programu CCFA, można zauważyć, że prowadzone są dyskusje na temat ocen Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA), numerów Międzynarodowego Systemu Numeracji (INS), dostosowania i list priorytetów JECFA – wszystko to ma na celu aktualizację GSFA. Terminowa publikacja zaktualizowanego raportu GSFA jest niezbędna, aby CCFA mogła wykonywać swoją pracę. Innymi słowy, bez zaktualizowanego GSFA, CCFA wydaje się niemożliwa do kontynuowania swoich zadań!

GSFA jest absolutnie ważna dla Codexu, podobnie jak inne bazy danych dotyczące maksymalnych limitów pozostałości (MRL) pestycydów i leków weterynaryjnych, ponieważ zawarte w nim dane stanowią punkty odniesienia dla członków Codexu. Mają wpływ na produkcję i handel żywnością. Poziomy ML i MRL są wynikiem badań naukowych, spotkań i dyskusji ekspertów, dlatego należy nimi odpowiednio zarządzać. GSFA to ogromna baza danych zawierająca rekordy i tabele, które charakteryzują się złożonymi wzajemnymi powiązaniami.

Co oznacza aktualizacja?

Aktualizacja GSFA to zadanie skrupulatne i techniczne. Przygotowany dokument zawiera wytyczne określające 16 etapów aktualizacji bazy danych GSFA, z których każdy jest czasochłonny. Na przykład CCFA53 zgodziła się, że „w sosie chili można stosować regulatory kwasowości wymienione w Tabeli trzeciej”. To tylko jedno zdanie – a wygląda prosto. Aby jednak odzwierciedlić to zdanie w GSFA, musimy utworzyć wpis dotyczący sosu chili, zidentyfikować wszystkie dodatki do żywności z tabeli trzeciej z funkcją regulatorów kwasowości, utworzyć tabelę z odniesieniami do ich numerów identyfikacyjnych dodatków, a następnie wstawić nowy wpis dla sosu chili do bazy danych. To tylko jeden przykład, a takie zadania wymagają dużej koncentracji. Sam zeszłoroczny raport CCFA liczył 259 stron. Widać ogrom pracy, jaki się z tym wiąże.

Po wykonaniu skrupulatnej aktualizacji danych, otrzymano bazę danych, aby rozpocząć migrację danych. Proces migracji nie jest operacją wykonywaną jednym kliknięciem, ale składa się z kilku kroków i obejmuje różne platformy ze względów bezpieczeństwa. Czasami pojawiają się nowe wymagania lub prośby o zmiany, które wymagają interwencji w każdym z systemów. Ostatnia modyfikacja pozwoliła np. zmniejszyć wielkość raportów w bazie danych, pokazując inny nagłówek tabeli poprzez inną obsługę danych.

Czy są jakieś zmiany, które można będzie wprowadzić w bazie danych w przyszłości?

Patrząc w przyszłość jest nadzieja, że postęp w technologii sztucznej inteligencji (AI) uprości proces aktualizacji. Być może pewnego dnia przesłanie raportu CCFA spowoduje automatyczną aktualizację bazy danych GSFA!

Czekając na sztuczną inteligencję, spodziewane jest że migracja danych w przyszłości będzie znacznie prostsza na nowej platformie, nad którą pracuje Codex.

Źródło: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1677209/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.