Czy dodatki do żywności mogą powodować celiakię?
Nadaktywność układu odpornościowego
Choroba trzewna to schorzenie autoimmunologiczne wywołane glutenem, w którym układ odpornościowy atakuje komórki jelitowe. Celiakia dotyka ok. 1% populacji, a u cierpiących na nią osób nawet mały kawałek pieczywa może wywołać reakcję immunologiczną, która skutkuje uszkodzeniem jelita cienkiego i zaburzeniem wchłaniania składników pokarmowych. Wciąż nie jest całkowicie jasne co stanowi przyczynę tej nadmiernej aktywności układu odpornościowego. Opublikowane niedawno niemiecko-izraelskie badanie rzuca nowe światło na autoimmunologiczne podłoże celiakii i wskazuje, że w procesy patologiczne może być zaangażowany jeden z dodatków do żywności.
Bakteryjny enzym stosowany w przemyśle
Wiele czynników środowiskowych może mieć wpływ na genetycznie uwarunkowane predyspozycje do wystąpienia celiakii i przyczyniać się do jej rozwoju. Transglutaminaza bakteryjna – enzym powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym do wyrobu m.in. produktów mięsnych, mlecznych i piekarniczych – stanowi potencjalnie jeden z tych czynników. „Transglutaminaza bakteryjna potrafi sklejać ze sobą białka, dlatego używana jest do poprawy tekstury, smakowitości oraz trwałości produktów spożywczych”, mówi współautor badania, prof. Aaron Lerner. Naukowcy stwierdzili bezpośredni związek między wzrostem wykorzystania tego enzymu w przetwórstwie żywności a zwiększeniem częstotliwości występowania celiakii na przestrzeni ostatnich 40 lat.
Co za dużo, to nie zdrowo
Transglutaminaza jest jednak wytwarzana naturalnie w ludzkim organizmie – czy zatem odrobinę większa jej ilość może stanowić różnicę? „Nasza własna transglutaminaza ma nieco inną strukturę niż jej bakteryjny odpowiednik, co pozwala na dokładną kontrolę jej aktywności. I choć enzym ten wytwarzany jest przez naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym drobnoustroje, jego ilość może znacząco wzrosnąć, jeśli mikroflora zostanie zaburzona ze względu na infekcję, antybiotykoterapię czy stres. Lub jeśli spożywamy przetworzoną żywność”.
Czynnik środowiskowy sprzyjający celiakii
Białka wchodzące w skład glutenu mogą rozszczelniać połączenia między komórkami jelitowymi, co prowadzi do ich interakcji z układem odpornościowym. „Transglutaminaza bakteryjna również jest w stanie zwiększać przepuszczalność bariery jelitowej, bezpośrednio modyfikując tworzące ją białka”, twierdzi prof. Lerner. Na dodatek sama może być celem ataku komórek odpornościowych. Zatem obecność tego enzymu w przetworzonej żywność to potencjalny czynnik środowiskowy sprzyjający celiakii. „Trzeba jednak zaznaczyć, że na chwilę obecną mówimy jedynie o korelacjach i teoretycznych mechanizmach. Aby potwierdzić związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy bakteryjną transglutaminazą a chorobą trzewną niezbędne są dalsze badania na modelach zwierzęcych i hodowlach komórkowych”, podsumowuje uczony.
Źródła:
Przeczytaj także
-
13.03.2019
Żywność wysoko przetworzona może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci
Opublikowane niedawno przez francuskich naukowców badanie wskazuje, że 10% wzrost spożycia wysoko przetworzonych produktów zwiększa ryzyko wczesnego zgonu o 14%. Okazuje się również, że żywność tego typu odpowiada za aż 29% kalorii dostarczanych z przeciętną dietą. Wysoko przetworzone produkty to przede wszystkim przekąski, desery i gotowe do spożycia dania...
-
08.03.2019
Słodziki są bezpieczne i nie wpływają negatywnie na mikroflorę jelitową
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozwala stwierdzić, by bezkaloryczne substancje słodzące zwiększały apetyt, przyczyniały się na krótką metę do wzrostu spożycia pokarmu, podnosiły ryzyko cukrzycy czy nowotworów. Takie wnioski płyną z opublikowanej niedawno pracy przeglądowej hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie
-
15.02.2019
„Przerywany post” może poprawiać zdrowie i sprzyjać odchudzaniu
Wyniki najnowszych badań wskazują, że otyłe kobiety tracą więcej masy ciała i w większym stopniu poprawiają markery zdrowotne stosując „przerywany post” w porównaniu z tradycyjną, ściśle kontrolowaną dietą redukcyjną. „Ciągłe restrykcje dietetyczne to najpowszechniejszy sposób...