Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy dodatki do żywności mogą powodować celiakię?

Kategoria: Składniki Żywności

Nadaktywność układu odpornościowego

Choroba trzewna to schorzenie autoimmunologiczne wywołane glutenem, w którym układ odpornościowy atakuje komórki jelitowe. Celiakia dotyka ok. 1% populacji, a u cierpiących na nią osób nawet mały kawałek pieczywa może wywołać reakcję immunologiczną, która skutkuje uszkodzeniem jelita cienkiego i zaburzeniem wchłaniania składników pokarmowych. Wciąż nie jest całkowicie jasne co stanowi przyczynę tej nadmiernej aktywności układu odpornościowego. Opublikowane niedawno niemiecko-izraelskie badanie rzuca nowe światło na autoimmunologiczne podłoże celiakii i wskazuje, że w procesy patologiczne może być zaangażowany jeden z dodatków do żywności.

Bakteryjny enzym stosowany w przemyśle

Wiele czynników środowiskowych może mieć wpływ na genetycznie uwarunkowane predyspozycje do wystąpienia celiakii i przyczyniać się do jej rozwoju. Transglutaminaza bakteryjna – enzym powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym do wyrobu m.in. produktów mięsnych, mlecznych i piekarniczych – stanowi potencjalnie jeden z tych czynników. „Transglutaminaza bakteryjna potrafi sklejać ze sobą białka, dlatego używana jest do poprawy tekstury, smakowitości oraz trwałości produktów spożywczych”, mówi współautor badania, prof. Aaron Lerner. Naukowcy stwierdzili bezpośredni związek między wzrostem wykorzystania tego enzymu w przetwórstwie żywności a zwiększeniem częstotliwości występowania celiakii na przestrzeni ostatnich 40 lat.

Co za dużo, to nie zdrowo

Transglutaminaza jest jednak wytwarzana naturalnie w ludzkim organizmie – czy zatem odrobinę większa jej ilość może stanowić różnicę? „Nasza własna transglutaminaza ma nieco inną strukturę niż jej bakteryjny odpowiednik, co pozwala na dokładną kontrolę jej aktywności. I choć enzym ten wytwarzany jest przez naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym drobnoustroje, jego ilość może znacząco wzrosnąć, jeśli mikroflora zostanie zaburzona ze względu na infekcję, antybiotykoterapię czy stres. Lub jeśli spożywamy przetworzoną żywność”.

Czynnik środowiskowy sprzyjający celiakii

Białka wchodzące w skład glutenu mogą rozszczelniać połączenia między komórkami jelitowymi, co prowadzi do ich interakcji z układem odpornościowym. „Transglutaminaza bakteryjna również jest w stanie zwiększać przepuszczalność bariery jelitowej, bezpośrednio modyfikując tworzące ją białka”, twierdzi prof. Lerner. Na dodatek sama może być celem ataku komórek odpornościowych. Zatem obecność tego enzymu w przetworzonej żywność to potencjalny czynnik środowiskowy sprzyjający celiakii. „Trzeba jednak zaznaczyć, że na chwilę obecną mówimy jedynie o korelacjach i teoretycznych mechanizmach. Aby potwierdzić związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy bakteryjną transglutaminazą a chorobą trzewną niezbędne są dalsze badania na modelach zwierzęcych i hodowlach komórkowych”, podsumowuje uczony.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.