Czynniki ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w sklepach delikatesowych – raport FDA
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport nt. czynników ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w działach delikatesowych sklepów detalicznych. Raport jest efektem 10-letniej inicjatywy mającej na celu zbadanie wpływu czynników ryzyka chorób przenoszonych przez żywność, takich jak: niedostateczne przestrzeganie zasad higieny osobistej przez pracowników; praktyk związanych z bezpieczeństwem żywności (niewłaściwe mycie rąk) oraz ich związek z systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS) oraz certyfikowanych managerów ds. ochrony żywności (CFPM) zatrudnionych w tych sklepach. Dane do tego badania zostały zebrane w latach 2015-2016.
Raport dowodzi, że sklepy delikatesowe z dobrze wdrożonymi systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS) z większym prawdopodobieństwem odpowiednio kontrolowały czynniki ryzyka chorób przenoszonych przez żywność, niż delikatesy z mniej rozwiniętymi systemami FSMS. Ponadto delikatesy, w których zatrudniony był certyfikowany manager ds. ochrony żywności (CFPM), który jest osobą odpowiedzialną za bezpieczeństwo żywności, mają znacznie lepiej rozwinięty system FSMS niż delikatesy, które nie zatrudniają CFPM.
Analiza danych uwzględnionych w raporcie wykazała, że działy delikatesowe sprawowały dobrą kontrolę nad:
- zapewnieniem braku kontaktu „gołymi rękoma” z żywnością gotową do spożycia
- przetwarzaniem surowej żywności pochodzenia zwierzęcego do wymaganej temperatury
Z kolei najczęstsze zachowania i praktyki związane z bezpieczeństwem żywności wymagające lepszej kontroli i wymagające poprawy obejmowały:
- wyegzekwowania od pracowników prawidłowej higieny i mycia rąk
- przechowywania żywności wymagającej schłodzenia w odpowiedniej temperaturze
- odpowiedniego schładzania żywności
Choroby przenoszone drogą pokarmową głównym problemem zdrowotnym w USA
Choroby przenoszone drogą pokarmową pozostają głównym problemem zdrowia publicznego w USA, powodując około 48 milionów przypadków zachorowań i 3000 zgonów każdego roku, co kosztuje amerykańską administrację około 77,7 miliardów dolarów rocznie.
Praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności w sklepach detalicznych nadal odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu chorobom przenoszonym przez żywność. Badania takie jak powyższe służą jako cenne źródło informacji, które mają pomóc decydentom w podjęciu właściwych kroków, by zmniejszyć występowanie czynników ryzyka odpowiedzialnych za wywoływanie chorób przenoszonych przez żywność. Niniejszy raport pomoże również FDA nadać priorytet rozwojowi zasobów edukacyjnych, aby informować, angażować i wzmacniać: lokalny przemysł spożywczy, władze stanowe, lokalne, terytorialne oraz inne agencje rządowe.
FDA prowadzi także badania dotyczące dalszej modernizacji i zapewnienia bezpieczeństwa żywności sprzedawanej w restauracjach i innych punktach sprzedaży detalicznej w ramach inicjatywy „Nowa era inteligentniejszego bezpieczeństwa żywności”. Inicjatywa ta określa cele, które obejmują wzmocnienie ochrony bezpieczeństwa żywności poprzez stosowanie FSMS, a także wykorzystaniu nowych narzędzi cyfrowych i inteligentnego sprzętu kuchennego, które mogą pomóc zminimalizować ryzyko.
>>Zapoznaj się z treścią raportu<<
Źródło: FDA
Przeczytaj także
-
06.05.2021
Zoonozy wciąż aktualnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności
Modę na spożywanie produktów surowych lub poddanych niepełnej obróbce termicznej można uznać obecnie za jedno z największych zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa żywności.
-
29.04.2021
Epidemia Salmonelli w Szwecji związana z waflami czekoladowymi z Polski
W analizach przeprowadzonych przez szwedzką Agencję Zdrowia Publicznego i Krajowy Urząd ds. Żywności Salmonella Enteritidis została zidentyfikowana w pochodzących z Polski waflach czekoladowych marki Eldorado, po czym sieć Axfood wycofała przedmiotową partię.
-
23.04.2021
Zasady ochrony drobiu przed grypą ptaków
Grypa ptaków, dawniej pomór drobiu, należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%.