Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czynniki ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w sklepach delikatesowych – raport FDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport  nt. czynników ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w działach delikatesowych sklepów detalicznych. Raport jest efektem 10-letniej inicjatywy mającej na celu zbadanie wpływu czynników ryzyka chorób przenoszonych przez żywność, takich jak: niedostateczne przestrzeganie zasad higieny osobistej przez pracowników; praktyk związanych z bezpieczeństwem żywności (niewłaściwe mycie rąk) oraz ich związek z systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS) oraz certyfikowanych managerów ds. ochrony żywności (CFPM) zatrudnionych w tych sklepach. Dane do tego badania zostały zebrane w latach 2015-2016.

Raport dowodzi, że sklepy delikatesowe z dobrze wdrożonymi systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS) z większym prawdopodobieństwem odpowiednio kontrolowały czynniki ryzyka chorób przenoszonych przez żywność, niż delikatesy z mniej rozwiniętymi systemami FSMS. Ponadto delikatesy, w których zatrudniony był certyfikowany manager ds. ochrony żywności (CFPM), który jest osobą odpowiedzialną za bezpieczeństwo żywności, mają znacznie lepiej rozwinięty system FSMS niż delikatesy, które nie zatrudniają CFPM.

Analiza danych uwzględnionych w raporcie wykazała, że działy delikatesowe sprawowały dobrą kontrolę nad:

  • zapewnieniem braku kontaktu „gołymi rękoma” z żywnością gotową do spożycia
  • przetwarzaniem surowej żywności pochodzenia zwierzęcego do wymaganej temperatury

Z kolei najczęstsze zachowania i praktyki związane z bezpieczeństwem żywności wymagające lepszej kontroli i wymagające poprawy obejmowały:

  • wyegzekwowania od pracowników prawidłowej higieny i mycia rąk
  • przechowywania żywności wymagającej schłodzenia w odpowiedniej temperaturze
  • odpowiedniego schładzania żywności

Choroby przenoszone drogą pokarmową głównym problemem zdrowotnym w USA

Choroby przenoszone drogą pokarmową pozostają głównym problemem zdrowia publicznego w USA, powodując około 48 milionów przypadków zachorowań i 3000 zgonów każdego roku, co kosztuje amerykańską administrację około 77,7 miliardów dolarów rocznie.

Praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności w sklepach detalicznych nadal odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu chorobom przenoszonym przez żywność. Badania takie jak powyższe służą jako cenne źródło informacji, które mają pomóc decydentom w podjęciu właściwych kroków, by zmniejszyć występowanie czynników ryzyka odpowiedzialnych za wywoływanie chorób przenoszonych przez żywność. Niniejszy raport pomoże również FDA nadać priorytet rozwojowi zasobów edukacyjnych, aby informować, angażować i wzmacniać: lokalny przemysł spożywczy, władze stanowe, lokalne, terytorialne oraz inne agencje rządowe.

FDA prowadzi także badania dotyczące dalszej modernizacji i zapewnienia bezpieczeństwa żywności sprzedawanej w restauracjach i innych punktach sprzedaży detalicznej w ramach inicjatywy „Nowa era inteligentniejszego bezpieczeństwa żywności”. Inicjatywa ta określa cele, które obejmują wzmocnienie ochrony bezpieczeństwa żywności poprzez stosowanie FSMS, a także wykorzystaniu nowych narzędzi cyfrowych i inteligentnego sprzętu kuchennego, które mogą pomóc zminimalizować ryzyko.

>>Zapoznaj się z treścią raportu<<

Źródło: FDA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.