Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dzięki testom szczelności opakowań zmaksymalizujesz okres przydatności żywności do spożycia

Kategoria: Opakowania , Procesy i Technologie

Jednym z kluczowych elementów w produkcji żywności jest utrzymanie najwyższej jakości systemu pakowania. Każda wada opakowania wpływa negatywnie na jakość produktu, skracając jego okres przydatności do spożycia, stwarzając potencjalne problemy z jakością żywności spowodowane przedwczesnym psuciem się produktu. Aby temu zapobiec potrzebne jest niezawodne narzędzie do wykrywanie nieszczelności opakowań, które pomoże producentom żywności wychwycić uszkodzone opakowania, zanim dotrą one do klientów. Zapobieganie psuciu smaku, zapachu i wyglądu produktu zminimalizuje szansę wycofywania produktów i zmniejszy ilość zwrotów do producenta żywności.

Wyzwania techniczne

Pomimo, że nieszczelności zarówno opakowań sztywnych, jak i miękkich, mają bardzo różne źródła, to jednak zawsze prowadzą do kosztownych problemów. W folii opakowaniowej mogą wystąpić pory powierzchniowe i mikropęknięcia, pojawiające się najczęściej podczas termoformowania lub na wskutek nadmiernego rozciągania. Nieszczelności mogą również wystąpić z powodu rozszerzania się opakowania lub pozostawania resztek produktu w szwach spawanych. Dokładne wykrywanie nieszczelności jest więc niezbędne, aby skutecznie określić, czy hermetycznie zamknięte opakowania rzeczywiście są szczelne a tym samym, aby zmaksymalizować okres przydatności do spożycia zapakowanego produktu.

Ze względu na swoją prostotę często stosowaną metodą wykrywania nieszczelności jest kąpiel wodna i obserwowanie spadku ciśnienia.  Takie podejście ma jednak pewne wady, ponieważ uszkadza opakowanie i nie zawsze spełnia przepisy dla rynku opakowań żywności dotyczące wymagań czułości metody. Bardziej zaawansowane wykrywanie nieszczelności wiąże się z kolei z koniecznością stosowania gazu znakującego.

Rozwiązanie INFICON

W skład systemu oferowanego przez INFICON wchodzi wykrywacz nieszczelności Contura serii S ze zintegrowaną komorą testową.

Jego działanie polega na umieszczeniu zapakowanego produktu pomiędzy dwiema unikalnymi membranami, tworzącymi szybko opróżnianą, konforemną komorę próżniową. Z każdego nieszczelnego opakowania do komory wypływa gaz, gdzie gromadząc się, powoduje wzrost ciśnienia. Mierzona za pomocą próżniomierzy zmiana ciśnienia pozwala obliczyć stopień nieszczelności opakowania.

Wyniki testu szczelności są przedstawiane na ekranie wyświetlacza. Po zakończeniu procedury komora jest opróżniana, a system jest gotowy do następnego testu.

Detektor nieszczelności Contura działa niezależnie od stosowanego gazu, dzięki czemu można go łatwo zintegrować z każdym środowiskiem produkcyjnym i dostosować do specyficznych potrzeb producenta i dopuszczalnego zakresu nieszczelności.

Do wykrywania wycieków przyrząd wykorzystuje zastrzeżoną dla INFICONu metodę badania różnicy ciśnień. Ta unikalna, nieniszcząca metoda pozwala producentom suchej żywności skutecznie i dokładnie wykrywać wszelkie nieszczelności - nie tylko wadliwe uszczelnienia - bez konieczności stosowania gazu znakującego i bez uszkadzania opakowania.

Korzyści dla klienta

  • Zmaksymalizowanie okresu przydatności do spożycia spakowanego produktu
  • Unikanie skarg i niezadowolenia konsumentów
  • Oszczędności i bardziej zrównoważony rozwój
  • Usprawnienie procesu kontroli jakości

Aby uzyskać więcej informacji na temat skutecznego testowania szczelności opakowań żywności, skontaktuj się z nami lub obejrzyj film przedstawiający korzyści płynące z wykrywania nieszczelności za pomocą Contura serii S.

Wybierz temat: Opakowania Procesy i Technologie

Autor: Spektrometria

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.