Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA doradza producentom w zakresie podawania konsumentom informacji o terminie przydatności do spożycia po otwarciu opakowania produktu żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dostępne są nowe wytyczne i narzędzie, które pomogą dostawcom żywności zdecydować, jakie informacje przekazać konsumentom na temat przechowywania żywności i terminów jej spożycia po otwarciu opakowania.

Jeżeli opakowanie, w które zapakowana jest żywność zostało otwarte, to bakterie z zewnątrz mogą zostać przeniesione na znajdującą się w nim żywność, np. przez zanieczyszczone ręce, powierzchnie lub sprzęt. Ustalenie limitu czasu przydatności do spożycia jest dosyć skomplikowane, ale narzędzie opracowane przez ekspertów EFSA może pomóc dostawcom żywności w podjęciu decyzji, czy oprócz dat „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed końcem” należy przekazać konsumentom także inne instrukcje.

Jeśli chodzi o produkty, w przypadku których otwarcie opakowania może prowadzić do rozwoju szkodliwych bakterii, narzędzie wskazuje, że termin przydatności do spożycia jest krótszy niż początkowa data „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”.

Wytyczne EFSA zawierają również porady dotyczące dobrych praktyk bezpiecznego rozmrażania żywności

Zamrażanie żywności jest metodą zapobiegania rozwojowi bakterii w produktach żywnościowych. Jednak drobnoustroje przetrwalnikujące mogą odzyskać siły podczas rozmrażania, a następnie namnażać się w żywności do poziomów, które mogą prowadzić do chorób przenoszonych przez żywność. Eksperci zidentyfikowali dobre praktyki, które minimalizują rozwój szkodliwych drobnoustrojów podczas rozmrażania.

Na przykład rozmrażanie powinno odbywać się w niskich temperaturach, np. w lodówce; rozmrożoną żywność należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub czystym pojemniku, aby uniknąć zanieczyszczenia; konsumenci powinni zawsze przestrzegać instrukcji producenta dotyczących przechowywania i przygotowywania, aby mieć pewność, że żywność pozostaje bezpieczna; rozmrożonej żywności nie należy ponownie zamrażać po rozmrożeniu.

Oznaczanie daty jak długo można przechowywać żywność zanim zacznie się ona psuć lub stanie się niebezpieczna do spożycia jest przydatną wskazówką dla konsumentów. Jasne informacje na opakowaniu mogą również pomóc w ograniczeniu marnotrawienia żywności w UE.

Natomiast w grudniu 2020 r. eksperci EFSA i ECDC opracowali narzędzie, które może pomóc podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze zdecydować, kiedy stosować datę „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed” na swoich produktach.

 

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Opakowania

Autor: EFSA

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn