Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA doradza producentom w zakresie podawania konsumentom informacji o terminie przydatności do spożycia po otwarciu opakowania produktu żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dostępne są nowe wytyczne i narzędzie, które pomogą dostawcom żywności zdecydować, jakie informacje przekazać konsumentom na temat przechowywania żywności i terminów jej spożycia po otwarciu opakowania.

Jeżeli opakowanie, w które zapakowana jest żywność zostało otwarte, to bakterie z zewnątrz mogą zostać przeniesione na znajdującą się w nim żywność, np. przez zanieczyszczone ręce, powierzchnie lub sprzęt. Ustalenie limitu czasu przydatności do spożycia jest dosyć skomplikowane, ale narzędzie opracowane przez ekspertów EFSA może pomóc dostawcom żywności w podjęciu decyzji, czy oprócz dat „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed końcem” należy przekazać konsumentom także inne instrukcje.

Jeśli chodzi o produkty, w przypadku których otwarcie opakowania może prowadzić do rozwoju szkodliwych bakterii, narzędzie wskazuje, że termin przydatności do spożycia jest krótszy niż początkowa data „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”.

Wytyczne EFSA zawierają również porady dotyczące dobrych praktyk bezpiecznego rozmrażania żywności

Zamrażanie żywności jest metodą zapobiegania rozwojowi bakterii w produktach żywnościowych. Jednak drobnoustroje przetrwalnikujące mogą odzyskać siły podczas rozmrażania, a następnie namnażać się w żywności do poziomów, które mogą prowadzić do chorób przenoszonych przez żywność. Eksperci zidentyfikowali dobre praktyki, które minimalizują rozwój szkodliwych drobnoustrojów podczas rozmrażania.

Na przykład rozmrażanie powinno odbywać się w niskich temperaturach, np. w lodówce; rozmrożoną żywność należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub czystym pojemniku, aby uniknąć zanieczyszczenia; konsumenci powinni zawsze przestrzegać instrukcji producenta dotyczących przechowywania i przygotowywania, aby mieć pewność, że żywność pozostaje bezpieczna; rozmrożonej żywności nie należy ponownie zamrażać po rozmrożeniu.

Oznaczanie daty jak długo można przechowywać żywność zanim zacznie się ona psuć lub stanie się niebezpieczna do spożycia jest przydatną wskazówką dla konsumentów. Jasne informacje na opakowaniu mogą również pomóc w ograniczeniu marnotrawienia żywności w UE.

Natomiast w grudniu 2020 r. eksperci EFSA i ECDC opracowali narzędzie, które może pomóc podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze zdecydować, kiedy stosować datę „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed” na swoich produktach.

 

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Opakowania

Autor: EFSA

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.